Uusimmat

Intel Z68 -piirisarja ja Asus P8Z68-V Pro

21.05.2011 15:46 Muropaketin toimitus

Intel julkaisi tammikuun alussa LGA 1155 -prosessorikantaa käyttävät uudet Sandy Bridge -koodinimelliset Core i7-, i5- ja i3-tuoteperheiden prosessorit. Samalla Intel julkaisi 6-sarjan piirisarjat, jotka jouduttiin vetämään kuukautta myöhemmin markkinoilta vakavan Serial ATA 3 Gb/s -ongelman seurauksena. 6-sarjan piirisarjoista eniten parrasvaloissa on viihtynyt P67, joka on suunnattu työpöytäkäyttöön erillisnäytönohjainten omistajille, kun taas H67 on ollut Sandy Bridgen integroidun grafiikkaohjaimen omistajien pääasiallinen valinta.

11. toukokuuta Intel laajensi piirisarjatarjontaansa Z68:lla, joka yhdistää P67:n ja H67:n ominaisuuksia yhteen piiriin ja samalla siinä on mukana uutena ominaisuutena SRT-teknologia (Smart Response Technology). Tässä artikkelissa paneudumme Z68-piirisarjan ominaisuuksiin, Asuksen P8Z68-V Pro -malliseen emolevyyn sekä suorituskyky- ja tehonkulutusmittauksiin, joissa Z68:aa verrataan P67- ja H67-piirisarjallisiin emolevyihin. Artikkeli sisältää myös testejä SRT-teknologialla, paneudumme Lucidlogixin Virtu-teknologiaan ja sen suorituskykyyn sekä tehonkulutukseen ja artikkelin lopussa testaamme ylikellottamista Asuksen Z68-emolevyllä.

 

Intel Z68 -piirisarjan ominaisuudet

Z68 tukee prosessorin, prosessoriin integroidun grafiikkaohjaimen ja DDR3-muistien ylikellottamista. Siitä löytyy tuki Sandy Bridge -prosessoreihin integroidulle rautapohjaiselle Quick Sync -kiihdytykselle (H.264-enkooderille) ja Smart Response Technology -SSD-välimuistiteknologian mainostetaan lyhentävän latausaikoja parhaimmissa tapauksissa neljäsosaan. Tuettuna on myös prosessoriin integroidun grafiikkaohjaimen ja erillisnäytönohjaimen dynaaminen vaihtaminen sekä IPT-teknologia (Identity Protection Technology).

IPT tarjoaa verkkosivuille ja organisaatioille mahdollisuuden varmistaa, että käyttäjä kirjautuu luotettavalta tietokoneelta. Intelin omien sanojen mukaan teknologia suojaa käyttäjätiliä, vaikka käyttäjätunnus ja salasana olisivat päässeet livahtamaan ei-haluttujen henkilöiden haltuun.

Z68 yhdistää P67:n ja H67:n ominaisuuksia ja ensimmäisenä mainitusta merkittävimpinä ominaisuuksina mukana ovat ylikellotusominaisuudet ja varsinkin prosessorikertoimen nostaminen. Tuettuna on myös PCI Express x16 -väylän jakaminen kahdeksi PCI Express x8 -väyläksi ja sitä myöden AMD CrossFireX- ja NVIDIA SLI -teknologiat useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten.

H67:n puolelta Z68:ssa on mukana tuki Sandy Bridge -prosessorin integroidulle grafiikkaohjaimelle sekä Intelin mediaominaisuudet.

Cougar Point -koodinimellinen Z68 on yhden piirin ratkaisu ja se on yhteydessä prosessoriin DMI-väylällä (Direct Media Interface), mutta aiempaan sukupolveen verrattuna käytössä on 2.0-versio, minkä myötä väylän kaistanleveys on neljä gigatavua sekunnissa. Väylä on toteutettu PCI Express 2.0 -teknologialla ja neljällä PCI Express -linjalla.

Näyttöliittimien osalta tuettuina ovat digitaaliset HDMI-, DVI- ja DisplayPort-liitännät, joista ensimmäisenä mainitun kautta voidaan kuljettaa kuvan ohella myös rajoitetusti ääntä. Ääniominaisuuksien käyttöönotto vaatii, että käytössä on Sandy Bridgen integroitu grafiikkaohjain. Näyttöjä tuetaan kaksin kappalein ja molempia liittimiä varten käytössä on oma FDI-linkki.

Z68:aan on integroitu tuki 14 USB 2.0 -liittimelle, mutta valitettavasti kovaa vauhtia päätään nostavaa USB 3.0 -teknologiaa ei nähdä vielä Intelin nykyisen sukupolven piirisarjoissa. Intel ei tue toistaiseksi USB 3.0 -teknologiaa, koska Windows 7 -käyttöjärjestelmän mukana ei toimiteta USB 3.0 -ajureita, se ei ole yrityksen mukaan yleistynyt vielä tarpeeksi ja koska yrityskäytössä käyttöönotto on lapsenkengissä. USB 3.0 -tuki on luvassa Panther Point -koodinimellisten piirisarjojen myötä, jotka julkaistaneen seuraavan sukupolven Ivy Bridge -prosessoreiden kanssa samaan aikaan vuoden 2012 tammikuussa.

Tuettuina ovat myös HD-tasoiset ääniominaisuudet, gigabitin verkko-ominaisuudet, kahdeksan PCI Express 2.0 -standardin mukaista PCI Express -linjaa ja kuusi Serial ATA -liitintä, joista kaksi tukee 6 Gb/s -nopeutta ja loput neljä vanhempaa 3 Gb/s -nopeusluokkaa.

Rapid Storage Technologyn myötä tuettuna on RAID-teknologia ja sen 0-, 1-, 5- sekä 10-tasot. RAIDia voidaan käyttää sekaisin Serial ATA 6 Gb/s- ja 3 Gb/s -liittimiin asennettujen kiintolevyjen ja SSD-asemien välillä, mutta sekatapauksessa Serial ATA 6 Gb/s:n nopeus laskee 3 Gb/s:n tasolle. Merkittävimpänä uutena ominaisuutena Z68 tukee SSD-asemaa välimuistina käyttävää SRT-teknologia, johon paneudumme tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa.

Z68 ei tue PCI-liittimiä, joten emolevyvalmistajat joutuvat tuen takaamiseksi käyttämään PCI Express -linjan jatkoksi asennettavaa PCI-PCIe-siltapiiriä.

Sisältö

  1. Intel Z68 -piirisarja ja Asus P8Z68-V Pro
  2. Asus P8Z68-V Pro
  3. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & Smart Response Technology
  4. Lucidlogix Virtu & ylikellotus
  5. Loppuyhteenveto