Uusimmat

Asus P9X79 Deluxe

21.12.2011 01:34 Muropaketin toimitus

Asus P9X79 Deluxe on paketoitu yleisilmeeltään samankaltaiseen pahvilaatikkoon kuin toukokuussa käsittelemämme P8Z68-V Pro -emolevy. Mustapainotteisesta pahvilaatikosta löytyvät tiedot valmistajan ja mallinimen ohella muun muassa PCI Express 3.0 -valmiudesta, digitaalisesta virransyötöstä, SLI-tuesta, tuetuista prosessoreista sekä LGA 2011 -kannasta.

Emolevyn lisäksi mukana toimitetaan I/O-liitinsuoja, neljä Serial ATA 6 Gb/s- ja neljä Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia, 3-Way-SLI-silta, SLI-silta, kotelon kaapeleiden Q-Connector-pika-asennusliittimet, WLAN-antenni sekä Bluetooth-moduuli. Kuvasta puuttuu mukana toimitettava ohjekirja ja ohjelmisto-DVD-levy.

P9X79 Deluxen värimaailma on tuttu Muropaketin aiemmin arvostelemista Asuksen Intel-puolen emolevyistä. Mustalla piirilevyllä olevat liittimet ja siilit on värikoodattu sinisen eri sävyillä, vaalean harmaiksi ja mustiksi. Emolevystä löytyy neljä siiliä, joista virransyötön siilit ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella ja X79-piirin siili on yhteydessä puolestaan prosessorikannan vasemmalle puolelle sijoitettuun siiliin.

LGA 2011 -kannallisissa prosessoreissa on nelikanavainen muistiohjain, joten X79-emolevyissä tullaan näkemään yleisenä suunnitteluna ratkaisu, jossa DDR3-muistiliittimiä on sijoitettu suurikokoisen prosessorikannan molemmille puolille. Muilta osin suunnittelu ei poikkea aiemmasta mallista, ja PCI Express- sekä PCI-liittimet löytyvät kuvassa vasemmasta yläkulmasta, I/O-liittimet oikeasta yläkulmasta ja muun muassa Serial ATA -liittimet vasemmasta alakulmasta. Oheislaitepiirejä on ripoteltu ympäri piirilevyä, mutta suurin keskittymä löytyy PCI Express- ja PCI-liittimien läheisyydestä.

Asuksen X79-emolevyvalikoima käsittää yhteensä yhdeksän mallia ja nyt käsiteltävä P9X79 Deluxe asettuu hintahaitarin kärkipäähän noin 325 euron hinnalla. Halvimmillaan Asuksen X79-emolevyn saa Suomesta hieman alle 250 eurolla.

I/O-liitinrivistö käsittää neljä USB 2.0 -liitintä, USB BIOS Flashback -painikkeen, kaksi verkkoliitintä, kuusi USB 3.0 -liitintä, optisen ääniliittimen, kaksi eSATA-liitintä sekä kuusi analogista 3,5 millimetrin ääniliitintä. USB BIOS Flashback -painikkeen vierestä löytyvään liittimeen voi asentaa mukana toimitettavan Bluetooth-moduulin. Moduulissa on liitin WLAN-antennille ja sen osalta tuettuina ovat 802.11b-, g- ja n-standardit.

Valkoiseksi värikoodattua USB 2.0 -liitintä voidaan käyttää USB BIOS Flashback -ominaisuutta varten. Kyseessä on mielenkiintoinen ominaisuus, jolla emolevyn BIOS voidaan päivittää pelkästään USB-tikun ja virtalähteen avulla, eikä päivitys siis vaadi, että emolevyyn on asennettu muistikampoja tai prosessoria.

Emolevy tukee AI Charger -ominaisuutta, jolla emolevyn USB-liittimiä voidaan käyttää USB-laitteiden lataamiseen, vaikka tietokone olisi kiinni. Lisäksi kyseisten USB-liittimien kautta kyetään toimittamaan standardin määrityksiä enemmän virtaa, joten esimerkiksi taulutietokoneiden lataaminen on mahdollista.

Emolevystä löytyy neljä PCI Express 3.0 -standardia tukevaa PCI Express x16 -liitintä, joista kaksi voi toimia täydellä x16-nopeudella. Neljää näytönohjainta käyttäessä yksi liitin toimii x16- ja kolme x8-nopeudella. Valikoima käsittää myös kaksi PCI Express x1 -liitintä ja Asus on luopunut kokonaan PCI-liittimien käytöstä. Emolevy tukee NVIDIAn SLI- ja AMD:n CrossFireX-teknologioita.

Emolevyn reunalta löytyy oheislaitepiirejä ja kulmaan on sijoitettu Realtekin kahdeksankanavainen ALC898-äänipiiri. Gigabitin verkko-ohjaimina toimivat Realtekin 8111E ja Intelin 82579V ja USB 3.0 -tuesta on vastuussa ASMedian ASM1042-piiri. Kuvassa on esillä myös kaksi seitsemänsegmenttinäyttöä, joilla ilmaistaan tietokoneen tila, virta- ja reset-painikkeet sekä BIOS:n nollauspainike.

Alakulmassa on siniseksi anodisoidun siilin alla X79-piiri, joka ohjaa kahta harmaaksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä ja neljää vaalean siniseksi värikoodattua Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Kuvassa alimpana olevan kahden harmaan Serial ATA 6 Gb/s -liittimen ohjaamisesta on vastuussa Marvellin 9128-piiri ja ASMedian ASM1061 puolestaan hoitaa 6 Gb/s -nopeutta tukevien eSATA-liittimien ohjauksen.

Alimpien Serial ATA 6 Gb/s -liittimien päällä on SSD Caching -tarra, joka on Asuksen kehittämä teknologia. Teknologia vaatii kiintolevyn ja SSD-aseman, mutta jälkimmäisen osalta ei ole kokorajoituksia, kuten Intelin vastaavan Smart Response Technology -teknologiassa, joka ei ole tuettuna X79-piirisarjassa. SSD Caching käyttää SSD-asemaa isokokoisena välimuistina nopeuttaen varsinkin useimmin käytettävien ohjelmien toimintaa.

Piirilevyn reunalla on kaksi kytkintä, joista vasemmanpuoleisin hoitaa Asuksen TPU-ominaisuutta (TurboV Processing Unit). TPU takaa tarkan jännitteidenohjauksen ja -tarkkailun ja lisäksi se on vastuussa automaattisesta ylikellotustoiminnosta. Vieressä olevalla EPU-kytkimellä (Energy Processing Unit) voidaan aktivoida EPU-ominaisuus, joka tutkii tietokoneen rasitusastetta ja säätelee muun muassa virransyötön vaiheita.

LGA 2011 -prosessorikannan yläpuolella on reilunpuoleinen määrä Japanissa valmistettuja solid-tyyppisiä alumiinikuorisia polymeerikondensaattoreita, suojattuja keloja ja jämäkän näköisen siilin alla mosfetteja. DIGI+ VRM -virransyöttö on prosessorille 20-vaiheinen, josta 16 vaihetta on pyhitetty prosessorille ja neljä vaihetta prosessoriin integroidulle muistiohjaimelle. Muistien virransyöttö on 2+2-vaiheinen. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen piirilevyn reunalle.

DDR3-muistiliittimiä on yhteensä kahdeksan kappaletta ja ne on jaettu puoliksi LGA 2011 -prosessorikannan molemmille puolille. Muistiliittimien kiinnitysklipsut on korvattu avoimilla malleilla, mikä helpottaa muistikampojen asennusta varsinkin tilanteessa, jossa näytönohjain on asennettuna paikoilleen. Intel tukee virallisesti maksimissaan DDR3-1600-muistikellotaajuutta, mutta Asuksen emolevy tarjoaa kertoimet maksimissaan DDR3-2400-kellotaajuudelle. Muistia voi asentaa maksimissaan 64 gigatavua ja lisäksi tuettuina ovat Intelin XMP-profiilit (Extreme Memory Profile).

24-pinninen ATX-virtaliitin on sijoitettu piirilevyn reunalle ja sen yläpuolella on MemOK!-nappi, jonka painaminen tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja ainakin Asuksen mukaan korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat.

UEFI-BIOS:n vakionäkymässä on listattu tietoja BIOS-versiosta, prosessorista, muisteista, lämpötiloista, jännitteistä, tuulettimien kierrosnopeuksista sekä boottausjärjestyksestä. Lisäksi keskellä on kolme nappia, joilla voi säädellä painotusta tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, sekä graafi, joka ilmaisee valitun asetuksen vaikutuksen tietokoneen toimintaan.

Advanced-tilassa varsinaiset asetukset tulevat esille ja käyttäjä voi säätää esimerkiksi Base Clock- ja muistikellotaajuutta.

Jänniteasetukset ovat Asukselle tyypilliseen tapaan kattavat ja käsittävät säätövaraa varmasti kaikkien käyttäjien tarpeisiin.

Muistiasetusten valikoima on suoraan sanoen käsittämätön ja erilaisia asetuksia on tarjolla useampi kymmenen. Yleisimmät ja tärkeimmät niistä on sijoitettu listan yläpäähän (Primary Timings).

Käyttäjä voi säätää myös muun muassa Load-line Calibrationien toimintaa sekä käynnistyksessä käytettäviä jännitearvoja.

Tarkkailukohdat on listattu samassa valikossa, joka käsittää lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia, asetuksia tuulettimien kierrosnopeuksien säätämiseen sekä jännitteitä.

Testasimme TPU-kytkimen toimintaa Intel Core i7-3960X Extreme Edition -prosessorilla ja neljällä Kingstonin kahden gigatavun KHX2133C9AD3X2K2/4GX-DDR3-muistikammalla. TPU nosti kertoimen 34:ään ja Base Clock -kellotaajuuden 126,4 MHz:iin, jolloin prosessorin kellotaajuus nousi 4,3 GHz:iin.

Muistien kellotaajuus asettui 1011,0 MHz:iin (2022 MHz DDR) ja muistiasetukset 9-11-9-27 2T:hen.

Sisältö

  1. Intel X79 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)
  2. Asus P9X79 Deluxe
  3. Asus Rampage IV Extreme
  4. Gigabyte X79-UD5
  5. Intel DX79SI
  6. MSI X79A-GD65 (8D)
  7. Loppuyhteenveto