Uusimmat

Intel Z77 -piirisarjan esittely

08.04.2012 00:01 Muropaketin toimitus

Z77 tunnetaan koodinimellä Panther Point ja kyseessä on yhden piirin ratkaisu, joka on yhteydessä prosessoriin DMI 2.0 -väylällä (Direct Media Interface), joka tarjoaa neljän gigatavun kaistanleveyden sekunnissa. Väylä on toteutettu PCI Express 2.0 -teknologialla ja neljällä PCI Express -linjalla.

Näyttöliittimien osalta tuettuina ovat digitaaliset HDMI (1.4a)-, DVI- ja DisplayPort-liitännät (1.1a), joista ensimmäisenä mainitun kautta voidaan kuljettaa kuvan ohella myös rajoitetusti ääntä. Ääniominaisuuksien käyttöönotto vaatii, että käytössä on Sandy Bridgen tai tulevan Ivy Bridgen integroitu grafiikkaohjain. Z68:n kahden näytön sijaan Z77 tukee näyttöjä kolmin kappalein (vaatii Ivy Bridge -prosessorin) ja liittimiä varten käytössä ovat omat FDI-linkit.

Z77 tukee prosessorin PCI Express x16 -väylän jakamista kahdeksi PCI Express x8 -väyläksi ja sitä myöden AMD CrossFireX- ja NVIDIA SLI -teknologioita useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten. Väylän saa tarvittaessa jaettua myös yhdeksi PCI Express x8- ja x4-väyläksi sekä yhdeksi x4-väyläksi Thunderbolt-liitännälle.

Z77:ään on integroitu tuki 14 USB-liittimelle ja ensimmäistä kertaa mukana on odotettu tuki USB 3.0 -teknologialle. USB 3.0 -tuki käsittää neljä liitintä ja USB 2.0 -liittimiä on tuettuna kymmenen kappaletta.

Tuettuina ovat myös gigabitin verkko-ominaisuudet, kahdeksan PCI Express 2.0 -standardin mukaista PCI Express -linjaa ja kuusi Serial ATA -liitintä, joista ainoastaan kaksi tukee 6 Gb/s -nopeutta ja loput neljä vanhempaa 3 Gb/s -nopeusluokkaa. HD-ääniohjain on siirretty piirisarjasta prosessoriin.

Rapid Storage Technologyn myötä tuettuna on RAID-teknologia ja sen 0-, 1-, 5- sekä 10-tasot. RAIDia voidaan käyttää sekaisin Serial ATA 6 Gb/s- ja 3 Gb/s -liittimiin asennettujen kiintolevyjen ja SSD-asemien välillä, mutta sekatapauksessa Serial ATA 6 Gb/s:n nopeus laskee 3 Gb/s:n tasolle.

Z77 ei tue PCI-liittimiä, joten emolevyvalmistajat joutuvat tuen takaamiseksi käyttämään PCI Express -linjan jatkoksi asennettavaa PCI-PCIe-siltapiiriä.

Z77:n yksi merkittävimmistä uudistuksista on USB 3.0 -tuki, joka on osoittanut merkittäviä parannuksia siirtonopeuksissa esimerkiksi USB-tikkuja käytettäessä. USB 3.0 on tuettuna Windows 7:n kaikissa eri versioissa sekä sitä suunnitellaan tuettavaksi myös tulevalla Windows 8:lla. Windows XP:n omistajat joutuvat tyytymään USB 3.0 -liittimillä USB 2.0 -nopeuteen ja Linux-käyttäjille on saatavilla XHCI-ajuri.

Z77 tukee Smart Response Technology-, Rapid Start Technology- ja Smart Connect -teknologioita, joista ensimmäisenä mainittu oli tuettuna jo Z68:ssa. Smart Response Technologyllä (SRT) perinteisen kiintolevyn rinnalla käytetään SSD-asemaa välimuistina ja kyseisellä hybridiratkaisulla pyritään nopeuttamaan tietokoneen käynnistymistä ja useimmin käytettävien ohjelmien toimintaa.

Rapid Start Technology eli RST sekoittaa ikävästi lyhenteiden osalta pakkaa ja SRT:n sekä RST:n tapauksissa on syytä olla tarkkana, mistä teknologiasta on kyse, kun Intelin valikoimasta löytyy lisäksi vielä Rapid Storage Technology -teknologia. Teknologia on suunnattu ennen kaikkea Ultrabook-kannettaviin ja sillä on tarkoitus nopeuttaa tietokoneen heräämistä virransäästötilasta. Siirryttäessä virransäästötilaan, teknologian avulla DRAM-muistissa olevat muun muassa ohjelmat tallennetaan SSD-asemalle, minkä jälkeen tietokone siirtyy tilaan, jossa se kuluttaa minimaalisen vähän tehoa. Tietokoneen herätessä tiedot ladataan SSD-asemalta takaisin keskusmuistiin ja tietokoneen mainostetaan olevan toimintavalmis viidessä sekunnissa.

Smart Connect on pilveen perustuva ratkaisu, joka päivittää erilaisia ohjelmia reaaliajassa. Näihin voidaan lukea mukaan sähköpostiohjelmista esimerkiksi Hotmail ja Gmail sekä sosiaalisen median palveluista Facebook, Twitter ja RSS-syötteet.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Intel tuo ensimmäisessä aallossa markkinoille seitsemän 7-tuoteperheen piirisarjaa, jotka on kohdistettu kuluttaja- ja yritysmarkkinoille. Kaikissa on yhteistä muun muassa tuki LGA 1155 -kannallisille prosessoreille, Smart Connect- ja Rapid Start Technology -teknologioille, kolmelle näytölle, neljä USB 3.0 -liitintä, kahdeksan PCI Express 2.0 -linjaa sekä yksi tai kaksi Serial ATA 6 Gb/s -liitintä.

H77-, Z75-, Z77-, B75-, Q75- ja Q77-mallit eroavat toisistaan suorituskyvyn optimointiin, Smart Response Technologyyn, Active Management Technology 8.0:aan, Standard Manageabilityyn, 2012 vProhon, 2012 SIPP:iin ja esimerkiksi PCI Express -konfiguraatioihin liittyvillä tuilla.

Sisältö

  1. Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Intel Z77 -piirisarjan esittely
  3. ASRock Z77 Extreme4
  4. Asus Maximus V GENE
  5. Asus P8Z77-V Deluxe
  6. Gigabyte Z77X-UD5H
  7. MSI Z77A-GD65
  8. Testikokoonpano & prosessoritestit
  9. 3D-testit
  10. Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -testit & tehonkulutus
  11. Ylikellotus
  12. Loppuyhteenveto