Uusimmat

ASRock Z77 Extreme4

08.04.2012 00:01 Muropaketin toimitus

Intel Z77 -emolevyvertailun ensimmäisenä emolevynä katsastetaan ASRockin valmistama Z77 Extreme4, joka toimitetaan näyttävällä 555-logolla varustetussa mustassa pahvilaatikossa. Etuosassa on myös maininta valmistajasta ja mallista, ja alalaidassa muutamat logot. Mukana toimitettava oheismateriaalivalikoima edustaa hyvin askeettista linjaa ja sisältää muutaman ohjekirjan ja -vihkosen, ajuri-DVD-levyn, I/O-liitinsuojan, SLI-sillan ja kaksi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia.

ASRock mielletään halpisemolevyvalmistajaksi, mutta se on viime aikoina pyrkinyt parantamaan imagoaan muun muassa Fatal1ty-tuoteperheen emolevyillä, jotka on suunnattu high-end-markkinoille. Ruskealla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattu mustaksi tai harmaaksi ja Z77:n sekä virransyötön kaksi siiliä ovat irrallaan toisistaan, eikä niiden välisiä lämpötilaeroja tasoiteta lämpöputkilla. Mustan-ruskean yleisilmeen viimeistelevät kullanväriset kondensaattorit.

ASRockin edustus on Suomessa hyvä ja Z77 Extreme4:ää on saatavilla useammilta jälleenmyyjiltä, jotka kaupittelevat emolevyä edullisimmillaan 170 euron hintaan. Z77 Extreme4 edustaa ASRockin kymmenestä Z77-emolevystä rakentuvan valikoiman keskihintaisen malliston yläpäätä – halvimmillaan emolevy irtoaa sadalla eurolla ja kalliimmista Fatal1ty-malleista joutuu maksamaan noin 270 euroa.

I/O-liitinrivistö käsittää PS/2-liittimen näppäimistölle tai hiirelle, neljä USB 3.0 -liitintä, analogisen VGA-liittimen, digitaalisen DVI- ja HDMI-liittimen, BIOS:n nollausnapin, kaksi USB 2.0 -liitintä, eSATA- ja verkkoliittimen, viisi analogista 3,5 millimetrin ääniliitintä sekä optisen ääniliittimen.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksin kappalein, joista ylin voi toimia x16-nopeudella ja kahdella näytönohjaimella molempien nopeus on x8. Tuettuina ovat AMD:n CrossFireX- ja NVIDIAn SLI-teknologiat useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten. Lisäksi tarjolla on kaksi PCI Express x1- ja PCI-liitintä.

ASRockin emolevyn mukana toimitetaan LucidLogixin Virtu MVP -ohjelmisto, jolla voi hallita tuettua virtualisointiteknologiaa. Virtu MVP eliminoi turhaa liikennettä prosessorin ja grafiikkaohjaimen välillä ja parantaa yrityksen omien sanojen mukaan suorituskykyä 30-70 prosenttia ja pelien vastetta kaikilla ruudunpäivitysnopeuksilla.

Piirilevyn reunalle on sijoitettu Realtekin kahdeksankanavainen ALC898-äänipiiri, Broadcomin gigabitin BCM57781-verkkoliitin, Nuvotonin NCT6776D-I/O-piiri sekä ASMedian ASM1083-mallinen siltapiiri, jolla PCI Express x1 -linja muutetaan PCI-väyliksi.

ASRock on päätynyt jäähdyttämään Z77-piiriä maltillisen kokoisella siilillä. Sen oikealta puolelta löytyy pienikokoinen ASMedian ASM1061-piiri, joka ohjaa kahta harmaaksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Z77 ohjaa myös kahta harmaaksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, mutta sen lisäksi neljää mustaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Emolevyn alalaidassa on virta- ja reset-nappi sekä kahdesta seitsemänsegmenttinäytöstä rakentuva näyttö tietokoneen tilan diagnosointiin.

Mustiin DDR3-muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua muistia ja ylikellottamista varten BIOS tarjoaa tuen 1400 MHz:n (2800 MHz DDR) muistikellotaajuudelle. Muistiliittimien ja piirilevyn reunan väliin on sijoitettu 24-pinninen ATX-virtaliitin.

ASRock on päätynyt 12-vaiheiseen virransyöttöön, joka on jaettu kahdeksaan ja neljään vaiheeseen. Virransyöttö rakentuu kullanvärisistä solid-tyyppisistä kondensaattoreista, suojatuista keloista sekä alumiinisiileillä jäähdytettävistä mosfet-piireistä.

Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu emolevyn reunalle ja sen vasemmalta puolelta löytyy ASMedian ASM1042 -USB 3.0 -piiri sekä Intersilin ISL6367-jänniteregulaattoripiiri.

ASRock on varustanut emolevynsä UEFI BIOS:lla, josta löytyvät kohtuullisen kattavat säätömahdollisuudet myös ylikellottamisen näkökulmasta. Kuvaruudun ylälaidassa ovat valikot, asetukset sijoittuvat vasempaan laitaan ja oikealta puolelta löytyvät tietyn asetuksen opasteet.

Käyttäjä voi säätää Base Clock -kellotaajuutta sekä muun muassa teho- ja virtarajoituksia.

Jänniteasetukset on sijoitettu omaan valikkoon.

Muistiasetukset on selkeästi ryhmitelty ja ylimpänä ovat tärkeimmät asetukset.

ASRock tarjoaa myös tarkkailumahdollisuudet prosessorin ja emolevyn lämpötilojen, tuulettimien kierrosnopeuksien sekä jännitteiden valossa. Valitettavasti jännitelistaus on hyvin niukka, eikä käsitä esimerkiksi muistijännitettä. Ruudun alalaidan asetuksilla voi säätää tuulettimien toimintaa.

ASRockin oma ohjelma on nimeltään ASRock Extreme Tuning Utility ja sillä voi tarkkailla kellotaajuuksia, kerrointa, lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia ja jännitteitä.

AXTU-ohjelmalla on mahdollista myös säätää tuulettimien toimintaa kohdelämpötila-alueiden mukaan.

Lisäksi ohjelma tarjoaa asetukset ylikellottamiseen Base Clock -kellotaajuuden, prosessorikertoimen sekä jännitteiden muodossa.

Z77 Extreme4:llä Base Clock -kellotaajuus oli hyvin linjassa, sillä vakiokellotaajuudella se oli 100,01 MHz.

Sisältö

  1. Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Intel Z77 -piirisarjan esittely
  3. ASRock Z77 Extreme4
  4. Asus Maximus V GENE
  5. Asus P8Z77-V Deluxe
  6. Gigabyte Z77X-UD5H
  7. MSI Z77A-GD65
  8. Testikokoonpano & prosessoritestit
  9. 3D-testit
  10. Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -testit & tehonkulutus
  11. Ylikellotus
  12. Loppuyhteenveto