Uusimmat

MSI X79A-GD65 (8D)

21.12.2011 01:34 Muropaketin toimitus

Artikkelin viimeisenä emolevynä katsastetaan MSI:n X79A-GD65 (8D), joka on paketoitu mustaan pahvilaatikkoon. Laatikossa mainostetaan hyvin näyttävästi Military Class III -komponentteja, joihin tutustumme tarkemmin hieman myöhemmin tällä sivulla. Esillä on myös maininta mallinimestä, PCI Express 3.0 -tuesta sekä muun muassa ClickBIOS II:sta.

MSI toimittaa emolevyn mukana ohjekirjan, ohjelappusia, ajuri-DVD-levyn, I/O-liitinsuojan, korttipaikkapaneelin kahdella USB 2.0 -liittimellä sekä toisen paneelin kahdella eSATA- ja yhdellä molex-liittimellä, seitsemän Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, eSATA-kaapelin, SLI-sillan sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet.

MSI on pitänyt emolevysuunnittelunsa aiempien mallien kaltaisena ja tumman ruskealla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattu pääasiassa mustiksi ja sinisiksi. X79-piiri sijaitsee alakulmassa ja sitä jäähdytetään omalla siilillä, joka ei ole yhteydessä prosessorikannan vieressä olevaan virransyötön siiliin.

MSI:n X79-emolevymallisto käsittää viisi mallia, joista X79A-GD65 (8D) edustaa kirkkainta kärkeä. X79A-GD65-malli on saatavilla (8D)-version ohella perusmallina ja erona niissä on muistiliittimien lukumäärä ja sen myötä maksimi tuettu muistimäärä. Perusmallissa on neljä DDR3-muistiliitintä ja se tukee maksimissaan 64 gigatavua muistia, kun taas (8D)-mallissa liittimiä on kahdeksan ja muistia voi asentaa maksimissaan 128 gigatavua. X79A-GD65 (8D) -mallia on saatavilla Suomesta reilunpuoleisesti ja sen hinta on asettunut noin 300 euroon.

I/O-liittimien osalta MSI on päätynyt tarjoamaan PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, BIOS:n nollauspainikkeen, digitaalista ääntä varten koaksiaaliliittimen ja optisen liittimen, FireWire- ja verkkoliittimen, kaksi USB 3.0 -liitintä sekä kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

Asuksen ja Gigabyten emolevyjen tavoin MSI tukee teknologiaa, joka mahdollistaa älypuhelimien ja esimerkiksi taulutietokoneiden lataamisen USB-liittimien kautta, vaikka tietokone olisi sammutettu. MSI on nimennyt oman teknologiansa Super Chargeriksi ja se kykenee toimittamaan laitteelle maksimissaan 1,5 ampeerin virran.

PCI Express x16 -liittimiä on yhteensä viisi kappaletta, mutta näistä ainoastaan kolme tukee PCI Express 3.0 -standardia ja kaksi kykenee toimimaan täydellä x16-nopeudella. Kolmannen liittimen nopeus on x8. Lisäksi jäljelle jäävät kaksi liitintä tukevat PCI Express 2.0 -standardia ja tukevat ainoastaan x1-nopeutta. Tuettuna on AMD:n CrossFireX- ja NVIDIAn SLI-teknologia. Valikoimasta löytyy myös yksi PCI Express x1 -liitin, mutta Asuksen tavoin MSI ei ole päätynyt sijoittamaan valikoimaansa PCI-liitintä.

X79A-GD65 (8D):stä löytyy reilunpuoleisesti oheislaitepiirejä ja USB 3.0 -tukea varten emolevyssä on kaksi NEC:n µPD72020-piiriä, kahdeksankanavainen ääni on toteutettu Realtekin ALC892-piirillä, gigabitin verkko-ominaisuus Realtekin RTL8111E-piirillä ja FireWire-tuki VIAn VT6315N-piirillä. Alalaidasta löytyy molex-liitin, johon on tarkoitus liittää virtaliitin, kun käytössä on useampi näytönohjain. Tämän oikealla puolella on Direct OC -painikkeet, joilla prosessorin Base Clock -kellotaajuutta voi säätää 0,1 MHz:n askelin, sekä virta- ja OC Genie II -painikkeet.

OC Genie II on ominaisuus, jota MSI on hehkuttanut tarmokkaasti jo pitkään ja mainostaa sen ylikellottavan laitteiston yhdessä sekunnissa yhdellä napin painalluksella ilman, että käyttäjältä vaaditaan minkäänlaista ylikellotustietämystä. Kun käyttäjä painaa OC Genie II -painiketta, emolevy tunnistaa prosessorille parhaan kellotaajuuden ja käyttöjännitteen, jotka eivät kuitenkaan ylikuumenna tai vioita sitä. Samalla OC Genie II asettaa muistien kertoimen, käyttöjännitteen ja asetukset kuntoon.

X79-piiriä jäähdytetään maltillisen kokoisella alumiinisiilillä ja se on vastuussa piirilevyn reunalta löytyvästä kahdesta Serial ATA 6 Gb/s -liittimestä sekä neljästä Serial ATA 3 Gb/s -liittimestä. Tarjolla on lisäksi kaksi valkoiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, joita ohjaa ASMedian ASM1061-piiri. Alakulmassa on myös kaksi pintaliitoskomponenteilla toteutettua seitsemänsegmenttinäyttöä, joilla ilmaistaan tietokoneen sen hetkinen tila.

LGA 2011 -prosessorikannan ja sen ympäriltä löytyvien DDR3-muistiliittimien ja virransyötön komponenttien suhteen X79A-GD65 (8D) ei tee suuria suunnanmuutoksia aiemmin käsiteltyihin emolevyihin. Mustiksi ja sinisiksi värikoodattuihin DDR3-muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 128 gigatavua DDR3-muistia ja kellotaajuuksien osalta tuettuna on ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR3-2400-kellotaajuus.

24-pinninen ATX-virtaliitin löytyy piirilevyn reunalta ja kahdeksanpinninen lisävirtaliitin virransyötön läheisyydestä emolevyn ylälaidasta. ATX-virtaliittimen alapuolella on kytkin, jolla voi vaihtaa käytössä olevan BIOS-piirin, ja yläpuolella V-Check-jännitemittauspisteet.

Suojattujen kelojen takaa löytyy siilin alta DrMOS II -piirejä, joista kukin käsittää yhden prosessorin virransyötön vaiheen (ohjainpiiri + kaksi mosfettia) integroituna yhteen piiriin. MSI:n mukaan DrMOS II:n tehonkulutus on pienempi, hyötysuhde korkeampi, toimintalämpötila alhaisempi ja vasteaika prosessorin kuorman muutoksiin pienempi kuin perinteisissä analogisissa ratkaisuissa.

DrMOS II on osa MSI:n Military Class III -kokonaisuutta, jolla se viittaa laadukkaisiin MIL-STD-810G-sertifioituihin komponentteihin. Kyseisen sertifioinnin saaminen vaatii tiettyjen lämpötilamuutosta, kosteutta, tärinää, alhaista ilmanpainetta, korkeaa ja alhaista lämpötilaa sekä iskunkestävyyttä testaavien testien läpäisemistä. DrMOS II -piirien lisäksi emolevyssä on käytössä solid-tyyppisiä kondensaattoreita, Hi-c-tantaalikondensaattoreita ja suojattuja keloja. Virransyöttö on 10+2-vaiheinen eli prosessorilla on käytössä 10 vaihetta ja muistiohjaimella kaksi vaihetta. Muistien virransyöttö on 2+2-vaiheinen.

MSI sai P67-emolevyartikkelissamme kylmää kyytiä UEFI-BIOS:n täysin luokattomasta toteutuksesta. X79-mallissa tilanne on hieman parantunut, mutta Asuksen etumatkaan on silti vielä pitkä matka. MSI:n ratkaisussa jokaisessa ruudussa näkyy ylhäällä muun muassa kellonaika, päivämäärä, tietoja BIOS-versiosta ja käytössä olevasta prosessorista sekä boottausjärjestys. Oikeassa ja vasemmassa laidassa on yhteensä kuusi näppäintä, joita klikkaamalla avautuu uusi valikko keskiosaan.

MSI tarjoaa monipuoliset ylikellotus- ja säätöasetukset, mutta ne on listattu hieman epäselvästi yhteen valikkoon. Valikosta voi säätää muun muassa Base Clock -kellotaajuutta, prosessori- ja muistikerrointa sekä EIST:n ja Turbon toimintaa.

Jänniteasetuksia löytyy muiden emolevyjen tavoin reilunpuoleisesti.

Muistiasetuksia on kohtuullisesti, mutta nämä on listattu epäselvästi yhdessä valikossa. Onneksi yleisimmin tarvittavat asetukset löytyvät kuitenkin listan yläpäästä.

EPU-valikosta on mahdollista säätää virransyötön toimintaa sekä emolevyn LED:ien käyttöä, ja alempaa löytyy listattuna jännitearvoja.

Lisäksi BIOS:sta voi säätää tuulettimien toimintaa ja tarkkailla lämpötiloja ja tuulettimien kierrosnopeuksia.

MSI toimittaa emolevyilleen Click BIOS II -nimistä ohjelmaa, jolla voi säätää Windowsista BIOS:n asetuksia. Ulkoasu ja asetukset muistuttavat hyvin pitkälle varsinaista UEFI-BIOS:ia.

Control Center -ohjelmalla voi tutkia emolevyn, prosessorin ja muistien tietoja sekä säätää kellotaajuuksia, kertoimia ja jännitteitä.

Lisäksi ohjelmalla on mahdollista tutkia jännitteitä ja lämpötiloja sekä säätää virransyötön vaiheiden toimintaa ja tuulettimien kierrosnopeuksia.

MSI:n automaattinen ylikellotustoiminto OC Genie II sääti Intel Core i7-3960X Extreme Edition -prosessorin kellotaajuuden neljään gigahertsiin (40 x 100,0 MHz).

Kingstonin DDR3-2133-muistien kellotaajuus asettui 1066,7 MHz:iin ja asetukset 9-11-9-24 2T:hen.

Sisältö

  1. Intel X79 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)
  2. Asus P9X79 Deluxe
  3. Asus Rampage IV Extreme
  4. Gigabyte X79-UD5
  5. Intel DX79SI
  6. MSI X79A-GD65 (8D)
  7. Loppuyhteenveto