Gigabyten emolevyvalikoima & Z170X-Gaming G1

15.09.2015 21:18 | | 15

Gigabyte julkaisi markkinoille 19 kappaletta Z170-piirisarjan emolevyjä, jotka jakautuvat kolmeen eri tuoteperheeseen. Gaming-emolevyt-tuoteperheen emolevyt on kohdistettu erityisesti pelaajille, Super Overclock- eli SOC-tuoteperhe on suunnattu ylikellottajille ja näiden lisäksi ovat tarjolla myös tavalliset perusmallit, joissa M-liite kertoo emolevyn olevan micro-ATX-kokoinen ja N-liite puolestaan mini-ITX
-kokoinen. Gigabyte ei ole vielä tuonut markkinoille kuitenkaan Z170-piirisarjaan perustuvia SOC-malliston emolevyjä. Muropaketin Hintavertailun mukaan Gigabyten Z170-emolevyjen hintahaitari alkaa 130 eurosta ja ulottuu jopa 600 euroon.

 

Gigabyte Z170X-Gaming G1

Gigabyten Z170X-Gaming G1 on Gigabyten pelaajille suunnatun tuoteperheen lippulaivamalli ja sen hintataso Suomessa on alkaen huimat 600 euroa. Emolevy on pakattu suureen mustaan pahvilaatikkoon, johon on listattu tärkeimmät emolevyn ominaisuudet. Mukana toimitetaan emolevyn käyttöohjekirja, ajuri-DVD-levy, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, valaistu I/O-liitinsuoja, kahden näytönohjaimen Crossfire- sekä SLI-silta, kolmen sekä neljän näytönohjaimen SLI-sillat, ulkoinen WiFi-antenni, adapteri M.2-liittimestä U.2-liittimeen, apukappale etupaneelin liitäntöjen kytkentään, 5,25 tuuman paikkaan asennettava USB 3.1 -asema sekä tätä varten SATA-Express-kaapeli.

E-ATX-kokoinen Z170X-Gaming G1 on väritykseltään puna-musta-valkoinen. Huomio kiinnittyy suureen jäähdytyselementtiin, jossa lämpöputkilla yhdistetyt jäähdytyssiilit peittävät Z170-piirisarjan, PCI Express -väylien ohjauksen sekä prosessorin virransyötön. I/O-liittimiä ja äänipiiriä koristaa valkoinen muovisuojus.

Emolevyllä on neljä PCI Express 3.0 x16 -liitintä ja kolme PCI Express 3.0 x1 -liitintä. Tuettuna ovat neljän näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD CrossFire-konfiguraatiot. Emolevyltä löytyy PLX:n PEX8747-siltapiiri, jonka avulla Gigabyte markkinoi kahdella näytönohjaimella molempien PCI Express -väylien toimivan x16-nopeudella, kolmella näytönohjaimella kaistanleveys jaetaan x8-, x8- ja x16-nopeuksille ja neljällä näytönohjaimella kaikki väylät toimivat x8-nopeudella.

Emolevyltä löytyy neljä muistipaikkaa, jotka on värikoodattu asennusjärjestystä varten. Tuettuna on maksimissaan 64 gigatavua DDR4 muistia ja ylikellottamisen kautta DDR4-3866-nopeus.

Emolevyn takapuolelta ei löydy erillisiä jäähdytyselementtejä, mutta piirilevyltä silmään pistää kaksi LED-rimastoa, jotka kulkevat muistipaikkojen ja PCI Express -liittimien vieressä. Nämä sekä äänivahvistimen ja Z170-piirisarjan jäähdytyselementtien päällä olevat RGB LED-valot valaisevat emolevyä näyttävästi ja niiden valoa voi ohjata ohjelmallisesti.

I/O-liitinvalikoimasta löytyy kaksi USB 2.0 -liitintä, PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, liittimet WiFi-sovittimelle, seitsemän USB 3.0 -liitintä, yksi punainen USB 3.1 Type A- sekä Type C -liitäntä, kaksi RJ45-verkkoliitintä sekä optinen S/PDIF-liitin ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Näyttöliitäntöjä löytyy vain yksi eli HDMI 2.0 -liitin.

Emolevyllä on kymmenen Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, joista kuusi on varattu myös SATA Express -liitäntöjä varten. Emolevyltä löytyy myös kaksi M.2-liitäntää. Emolevyllä on kaksi BIOS-piiriä ja näiden välillä voi vaihtaa käyttämällä alareunassa olevaa kytkintä. Lisäksi emolevyn voi määrittää käyttämään vain yhtä BIOS-piiriä kerrallaan. Emolevyltä löytyy alareunasta SATA-virtaliitin, jolla voidaan parantaa PCI Express -väylien virransyöttöä, kun näytönohjaimia ylikellotetaan.

Emolevyn Sound Core3D -äänipiiriä käyttävä Sound Blaster ZxRI 120 dB SNR -äänentoisto ja AMP-UP pitävät sisällään Creativen CA0132-piirin, japanilaiset Nichiconin Fine Gold -audiokondensaattorit, erilliset JRC2114D-operaatiovahvistimet takapaneelin ääniulostulojen vasemmalla ja oikealla kanavalle sekä Texas Instrumentsin BurrBrown OPA2134PA-operaatiovahvistimen etupaneelin ääniulostulolle. Verkko-ominaisuuksista vastaa kaksi integroitua Killer E2400 -piiriä ja Killer Wireless-AC 1535 -piiri joka tukee 801.11 a/b/g/n/ac -nopeuksia 2,4 ja 5 GHz:n taajuuksilla. Sama piiri tuo myös tuen Bluetoothin 4.1 -versiolle.

Emolevyn oikeasta yläkulmasta löytyy virta- ja reset-näppäimet, Clear CMOS -näppäin BIOSin nollaamiseen, diagnostiikkanäyttö, OC- eli automaattisen ylikellotuksen näppäin sekä ECO- eli virransäästö-näppäin. 24-pinnisen ATX-lisävirtaliittimen vasemmalla puolelta löytyy kaksi sisäistä USB 3.0 -liitäntää.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. Virransyötön jäähdytys on toteutettu kahdella suurella jäähdytyselementillä, jotka on yhdistetty lämpöputkella. Jäähdytyselementit on varustettu valmiilla paikoilla vesijäähdytystä varten. Muistipaikkojen yläpuolelta löytyy eri jännitteiden mittauspisteitä ylikellottajia varten. Emolevyltä löytyy seitsemän tuuletinliitäntää, jotka tukevat PWM-ohjausta. Näistä yksi liitin on varattu myös mahdollisen vesijäähdytysratkaisun pumppua varten.

Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on huimat 22 vaihetta, joista prosessorille on varattu 16 ja DDR4-muisteille neljä vaihetta. Gigabyte käyttää Nippon Chemi-Conin 10K Durablack -kondesaattoreita, jotka Nippon Chemi-Con on kehittänyt yksinomaan käytettäväksi Gigabyten emolevyissä.

Emolevyn I/O-paneelin suoja on valaistu RGB LED-valoilla, mikä helpottaa liittimien käyttöä varsinkin pimeissä ympäristöissä. I/O-paneelin LED-valoa voi ohjata ohjelmallisesti.

Gigabyten UEFI BIOS ei pidä sisällään erillistä kojelauta-näkymää, vaan avautuu tutun näköiseen BIOS-ruutuun. Tuttu ja turvallinen BIOS pitää sisällään kaikki tarvittavat asetukset ja säätömahdollisuudet myös ylikellottamista silmällä pitäen.

Sisältö

  1. Intel Z170 -emolevyt (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. ASRockin emolevyvalikoima & Z170 Extreme4
  3. Asuksen emolevyvalikoima & Z170-A
  4. Gigabyten emolevyvalikoima & Z170X-Gaming G1
  5. MSI:n emolevyvalikoima & Z170A Gaming M5
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Nämä emo vertailut ovat aina yhtä mielenkiintoisia. Kiitti.
Ilmeisesti kaikki nuo UEFI BIOSsit ovat yhdenvertaisia, vai nousiko joukosta joku helpomman tai selkämmän käytettävyyden myötä tai toisteppäin? Ainakin MSIn ratkaisu näytti huonolta.

Näihin vertailuihin voisi myös laittaa muistutukseksi/varoitukseksi tiedon niistä valmistajista, jotka ovat käyttäneet laaduttomia komponentteja HC malleissaan. Eikös ainakin Gigabyte jäänyt siitä kiinni, vai oliko se MSI?
Noista tuo Asrock vaikuttaa houkuttelevalta. Silti vain yksi uuden mallinen C USB liitin joka emossa, niitä saisi olla enemmän etenkin kun niitä käyttäviä laitteita alkaa tulemaan markkinoille.
Hankala että noissa jokaisessa vissiin on erilainen äänipiiri, vertailu niiden välillä on hankalaa ja olen kyllästynyt suhiseviin ja bugisiin ratkaisuihin.

Nimeät merkkivalmistajat paskaksi ja ylistät halpisvalmistajaa :)

Jos meinaat että alkuvalmistuksessa käytetään parempia osia kuin halvemmissa eol malleissa, niin näinhän se on nykyään kaikilla.

Toki Asrock on nykyään aivan suurien valmistajien kannoilla. Etenki paremmilla malleilla.

Tuloksia katsomalla Asrock on pienen pudotusuhan alla. Siitä ei ole tietoa millainen rakenne yrityksillä on ja mitä sisältyy mihinki. Mielestäni Asuksella pitäisi olla huomattavasti suuremmat lukemat.
[​IMG]

Nyt kirjoittamaan loppuyhteenveto uusiksi! Siinä pitäisi olla kiteytettynä tulokset ja tulosten pohdintaa. Siinä oli yleistä johdanto jorinaa!

Itse nimenomaan usein luen vain yhteenvedon jos ei ole erityisen kiinnostava aihe.

Ei voi olla tuloksia jos ei ole tehty yhtään mittausta tai testiä. On vain avattu laatikko ja referoitu manuaalia ja markkinointimateriaalia. Häpeän…

Ei ole paljon tullut luettua skylake-emoista, mutta hardocp foorumilla(sff) pisti silmään, että Asrocking fatality itx emolla on voitu laittaa 16x gpulle(titanX) ja 4x m.2 ssd:lle(sm951).

Onpahan hulppea tuo Gigabyten G1. Löytyy peliä ja pessaaria, mutta herranjestas 600€ emolevystä?

Jotenkin nyt jäi niitä testejä tosiaan kaipaamaan…tällaisenaan tämä artikeli on kyllä lähes täysin turhake. :confused:

M.M.M

Jotenkin nyt jäi niitä testejä tosiaan kaipaamaan…tällaisenaan tämä artikeli on kyllä lähes täysin turhake. :confused:

Jep. Toisinaan vingutaan siitä kun artikkelissa ei ole testattu jotain tiettyä asiaa – nyt ei ole testattu mitään. OK, emolevyvertailuissa on usein aika paljon turhia mittauksia. Synteettisissä testeissä löydetään jotain 0-1 % suorituskykyeroja, onpa merkittävää ja ketä kiinnostaa. Ja kysehän on vain siitä mikä valmistaja fuskaa eniten biosissa. Mutta sitten on niitä konkreettisempia eroja, kuten vaikkapa lämpötilat ja tehonkulutus, ylikellotus, tuuletinohjaimen säädettävyys, oheissoftan laatu, suhinat ja pörinät kuulokelähdöstä. Näiden juttujen selvittäminen vaatii paneutumista vertailujoukkoon, eikä niitä löydä valmistajien tuotesivuilta. Testilaboratorio != valokuvastudio.

Sepander

Onpahan hulppea tuo Gigabyten G1. Löytyy peliä ja pessaaria, mutta herranjestas 600€ emolevystä?

No, onkos tuossa nyt mitään erikoista :) Applellakin jo ymmärretään laatutietoisten kuluttajien merkitys yhtiön taloudelle. Eli kuluttajat ymmärtävät, että hyvästä kannattaa maksaa ja mielellään paljon. :)

Markkinoilla +50 kpl erilaisia Z170-emolevyjä joissa kaikissa sama piirisarja, joten tämä artikkeli on tarkoituksella katsaus valmistajien emolevytarjontaan eikä mittaustesti. Seuraavaksi sitten testaillaan DDR4-muisteja eri nopeuksilla ja vaikutusta suorituskykyyn.

KRuusperi

No, onkos tuossa nyt mitään erikoista :) Applellakin jo ymmärretään laatutietoisten kuluttajien merkitys yhtiön taloudelle. Eli kuluttajat ymmärtävät, että hyvästä kannattaa maksaa ja mielellään paljon. :)

Liekö tuo vaan käytännössä normaalikuluttajan kannalta yhtään laadukkaampi kuin 200€ emokaan (tai halvempikin), epäilen. Eriasia ehkä jos harrastuksena kellottelee, ihan ilman mitään pyrkimystäkään mihinkään järkisyyhyn.

Aika marginaalituotteeksi kyllä jäänee. Jos tuollaisella budjetilla on muuten vaan liikkeellä niin eiköhän 2011v3 ole jo paljon järkevämpi.

Sampsa Kurri

Markkinoilla +50 kpl erilaisia Z170-emolevyjä joissa kaikissa sama piirisarja, joten tämä artikkeli on tarkoituksella katsaus valmistajien emolevytarjontaan eikä mittaustesti. Seuraavaksi sitten testaillaan DDR4-muisteja eri nopeuksilla ja vaikutusta suorituskykyyn.

Siitä tuleekin odotettu artikkeli. Juuri yritin etsiä netistä tietoutta, mutta heikoin tuloksin. Toivottavasti ei menee enää kauaa^^
Nyt kun noit muisteja on 32GB jaq 64GB aika hyvään hintaan tarjolla, niin olisiko mahdollista testiin saada vertailua muistin koon suhteen myös? 4-8-16-32-64

Sampsa Kurri

http://muropaketti.com/artikkelit/tekniikkakatsaus-ddr4-muistien-suorituskyky/

:comp:

Ai, se olikin jo, kiitos. Katsoin kyllä artikkeleista, mutta katsoin muisti osiosta enkä tekniikka.
Muuten, tuo uutisten haku juttuarkistosta ei vissiin vieläkään toimi. Se löytää viimevuodeltakin esim. vain kaksi nVidiaa koskevaa juttua. Sinänsä harmi, koska olisi tarve aina välillä selailla uutisia aiheittain.

Tuossa muisti artikkelissa sanotaan muuten "Intel Core i5-6600K-prosessori (4 ydintä/8 säiettä, 3.5GHz, Turbo Boost 2.0: maks. 3.9Ghz)" mutta eihän i5t koskaan ole tukeneet säikeistystä?

Ramones

Ai, se olikin jo, kiitos. Katsoin kyllä artikkeleista, mutta katsoin muisti osiosta enkä tekniikka.
Muuten, tuo uutisten haku juttuarkistosta ei vissiin vieläkään toimi. Se löytää viimevuodeltakin esim. vain kaksi nVidiaa koskevaa juttua. Sinänsä harmi, koska olisi tarve aina välillä selailla uutisia aiheittain.

Tuossa muisti artikkelissa sanotaan muuten "Intel Core i5-6600K-prosessori (4 ydintä/8 säiettä, 3.5GHz, Turbo Boost 2.0: maks. 3.9Ghz)" mutta eihän i5t koskaan ole tukeneet säikeistystä?

Kappas, lisäsin sen myös tuonne Muistit ja tallennus -osioon. Tekstistä tuo i5:n säikeiden lukumäärä korjattu.

Muropaketin uusimmat