UUSIMMAT

Intel X99 -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI) ja Core i7-5930K

30.09.2014 12:58 | | 8

Intel julkaisi elokuun lopulla Haswell-E-koodinimelliset tehoprosessorit ja Muropaketissa testattiin hiljattain kolmikon suorituskykyisin eli kahdeksanytiminen Core i7-5960X- ja edullisin kuusiytiminen Core i7-5820K-malli. Uudet LGA2011-v3-kantaiset prosessorit vaativat kaverikseen DDR4-muistit ja X99-piirisarjaan perustuvan emolevyn.

Tässä artikkelissa tutustumme X99-piirisarjaan sekä Asuksen, Gigabyten ja MSI:n X99-emolevymallistoihin. Saimme jokaiselta valmistajalta kokeiltavaksi yhden emolevymallin ja niiden ohella testasimme ylikellottamista reilun 550 euron hintaisella Core i7-5930K -prosessorilla. 5930K saatiin ylikellotettua kaikilla emolevyillä Corsairin H105-nestekierrolla LinX 0.6.5 -vakaasti 4,2 GHz:n kellotaajuudelle. Esittelyssä ja testeissä ovat mukana Asuksen Rampage V Extreme-, Gigabyten GA-X99-UD5 WIFI ja MSI:n X99S GAMING 9 AC -emolevyt.

Sisältö

  1. Intel X99 -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI) ja Core i7-5930K
  2. Intel Core i7-5930K:n esittely, asennus & ylikellottaminen
  3. Intelin X99-piirisarja & virransyötön nykytrendit
  4. Asuksen emolevyvalikoima & Rampage V Extreme
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & GA-X99-UD5 WIFI
  6. MSI:n emolevyvalikoima & X99S GAMING 9 AC
  7. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Itselläni on tuo Asuksen Rampage V Extreme ollut n. 3 viikkoa

Intelin Ethernet NIC ei toimi vieläkään oikein ja koneen uudelleenkäynnistys ei toimi. Uusin BIOS sisällä. Kumma juttu kun perus asioita ei voi tehdä oikein.

Samaa vaivaa myös täällä. Mutta pikku tsekkaus biossissa auttoi ainakin itsellä ongelmaan. Mutta myös muita vähä outoja juttuja on tullut vastaan näissä uusissa komponeneteissa. Tietyt ylikellotusprofiilit eivät ota enää näyttöä matkaan buutatessa niillä koneen käyntiin jne. Hieman vielä hienosäätöä muutenkin vähän seillä sun täällä! Heh! Itse ainakin tykkään olla etulinjassa ja tottunut tällaiseen uusien tekniikoiden kanssa(DDR4). Nyt on pöydällä ihan uusi i74790K ja Asusin peruemo ja siinä ei ollu mitään ongelmia kasaamisen jälkeen. Ainoa asia jonka totesin oli se että näytönohjain ei tykännyt olla toisessa 16*väylässä vaan kaikkien pelien FSP hettelehti sattumanvaraisesti. Mutta kun kortin laittoin ensimmäisen 16X väylään homma korjaantu. Manuaalissa olikin sitten suositus että ensimmäistä kannattaa käyttää jos on vain yksi näyttis.

Testin perusteella taitaa ASUKsen kovasti mainostama OC Socket ollakin ns. turhake, tai OC tuleekin sanoista Over Current, ja tarkoittaa sitä, että tällä modifioidulla prosessorikannalla varustetut ASUKsen X99 emot vaativat reilusti enemmän virtaa prosessorille, jotta kellottuvat edes yhtä hyvin kuin normaalilla kannalla varustetut kilpailevat merkit.

"Asus selvitti ylimääräisten liitinpinnien käyttötarkoituksen ja ne käyttöön kehittämässään OC Socket -kannassa"

Taitaa puuttua tuolta joku sana välistä…

2. sivu: "Core i7-5730K saatiin ylikellotettua kaikilla emolevyillä 4,2 GHz:n kellotaajuudelle emolevystä riippuen noin 1,225 – 1,3 voltin käyttöjännitteellä."

Taitaa se kuitenkin olla Core i7-5930K ;)

Asuksella nykyään työskentelevä ylikellottajaguru Peter ”Shamino” Tan on kirjoittanut Haswell-E-prosessoreille ja Asuksen Rampage V Extreme -emolevylle lyhyen ylikellotusoppaan. Kiinnostuneet voivat perehtyä siihen tarkemmin lataamalla R5E-ylikellotusoppaan HWBOT-sivustolta (PDF).

Kyseisestä oppaasta löytyy mielenkiintoisesti kohta:
>For Win XP, Disable Speedstep in the BIOS to get the Turbo Ratios to work.

Yksikään näistä emolevyistä ei tue Windows Xp:tä (tai Vistaa). Onko tässä kyse siitä, että joku extreme ylikellottaja boottaa Xp:n käyntiin tällä ilman ajuritukea rampautettuun tilaan saadakseen epäkäytännölliset tuloksensa, vai onko tuo vaan vanhasta oppaasta jäänyt tekstinpätkä?

Gigabyte näytti onnistuneen emoissaan kunnes tutustuin tarkemmin ominaisuuksiin. Aika metsään menty mun mielestä, että vaihtoehtona on joko karvalakkiominaisuudet tai sitten E-ATX -kokoluokka. Naurettavaa, että vajaan 300 euron emossa ei ole edes clear cmos -nappia, mutta sitten 10-20 euroa kalliimmassa mallissa on, mutta siinä samalla koko onkin jo E-ATX.

Eli surkea esitys kyllä Gigabyteltä X99-emojen kanssa. 0/5 ei jatkoon.

Muropaketin uusimmat