UUSIMMAT

Buffalo MicroStation SHD-UHR32GS & suorituskyky

16.11.2008 17:49 |

Artikkelin toisena tuotteena luodaan katsaus Buffalon ulkoiseen MicroStation SHD-UHR32GS -SSD-asemaan. Tuote on pakattu punapainotteiseen pakkaukseen, jossa olevan muovi-ikkunan läpi näkee itse aseman, ja jonka edessä mainostetaan valmistajaa, 32 gigatavun tallennuskapasiteettia ja muun muassa Turbo USB -ominaisuutta.

Buffalo MicroStation SHD-UHR32GS löytyy ainakin muutaman suomalaisen jälleenmyyjän varastosta, mutta sen yleistymisen suuremman kuluttajakunnan saataville estää hintataso. Asema on hinnoiteltu reiluun 100 euroon, mikä pelkästä ulkoisesta 32 gigatavun asemasta on kova, varsinkin kun markkinoilla on alle 70 euron hintaisia 32 gigatavun USB-tikkuja.

Pakkauksen takapuolelta löytyy kuvaaja, jossa MLC-SLC-hybriditeknologian mainostetaan parantavan lukunopeutta jopa 76 prosentilla. Valitettavasti pakkauksesta tai Buffalon internetsivuilta ei löydy enempää tietoa, miten hybriditeknologia on toteutettu ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Kuvaajan perusteella Buffalon aseman pitäisi kyetä 29 megatavun lukunopeuteen sekunnissa.

Pakkauksen oheismateriaalivarustelu on yksi aneemisimmista, mitä Muropaketin historiassa on todistettu, sillä mukana ei tule aseman ohella kuin kolme paperilappua. Näistä ensimmäinen käsittelee takuuehtoja ja kaksi jälkimmäistä toimivat pika-asennusoppaina.

Buffalo on muotoillut MicroStation SHD-UHR32GS:n tylsän tavallisesti ja siitä paistaa läpi muovinen tuntuma. Päälipuolen harmaasta muovikuoresta löytyy printattuna Buffalon logo, maininta USB-liitännästä ja Power/Access-teksti vihreän ledin vierestä.

Asemalla on kokoa 57 x 14 x 89 millimetriä (leveys x paksuus x syvyys) ja painoa vaivaiset 56 grammaa. Buffalo on ilmoittanut aseman maksimitehonkulutukseksi 1,25 wattia ja yhteensopivuudeksi Windows Vistan, XP, 2000:n ja Mac OS X:n.

Alapuolella väritys muuttuu mustaksi ja tuotetarran ohella siinä näkyy asemaa ympäri kiertävän USB-kaapelin liittimen lukitus- ja vapautusohje.

USB-kaapeli on kiinni asemassa, eikä sitä edes saa irti, joten Buffalo on tehnyt aseman toiseen kylkeen reiät, joihin liittimen saa pujotettua. Heppoiselta kuulostavat ratkaisu toimi käytännössä hyvin, mutta eri asia on, kuinka hyvin liitin pysyy paikoillaan, kun se on löystynyt ahkeran käytön seurauksena.

Asemalla on valmiiksi asennettuna ohjelma, joka käynnistettynä luo kuvakkeen oikeaan alareunaan. Valikosta voi aukaista muun muassa asemalle asennetun Firefox-selaimen tai Thunderbird-sähköpostiohjelman.

Buffalo MicroStation SHD-UHR32GS:ää verrattiin Western Digitalin Passport-tuoteperheen 120 gigatavun tallennuskapasiteetilliseen HDD-asemaan, jossa 2,5-tuuman kiintolevy pyörii 5400 kierroksen minuuttivauhdilla. Asema on kooltaan 80 x 130 x 15 millimetriä (leveys x syvyys x paksuus) ja se painaa 105 grammaa, joten Buffaloon verrattuna Western Digitalin asema on jonkin verran kookkaampi ja painaa lähes kaksin verroin.

 

Suorituskyky

Suorituskykymittauksissa käytettiin HD Tachia, SiSoft Sandra 2009:ää ja käytännönläheistä tiedostojen kopiointimenetelmää. Pienissä tiedostoissa paketti korvattiin Intel X25-M -testeistä poiketen pienemmällä 231 megatavun suuruisella tiedostokokoelmalla.

HD Tachin purske- ja lukunopeusmittauksissa Western Digitalin asema voittaa pienellä erolla Buffalon SSD-aseman ja prosessorin käyttöaste osoittaa vastaavanlaisen lopputuloksen.

SiSoft Sandra 2009:llä mitatessa lukunopeutta ero kasvaa suuremmaksi ja Western Digital päihittää Buffalon 20,5 Mt/s:n nopeuden lähemmäs 30 Mt/s:n tuloksella. Kirjoitusnopeudessa ero on vieläkin suurempi, sillä Western Digitalilla tiedostot siirtyvät kiekolle 28,5 Mt/s:n nopeudella, kun Buffalolla nopeus jää reiluun 11 Mt/s:iin.

Tiedostojen kopioinnissa ison tiedoston osalta Buffalolla kuluu aikaa lähes kaksi minuuttia, kun Western Digital saa operaation päätökseen 46 sekuntia. Pienissä tiedostoissa ero on järisyttävä – Western Digital suoriutuu tehtävästä 18 sekunnissa, mutta Buffalolla kuluu aikaa minuutti 16 sekuntia.

Sisältö

  1. Intel X25-M 80 Gt & Buffalo SHD-UHR32GS
  2. Intel X25-M 80 Gt, testikokoonpano & suorituskyky
  3. Buffalo MicroStation SHD-UHR32GS & suorituskyky
  4. Loppuyhteenveto