Uusimmat

Intel DX79SI

21.12.2011 01:34 Muropaketin toimitus

Intelin oma emolevytarjonta ei ole saanut kovin lämmintä vastaanottoa harrastelijoiden keskuudessa, vaikka se on pyrkinyt jo useamman vuoden ajan panostaa emolevyjensä kehitykseen silmällä pitäen myös ylikellottaminen. X79-piirisarjan osalta Intelin valikoima käsittää kaksi emolevyä, joista tässä artikkelissa on mukana DX79SI. DX79SI on paketoitu näyttävästi pääkallokuvioiseen pahvilaatikkoon, jossa mainostetaan isolla logolla Inteliä sekä mallinimeä. Komean pakkauksen sisältö jättää kuitenkin lievästi sanottuna kylmäksi, sillä mukana ei toimiteta kuin pari ohjelappusta, I/O-liitinsuoja, 3-Way-SLI-silta, SLI-tilta sekä lämpötila-anturi. Mukana ei siis tule esimerkiksi ohjekirjaa tai ajuri-DVD-levyä, joten ne joutuu lataamaan jälkikäteen internetistä.

DX79SI näyttää räikeältä verrattuna muihin tässä artikkelissa käsiteltäviin X79-emolevyihin, sillä vaikka piirilevy on musta ja suurin osa liittimistä on värikoodattu joko mustaksi tai siniseksi, sieltä täältä löytyy punaisia, keltaisia ja muun muassa vaalean sinisiä liittimiä. Emolevystä löytyy kolme siiliä, joista virransyötön siili on yksinään kuvassa prosessorikannan oikealla puolella ja vasemmalla puolella oleva siili on yhteydessä lämpöputkella X79-piirin siiliin.

Intel on kiistatta massiivisen kokoinen yritys, mutta sen omat emolevyt eivät ole yltäneet lähellekään samanlaiseen suosioon kuin prosessorit. Emolevyjä on saatavilla niukasti Suomessa ja DX79SI löytyy ainoastaan muutamilta jälleenmyyjiltä. Sen hintataso on asettunut halvimmillaan 270 euron tietämille.

Intel on päätynyt varsin niukanlaiseen I/O-liitinvalikoimaan, sillä siitä ei löydy esimerkiksi PS/2- tai eSATA-liittimiä. Valikoima sisältää Back-to-BIOS-painikkeen, jolla tietokone käynnistyy aina BIOS:iin, kaksi USB 3.0 -liitintä, kuusi USB 2.0 -liitintä, kaksi verkkoliitintä, FireWire-liitin, optinen ääniliitin sekä viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

PCI Express 3.0 -standardia tukevia PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta ja niistä kaksi kykenee toimimaan x16-nopeudella, kun taas kolmannen nopeus on rajoittunut x8:aan. Useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten DX79SI tukee AMD:n CrossFireX- ja NVIDIAn SLI-teknologioita. Valikoima sisältää myös kaksi PCI Express x1 -liitintä ja yhden PCI-liittimen.

Oheislaitepiirien osalta Intel on sijoittanut emolevylleen kaksi NEC:n µPD72020-piiriä USB 3.0:aa varten, VIAn VT6315N-FireWire-piirin, Realtekin kahdeksankanavaisen ALC892-äänipiirin sekä Intelin gigabitin WG82579LM- ja WG82574L-verkkopiirit. Alalaidassa on kaksi seitsemänsegmenttinäyttöä esittämässä tietokoneen tilaa sekä virta- ja reset-painikkeet.

Pääkallologolla varustetun siilin alla on X79-piiri, joka ohjaa kahta siniseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä sekä neljää mustaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Piirilevyllä on paikka kahdelle Serial ATA -lisäliittimelle, mutta Intel ei ole DX79SI-mallissa hyödyntänyt tätä, eikä käytössä näin ollen ole oheislaitepiirejä Serial ATA -tuen laajentamiseksi.

LGA 2011 -kannan molemmilla puolilla on aiemmin tässä artikkelissa käsiteltyjen emolevyjen tavoin neljä DDR3-muistiliitintä, joihin voi asentaa maksimissaan 64 gigatavua muistia. Intel tukee ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR3-2400-muistikellotaajuutta.

Virransyöttö on 6+1+1-vaiheinen, josta kuusi vaihetta on pyhitetty prosessorille ja yksi vaihe muistiohjaimelle sekä VTT:lle (PCI Express ja DMI). Käytössä on perinteisten solid-tyyppisten kondensaattorien ohella pintaliitoskomponentteina Hi-C-kondensaattoreita sekä suojattuja keloja. Virransyöttöä on tukemassa siilin takana näkyvä kahdeksanpinninen lisävirtaliitin, kun 24-pinninen ATX-virtaliitin on sijoitettu oikeaan laitaan piirilevyn reunalle.

Intel DX79SI:n käytössä on karumpi BIOS-valikko, jonka ensimmäisenä käsiteltävän valikon yläosasta voi kytkeä päälle automaattisen ylikellotustoiminnon. Samaisesta valikosta voi myös säätää Base Clock -kellotaajuutta, prosessorikerrointa sekä muistikerrointa. Jännitesäätöjen ohella BIOS:sta on mahdollista viilata prosessorikerrointa rasitettavien ytimien määrän mukaan.

Muisteihin keskittyneeltä sivulta voi säätää kerrointa, jännitettä ja muistiasetuksia.

BIOS:sta löytyy myös mahdollisuus tarkkailla tuulettimien kierrosnopeuksia, lämpötiloja ja jännitteitä.

Intelin BIOS:n ylikellotustoiminnosta löytyy 1,25-kerroin, jolla prosessorin kokonaiskellotaajuudeksi muodostui 125,0 MHz:n Base Clock -kellotaajuuden ja 32-kertoimen myötä neljä gigahertsiä. Prosessorin kellotaajuutta on mahdollista nostaa myös muiden kertoimien avulla ja Intel Core i7-3960X Extreme Edition osalta tarjolla oli maksimissaan 4,63 GHz:n kellotaajuus, mutta näiden osalta emolevy ei säädä muuta kuin kellotaajuutta.

CPU-Z-ohjelma ei osannut näyttää muistitietoja oikein, mutta tällöin kellotaajuus oli ainoastaan 500 MHz ja muistiasetukset 9-9-9-24 1T.

Sisältö

  1. Intel X79 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)
  2. Asus P9X79 Deluxe
  3. Asus Rampage IV Extreme
  4. Gigabyte X79-UD5
  5. Intel DX79SI
  6. MSI X79A-GD65 (8D)
  7. Loppuyhteenveto