Uusimmat

Asus M6800Ne -ylikellotustestit, muita ylikellotuksia ja loppusanat

28.01.2005 00:00 Muropaketin toimitus

 

Kuten aiemmin mainittiin, Asus M6800Ne ei biossista tarjoa juurikaan säätömahdollisuuksia ylikellotusasetuksista puhumattakaan.

Kannettavan sisälle ei ymmärrettävistä syistä kovin ihmeellisiä jäähdytysjärjestelmiä mahdu. Asuksen kannettavassa prosessorin päälle oli sijoitettu matala kuparinen siili ja viereen radiaalituuletin, joka puhalsi lämpimän ilman yllä olevan kuvan mukaisesti oikean kyljen ilma-aukosta ulos. Muutaman tunnin aikana ulostuloilma oli lämpöistä ja kannettava lämpesi yllättävän paljon varsinkin ranteiden kohdilta. Useamman tunnin pelisessioissa olisikin syytä käyttää rannesuojia.

Suurempi versio kuvasta

Testit aloitettiin ajamalla SuperPi 1M -testi läpi vakioasetuksilla. Testeissä ohjelmasta käytettiin The Stiltin kääntämää MuroPi-versiota. Vakiona kannettavalla saatiin aikaiseksi 47 sekunnin tulos. Prosessori toimi vakiokellotaajuudella (1700 MHz) ja muistit CAS 2.5 3-3-10 -asetuksilla.

X86-secret-sivuston ja CPU-Z-ohjelman taustalla pyörivät henkilöt ovat julkaisseet muutamia viritysohjelmia i855-piirisarjaa käyttäville kannettaville ja emolevyille, jotka toimivat hienosti myös Asuksen kannettavassa. i855 Tweakerilla pystyy säätämään muistiasetuksia ja ClockGen-ohjelmalla puolestaan korottamaan väylätaajuutta suoraan Windowsista.

Suurempi versio kuvasta

i855 Tweakerilla muistit asetettiin toimimaan CAS 2 2-2-6 -asetuksilla ja tämän avulla ajasta saatiin sekunti pois. Seuraavaksi lähdettiin korottamaan prosessorin väylätaajuutta ja ongelmia tulikin vastaan vasta 250 megahertsiä myöhemmin. SuperPi antoi laskuvirheitä prosessorin toimiessa yli 1950 MHz:n kellotaajuudella. SuperPi 1M -tulokseksi vakaalla 1947 MHz:n kellotaajuudella tuli 40 sekuntia eli seitsemän sekuntia vakioasetuksia vähemmän.

Päätimme testata myös kannettavasta löytyneen Mobility Radeon 9700 -näytönohjaimen ylikellotusta Powerstrip-ohjelmalla. Vakiona grafiikkapiiri toimii 400 MHz:n ja muistit 200 MHz:n kellotaajuudella (Powerstrip tunnisti 391/209 MHz). Vakiona kannettava saa 3DMark2001SE-testissä 10203 pistettä ja pelkkää prosessoria ylikellottamalla 1947 MHz:iin tulos parani 10447:ään.

Suurempi versio kuvasta

Näytönohjaimen kellotaajuuksia nostettiin pienin harppauksin kunnes lopulta korkeimmat vakaat kellotaajuudet saatiin selville. GPU:n toimiessa 476 MHz:n ja muistien 260 MHz:n kellotaajuudella 3DMark2001SE-testissä tulokseksi muodostui 12104, joka on lähes 2000 pistettä vakiona ajettua tulosta parempi.

Koska kannettavaa tietokonetta on mahdollista kuljettaa helposti mukana, päätimme testailla ylikellotusta myös Suomen talven tarjoamassa parin asteen pakkasessa.

Suurempi versio kuvasta

SuperPi 1M -testi saatiin ajettua viilentyneen käyttöympäristön ansiosta läpi 2021 MHz:n kellotaajuudella, jolloin tulokseksi muodostui 38 sekuntia.

Muita ylikellotustuloksia

Maailmalla ja ihan Muropaketin keskustelualueellakin on testailtu Pentium M -prosessoreiden ylikellotusta varsin mukavin tuloksin. Järeällä ilma- ja vesijäähdytyksellä on päästy yli 2,5 GHz:n kellotaajuuksille pienellä jännitteen korottamisella. Emolevyjen väylänkesto loppuu 170 MHz:n tietämille ja muisteja on ajettu eri kertoimilla hieman päälle 200 MHz:n muistiväylällä. Myös volttimodeja on väännetty onnistuneesti suomalaisten toimesta. MuroBBS:n viestiketjusta voi lukea Pentium M -ylikellottelua, jossa tarinoivat ainakin macci, The Stilt, Mace, M4ke, ja tvirkkal.

Japanilainen Oohashi innostui jäähdyttämään Pentium M 755 (2,0 GHz) -prosessoria nestemäisellä typellä. Alustana testeissä toimi hyvin rankasti modifioitu AOpenin i855-emolevy, joka sisälsi säätömahdollisuudet prosessorin ja muistien käyttöjännitteelle. Testejä Oohashi oli saanut ajettua läpi 3247 MHz:n kellotaajuudella ja CPU-Z-kuvankaappaus oli saatu talteen vielä 3,3 GHz:n kellotaajuudella.

Oohashi, LN2 Spi1m 25 sec, CPU-Z 3,3 GHz

Xtremesystemsin keskustelualueelta tuttu FUGGER puolestaan ylikellotti samanlaista prosessoria kaskadikompressorijäähdytyksellä ja sai ajettua testejä läpi 3072 MHz:n kellotaajuudella.

XtremeSystems, FUGGER Pentium M 745 @ 3072 MHz

Loppusanat

Ensimmäinen kosketus Dothaniin sujui varsin mukavissa merkeissä. Ahtaan kannettavan sisuksissa sykkinyt Dothan 1,7 GHz suostui yhteistyöhön lähes kahden gigahertsin kellotaajuudella ja lisäksi Mobility Radeon 9700 -näytönohjainta ylikellottamalla saatiin kannettavasta puristettua viimeisetkin mehut irti. Lopputuloksena sisätiloissa suoritetuissa ylikellotustesteissä SuperPi 1M -testi rullasi seitsemän sekuntia nopeammin ja 3DMark2001SE-testistä napsahti lähes 2000 pistettä enemmän.

Dothanin ominaisuudet tekivät vaikutuksen myös Inteliin, sillä yhtiö ilmoitti viime syksynä, että se peruu neljän gigahertsin kellotaajuudella toimivan Pentium 4 580 -prosessorin julkaisun. Sen sijaan yritys ilmoitti jatkossa keskittyvänsä suurempiin välimuisteihin sekä kahdella ytimellä varustettuihin prosessoreihin. Tämän seurauksena Intel onkin tuomassa vuoden 2005 aikana kahden megatavun L2-välimuistilla varustettuja Pentium 4 -prosessoreita, jotka toimivat samoilla kellotaajuuksilla kuin nykyiset Pentium 4 -prosessorit.

Kannettavan tietokoneen ylikellottamisen hyödyllisyydestä voidaan olla montaa eri mieltä, mutta tässä artikkelissa ei oltukaan liikenteessä kovin vakavin mielin. Mielenkiintoisempi yhdistelmä onkin Pentium M -prosessorin ja sille sopivan desktop-emolevyn käyttäminen työpöytäkokoonpanossa. Kyseinen yhdistelmä tarjoaa kohtalaisen alhaisia lämpötiloja, hiljaisuutta ja ylikellotettuna mukavasti voimaa. Palaamme toivottavasti kevään 2005 aikana vielä Pentium M -maailmaan työpöytäemolevyn ja kylmää ilmaa järeämmän jäähdytyksen kera.

 

Sisältö

  1. Intel Pentium M
  2. Asus M6800Ne -ylikellotustestit, muita ylikellotuksia ja loppusanat