Uusimmat

Intel Pentium M

28.01.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Intel esitteli 10. maaliskuuta 2004 uudet 90 nanometrin tekniikalla valmistetut Dothan-koodinimellä tunnetut kannettaviin tietokoneisiin tarkoitetut Pentium M -prosessorit. Dothanin edeltäjä eli Banias on valmistettu 0,13 µm:n tekniikalla ja siinä on vain megatavun suuruinen L2-välimuisti. Pienempään valmistustekniikkaan siirtyminen mahdollisti L2-välimuistin kasvattamisen Dothanissa. Lisäksi Dothanissa on viilailtu rekistereitä, kokonaislukuyksikköä ja virransäästöominaisuuksia. Intel on tähän asti pysytellyt tiukasti Pentium 4:n viitoittamalla tiellä eli on tavoitellut mahdollisimman korkeaa kellotaajuutta muun muassa pitkän liukuhihnan avulla. Pentium M -arkkitehtuuri suuntautuu kuitenkin suureen välimuistiin ja huomattavasti lyhyempään liukuhihnaan. Samalla lämmöntuotto ja tehonkulutus saadaan pidettyä aivan eri lukemissa kuin Pentium 4 -prosessoreilla. Tällä hetkellä Dothan-prosessoreita on saatavilla 1,5 gigahertsistä 2,13 GHz:iin ja Intelin nimeämiskäytännön seurauksena Pentium M -prosessorit tunnetaan 7xx-sarjalaisina. Tehokkain malli on tällä hetkellä 770, joka toimii 2,13 GHz:n kellotaajuudella ja 133 MHz:n väylätaajuudella.

Intel, Pentium M -prosessorit listattuna

Dothan-prosessorit käyttävät Socket 479 -kantaa eli prosessoreissa on yksi liitäntäpinni tavallisia Pentium 4 -prosessoreita enemmän. Näin varmistetaan ei-yhteensopivuus Pentium 4 -emolevyjen kanssa. Villeimpien huhujen mukaan markkinoille saattaa olla tulossa kolmannen osapuolen valmistama adapteri, jolla Pentium M saadaan asennettua Pentium 4 -emolevyihin. Prosessorit käyttävät µFCPGA-kotelointia ja mitään ydintä suojaavaa heatspreaderia niistä ei löydy. Kahden megatavun L2-välimuistilla varustettu ydin sisältää 144 miljoonaa transistoria ja sen pinta-ala on 87,66 mm2.

Muropaketin testipenkissä on majaillut jonkin aikaa Asuksen valmistama M6800Ne-kannettava, jonka sisällä sykkii Pentium M 1,7 GHz -prosessori (Dothan). Kyseessä on raskaansarjan kannettava, jonka muut ominaisuudet ovat Intel 855PM -piirisarja, 512 megatavua DDR-muistia, Mobility Radeon 9700 -näytönohjain, 60 gigatavun kiintolevy, DVD+RW-asema, 15,4″-näyttö, 802.11g WLAN sekä gigabitin verkkoohjain.

Kannettava oli kasattu sen verran huolellisesti, että edes yli kahdenkymmenen ruuvin irrottamisella ei sisuksiin päässyt käsiksi. Ainoastaan SO-DIMM-muistikampaan pääsi helposti käsiksi ja se osoittautui Nanyan CAS 2.5 -asetuksille speksatuksi 256 megatavun muistiksi (PC2700 DDR333).

BIOS-asetukset olivat varsin suppeat ja mitään erikoisia säätömahdollisuuksia ei löytynyt. Muistiasetuksien, jännitteiden tai prosessorin muiden parametrien viilaaminen jäi siis haaveeksi.

Asus M6000Ne -tuotesivu

CPU-Z-kuvankaappauksesta nähdään prosessorin tärkeimmät tiedot. Ilman rasitusta prosessorin kellotaajuus laskee 600 megahertsiin Intel Speedstep -tekniikan ansiosta. Samalla käyttöjännite laskee 0,94 volttiin. Kun suorittimelle syntyy kuormaa, ponnahtaa kellotaajuus tappiin ja samalla käyttöjännite nousee 1,34 volttiin. Ensimmäiset Dothan-prosessorit toimivat 100 MHz:n väylätaajuudella, mutta hiljattain julkaistiin uusia malleja 133 MHz:n väylätaajuudella, jotka ovat tarkoitettu Sonoma-alustalle (DDR2, PCI Express).

Työpöytä Pentium M -emolevyjä

Pentium M -prosessoreiden ominaisuudet ja kohtalaisen hyvä suorituskyky ovat innoittaneet muutamia emolevyvalmistajia tekemään työpöytäemolevyjä Socket 479 -kannalle. AOpenilta ja DFI:ltä on tällä hetkellä saatavilla i855PE-piirisarjaan perustuvat emolevyt sekä lisäksi AOpen julkaisi juuri uuden i915GM-piirisarjaan perustuvan emolevyn DDR2-tuella. Seuraavassa pikaiset katsaukset Pentium M -emolevyihin.

AOpenin i855GMEm-LFS oli ensimmäinen markkinoille saapunut Pentium M -emolevy ja se on kokonsa puolesta Micro ATX -standardin mukainen. Piirisarjan virkaa toimittaa i855GME-northbridge yhdistettynä ICH4-southbridgeen. Emolevyltä löytyy kaksi DDR-muistipaikkaa, mutta piirisarja muistiohjain on vain yksikanavainen. Pentium M:n suurin heikkous onkin hieman alhainen muistiväylän kaistanleveys. Emolevyltä löytyy muun muassa seuraavat liitännät: AGP 4x, 3 kpl PCI-paikkoja, kaksi SATA-liitintä, firewire, kaksi gigabitin verkkoliitäntää ja kuusi USB2.0-liitintä. Äänipuoli on toteutettu Realtekin AC97-koodekilla.

AOpen i855GMEm-LFS -tuotesivu

DFI:ltä on tarjolla 855GME-MGF-emolevy, joka on varustettu lähes vastaavilla ominaisuuksilla kuin AOpen i855GMEm-LFS. Myyntipakkauksen mukana tulee cooleri prosessorille ja erikoisuutena emolevyllä on yhden PCI-paikan tilalla PCI-X-liitin. SATA-, gigabitin verkko- ja firewire-ohjaimet sekä integroitu näytönohjain kuuluvat myös vakiovarustukseen, kuten AOpenin mallissakin.

DFI 855GME-MGF -tuotesivu

AOpen esitteli hiljattain uuden i915GM-piirisarjaan perustuvan i915GMm-HFS-emolevyn, joka tuo mukanaan tuen PCIe 16x -näytönohjaimelle. Lisäksi emolevyltä löytyy DDR- ja DDR2-tuki ja samalla muistiohjain on kaksikanavainen. Muita ominaisuuksia ovat neljä SATA2-liitäntää, Firewire, integroitu GMA900-grafiikkapiiri sekä D-SUB-, DVI-, S-Video-, komposiitti- ja HDMI-liitännät. Äänipuolesta huolehtii ALC880-piiri (HD Audio Codec). Saatavuudesta tai hinnasta ei valitettavasti toistaiseksi ole tarkempaa tietoa.

AOpen i915GMm-HFS -tuotesivu (Japani)

 

Sisältö

  1. Intel Pentium M
  2. Asus M6800Ne -ylikellotustestit, muita ylikellotuksia ja loppusanat