Uusimmat

Gigabyte Z77X-UD5H

08.04.2012 00:01 Muropaketin toimitus

Gigabyten valkoisessa pahvilaatikossa mainostetaan mallinimen ohella näyttävästi 3D Power- ja 3D BIOS -teknologioita, joista ensimmäisenä mainitulla viitataan digitaaliseen PWM-ohjattuun virransyöttöön. Ominaisuuden mainostetaan tarjoavan tasaisen virransyötön rasituksesta riippumatta ja lisäksi ohjelmalla on mahdollista säätää ja tarkkailla virransyötön toimintaa. 3D BIOS:lla puolestaan viitataan käytössä olevaan UEFI BIOS:iin, joka tarjoaa graafisemman ja nykyaikaisemman käyttöliittymän perinteiseen BIOS:iin verrattuna.

Emolevyn ohella pakkauksesta löytyy ohjekirja ja -vihko, tarra, ajuri-DVD-levy, SLI-silta, I/O-liitinsuoja, 3,5″-paikkaan asennettava paneeli kahdella USB 3.0 -liittimellä sekä kaksi Serial ATA 6 Gb/s- ja Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia.

Gigabyte uudisti P67-malliston myötä emolevyjensä ulkonäköä ja siirtyi mustanpuhuvaan linjaukseen, joka on läsnä myös Z77X-UD5H:ssa. Piirilevy on mattamusta ja valtaosa liittimistä värikoodattu mustaksi. Yleisilmettä värittävät lämpöputkilla toisiinsa yhteydessä olevan Z77-piirin ja virransyötön siniseksi anodisoidut siilit sekä liittimien päällä olevat punaiset ohjetarrat.

Gigabyte on yksi niistä valmistajista, jotka ovat näkyvimmin esillä Suomen markkinoilla. Tämä näkyy myös Z77-emolevyjen saatavuudessa ja suurinta osaa Gigabyten 12 julkaisemasta Z77-emolevymallista on saatavilla suomalaisilta jälleenmyyjiltä. Nyt käsiteltävän Z77X-UD5H:n osalta hinta on asettunut halvimmillaan noin 220 euroon ja kyseessä on Gigabyten keskihintainen Z77-emolevy. Edullisin malli irtoaa alle 100 eurolla, kun taas kalleimmasta joutuu maksamaan lähemmäs 400 euroa.

I/O-liittimien osalta valikoima käsittää analogisen VGA-liittimen sekä digitaalisen DVI-, HDMI- ja DisplayPort-liittimen, optisen ääniliittimen, kaksi USB 2.0 -liitintä, FireWire-liittimen, eSATA-liittimen, kaksi verkkoliitintä, neljä USB 3.0 -liitintä ja kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

Emolevy tukee Gigabyten On/Off Charge -teknologiaa, joka mahdollistaa esimerkiksi matkapuhelimien akkujen lataamisen, vaikka tietokone olisi sammutettu. Perinteisiin USB-liittimiin verrattuna Gigabyten emolevy kykenee toimittamaan kolminkertaisesti virtaa, jotta esimerkiksi Applen iPad-taulutietokoneen lataaminen onnistuu suoraan USB-liittimestä.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta ja niistä ylin voi toimia täydellä x16-nopeudella. Kahdella näytönohjaimella kahden ylimmän liittimen nopeus on x8 ja kaikissa tapauksissa alimman liittimen x4, mutta se on käytössä ainoastaan Ivy Bridge -prosessorilla. Tuettuna on NVIDIAn SLI- ja AMD:n CrossFireX-teknologia. Liitinvalikoima käsittää myös kolme PCI Express x1 -liitintä sekä yhden PCI-liittimen.

Gigabyte toimittaa emolevyn mukana LucidLogixin Virtu MVP -ohjelmiston, jolla voi hallita tuettua virtualisointiteknologiaa. Virtu MVP eliminoi turhaa liikennettä prosessorin ja grafiikkaohjaimen välillä ja parantaa yrityksen omien sanojen mukaan suorituskykyä 30-70 prosenttia ja pelien vastetta kaikilla ruudunpäivitysnopeuksilla.

Oheislaitepiirien osalta kahdeksankanavaisista ääniominaisuuksista on vastuussa Realtekin ALC898-piiri, gigabitin verkko-ominaisuuksista Intelin 82579V- ja Atheroksen AR8151-piirit, FireWirestä VIAn VT6308P-piiri ja VIA VL810 -USB 3.0 -piiri.

Vaaleansinisen alumiinisiilin alla oleva Z77 ohjaa kahta valkoista Serial ATA 6 Gb/s- ja neljää mustaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Kolmesta harmaasta Serial ATA 3 Gb/s -liittimestä on vastuussa Marvellin 88SE9172-piiri, joka ohjaa myös I/O-liittimien joukossa olevaa eSATA-liitintä. Emolevyn alalaidassa, kolmannen harmaan Serial ATA 3 Gb/s -liittimen vieressä olevalla kytkimellä voi valita käytössä olevan BIOS-piirin. Siilin alta pilkottaa emolevyn toinen VIAn VL810-piiri ja kuvan oikeassa laidassa on Serial ATA -lisävirtaliitin, johon on syytä kiinnittää virtakaapeli, kun käytössä on useampi näytönohjain.

Mustiin muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua muistia ja Gigabyten BIOS tukee kellotaajuutta kertoimien osalta 1200 MHz:iin (2400 MHz DDR). Muistiliittimien ja piirilevyn reunan väliselle alueelle on sijoitettu 24-pinninen ATX-virtaliitin, BIOSin nollausnappi, reset- ja virtanappi ja kaksi seitsemänsegmenttinäyttöä esittämään tietokoneen tilaa. Lisäksi reunalta löytyvät jännitteenmittauspisteet PCHIO-, VDIMM-, DDRVTT-, CPUPLL-, VSA-, CPUVTT- ja VCORE-merkinnöillä.

LGA 1155 -prosessorikanta on tiiviisti ympäröity solid-tyyppisillä kondensaattoreilla, suojatuilla keloilla sekä kuumimpia Driver MOSFET -piirejä jäähdyttävillä siileillä. Gigabyte mainitsee virransyötön olevan 12-vaiheinen, josta ilmeisesti kahdeksan vaihetta on pyhitetty prosessorille neljä vaihetta prosessoriin integroidulle grafiikkaohjaimelle. Gigabyte ei ole maininnut muistien virransyötöstä, mutta ilmeisesti se on kaksivaiheinen.

Prosessorikannan vieressä näkyy piirilevylle printattuna mSATA Intel Smart Response Technology -teksti ja sen kohdalla voi asentaa kyseistä teknologiaa varten erillisen pienikokoisen mSATA-liitännällisen SSD-aseman.

Gigabyten UEFI BIOS:n päänäkymässä on esillä emolevy ja alempana näppäimet tarkemmille asetuksille. Kun kursorin vie emolevyn eri komponenttien päälle, ne korostuvat sinisellä ja hiiren klikkaus avaa ikkunan. Esiin avautuvassa ikkunassa on muutamia kyseistä komponenttia käsitteleviä asetuksia. Esimerkkitapauksessa on klikattu prosessoria ja ikkunassa on listattu mahdollisuus prosessorikertoimen, Base Clock -kellotaajuuden ja muun muassa muistikertoimen säätämiseen.

Gigabyten Advanced-tilassa valikot näkyvät ruudun ylälaidassa ja asetukset alempana vasemmassa laidassa.

Alanäppäimien alta avautuvista valikoista voi säätää esimerkiksi Base Clock -kellotaajuutta ja muistikerrointa.

Prosessorin tarkemmat asetukset löytyvät omasta valikosta, josta voi asettaa muun muassa Turbo-kellotaajuuden eri kertoimet.

Muistia käsittelevät asetukset ovat omassa valikossa, josta voi säätää esimerkiksi muistien kerrointa.

Varsinaiset muistiasetukset on sijoitettu oman valikon alle ja ne on jaoteltu esimerkillisesti eri kategorioihin.

UEFI BIOS:sta on mahdollista säätää Loadline Calibrationiin liittyviä asetuksia sekä esimerkiksi jännite-, virta- ja lämpötilarajoituksia.

Käyttäjä voi säätää myös jänniteasetuksia reilunpuoleisten valintojen turvin.

Tarjolla on myös valikko, josta voi tutkia jännitteitä, lämpötila ja tuulettimien kierrosnopeuksia sekä asettaa hälytyksiä ja säätää tuulettimien kierrosnopeuksien toimintaa.

Gigabyten EasyTune 6 -ohjelma tarjoaa automaattista ylikellottamista varten prosessorikohtaisesti kolme eri tasoa, jotka Core i7-2700K:lla olivat 4,18; 4,43 ja 4,68 GHz.

Ohjelmalla on mahdollista säätää myös Base Clock- ja muistikellotaajuutta.

Prosessorikertoimia voi säätää rasitettavien ytimien lukumäärän mukaan.

Jännitteisiin keskittyvältä välilehdeltä löytyy pitkä lista eri jänniteasetuksia ja reilunpuoleiset nostovarat.

CPU-Z-ohjelman mukaan Gigabyte oli ottanut pienoisen etumatkan muihin valmistajiin nähden Base Clock -kellotaajuudella, sillä vakiona se oli 100,30 MHz ja nosti näin ollen prosessorin kellotaajuuden kaikkia ytimiä rasitettaessa vajaat 11 MHz vakiota korkeammalle.

Sisältö

  1. Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Intel Z77 -piirisarjan esittely
  3. ASRock Z77 Extreme4
  4. Asus Maximus V GENE
  5. Asus P8Z77-V Deluxe
  6. Gigabyte Z77X-UD5H
  7. MSI Z77A-GD65
  8. Testikokoonpano & prosessoritestit
  9. 3D-testit
  10. Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -testit & tehonkulutus
  11. Ylikellotus
  12. Loppuyhteenveto