Uusimmat

MSI Z77A-GD65

08.04.2012 00:01 Muropaketin toimitus

Artikkelin viimeisenä emolevynä katsastetaan MSI:n Z77A-GD65, joka on paketoitu mustaan pahvilaatikkoon. Laatikossa mainostetaan hyvin näyttävästi Military Class III -komponentteja ja esillä on myös maininta mallinimestä sekä muun muassa ClickBIOS II:sta.

MSI toimittaa emolevyn mukana ohjekirjan, ohjelappusia, ajuri-DVD-levyn, I/O-liitinsuojan, neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, SLI-sillan, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet sekä yleismittarin kärkiin asennettavat johtimet mittauksen helpottamiseksi jännitteenmittauspisteistä.

MSI on pitänyt emolevysuunnittelunsa aiempien mallien kaltaisena ja tumman ruskealla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattu pääasiassa mustiksi ja sinisiksi. Z77-piiri sijaitsee alakulmassa ja sitä jäähdytetään omalla siilillä, joka ei ole yhteydessä prosessorikannan vieressä olevaan virransyötön kahteen siiliin, joiden lämpötilaeroja tasoitetaan lämpöputkella.

MSI:n tuotevalikoima sisältää seitsemän Z77-piirisarjallista emolevyä, joista nyt käsiteltävä Z77A-GD65 sijoittuu malliston kärkeen. MSI:n emolevyjen saatavuus on Suomessa keskimääräisesti hyvä, mutta valitettavasti Z77-emolevyt eivät ole vielä rantautuneet kunnolla tänne. Muutamat jälleenmyyjät listaavat emolevyjä sivuillaan ja Z77A-GD65:n osalta hintataso on hieman alle 200 eurossa, kun MSI:n halvin Z77-emolevy irtoaa alle 100 eurolla.

I/O-liittimien osalta MSI on päätynyt tarjoamaan PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, neljä USB 2.0 -liitintä, BIOS:n nollauspainikkeen, digitaalista ääntä varten koaksiaaliliittimen ja optisen liittimen, verkkoliittimen, kaksi USB 3.0 -liitintä, analogisen VGA-liittimen, digitaalisen HDMI- ja DVI-liittimen sekä kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

MSI tukee teknologiaa, joka mahdollistaa älypuhelimien ja esimerkiksi taulutietokoneiden lataamisen USB-liittimien kautta, vaikka tietokone olisi sammutettu. MSI on nimennyt oman teknologiansa Super Chargeriksi ja se kykenee toimittamaan laitteelle maksimissaan 1,5 ampeerin virran.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, joista ylin voi toimia x16-nopeudella. Kahta näytönohjainta käytettäessä kahden ylimmän liittimen nopeus on x8 ja alimman kaikissa tapauksissa x4. Tuettuna on AMD:n CrossFireX- ja NVIDIAn SLI-teknologia. Valikoimasta löytyy myös neljä PCI Express x1 -liitintä.

MSI toimittaa emolevyn mukana LucidLogixin Virtu MVP -ohjelmiston, jolla voi hallita tuettua virtualisointiteknologiaa. Virtu MVP eliminoi turhaa liikennettä prosessorin ja grafiikkaohjaimen välillä ja parantaa yrityksen omien sanojen mukaan suorituskykyä 30-70 prosenttia ja pelien vastetta kaikilla ruudunpäivitysnopeuksilla.

Z77A-GD65:stä löytyy reilunpuoleisesti oheislaitepiirejä ja kuvassa vasemmassa laidassa alimpana on Realtekin kahdeksankanavainen ALC898-äänipiiri ja sen yläpuolella Fintekin F71889AD ohjaamassa tuulettimia sekä Intelin gigabitin 82579V-verkkopiiri. Lisäksi keskimmäisen PCI Express x16 -liittimen alapuolella on VIAn VT6315N-FireWire-piiri.

Z77-piiriä jäähdytetään sini-mustaksi anodisoidulla alumiinisiilillä ja se on vastuussa piirilevyn reunalta löytyvästä kahdesta Serial ATA 6 Gb/s -liittimestä sekä neljästä Serial ATA 3 Gb/s -liittimestä. Lisäksi tarjolla on kaksi valkoiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, joita ohjaa ASMedian ASM1061-piiri. Alakulmassa on myös kaksi pintaliitoskomponenteilla toteutettua seitsemänsegmenttinäyttöä, joilla ilmaistaan tietokoneen sen hetkinen tila, sekä kytkin käytettävän BIOS-piirin valitsemiseksi.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja niihin jokaiseen voi asentaa kahdeksan gigatavun muistikamman, joten emolevy tukee maksimissaan 32 gigatavun muistikapasiteettia. Ylikellottamisen kautta Z77A-GD65 tukee maksimissaan 1333 MHz:n (2666 MHz DDR) muistikellotaajuutta.

Muistiliittimien vierestä löytyy musta 24-pinninen ATX-virtaliitin ja V-Check-jännitemittauspisteet, joihin voi liittää mukana tulevat kaapelit, joiden toiseen päähän sopii asennettavaksi yleismittarin mittauskärki. Emolevyssä on mittauspisteet VCCP-, CPU_VTT-, CPU_GFX-, VCC_DDR- ja PCH_1P05-jännitteille ja oikeasta reunassa on kaksi maapistettä.

OC Genie II on ominaisuus, jota MSI on hehkuttanut tarmokkaasti jo pitkään ja mainostaa sen ylikellottavan laitteiston yhdessä sekunnissa yhdellä napin painalluksella ilman, että käyttäjältä vaaditaan minkäänlaista ylikellotustietämystä. Kun käyttäjä painaa OC Genie II -painiketta, emolevy tunnistaa prosessorille parhaan kellotaajuuden ja käyttöjännitteen, jotka eivät kuitenkaan ylikuumenna tai vioita sitä. Samalla OC Genie II asettaa muistien kertoimen, käyttöjännitteen ja asetukset kuntoon.

LGA 1155 -prosessorikannan ympärillä on tantaalikondensaattoreita ja suojattujen kelojen takaa löytyy siilien alta DrMOS II -piirejä, joista kukin käsittää yhden prosessorin virransyötön vaiheen (ohjainpiiri + kaksi mosfettia) integroituna yhteen piiriin. MSI:n mukaan DrMOS II:n tehonkulutus on pienempi, hyötysuhde korkeampi, toimintalämpötila alhaisempi ja vasteaika prosessorin kuorman muutoksiin pienempi kuin perinteisissä analogisissa ratkaisuissa.

DrMOS II on osa MSI:n Military Class III -kokonaisuutta, jolla se viittaa laadukkaisiin MIL-STD-810G-sertifioituihin komponentteihin. Kyseisen sertifioinnin saaminen vaatii tiettyjen lämpötilamuutosta, kosteutta, tärinää, alhaista ilmanpainetta, korkeaa ja alhaista lämpötilaa sekä iskunkestävyyttä testaavien testien läpäisemistä. DrMOS II -piirien lisäksi emolevyssä on käytössä solid-tyyppisiä kondensaattoreita, Hi-c-tantaalikondensaattoreita ja suojattuja keloja. Virransyöttö on 12-vaiheinen, josta prosessorilla on käytössä kahdeksan vaihetta ja integroidulla grafiikkaohjaimella neljä vaihetta.

MSI:n UEFI BIOS:ssa jokaisessa ruudussa näkyy ylhäällä muun muassa kellonaika, päivämäärä, tietoja BIOS-versiosta ja käytössä olevasta prosessorista sekä boottausjärjestys. Oikeassa ja vasemmassa laidassa on yhteensä kuusi näppäintä, joita klikkaamalla avautuu uusi valikko keskiosaan.

MSI tarjoaa monipuoliset ylikellotus- ja säätöasetukset ja valikosta voi säätää muun muassa Base Clock -kellotaajuutta, prosessori- ja muistikerrointa sekä EIST:n ja Turbon toimintaa.

Jänniteasetuksia löytyy reilunpuoleisesti.

Muistiasetuksia on kohtuullisesti, mutta nämä on listattu epäselvästi yhdessä valikossa. Onneksi yleisimmin tarvittavat asetukset löytyvät kuitenkin listan yläpäästä.

Prosessorin asetuksia on listattu yhdessä valikossa, josta voi säätää esimerkiksi tehon- ja virrankäyttörajoituksia sekä Turbo-kellotaajuuden eri kertoimia.

EPU-valikosta on mahdollista säätää virransyötön toimintaa sekä emolevyn LED:ien käyttöä, ja alempaa löytyy listattuna jännitearvoja.

Lisäksi BIOS:sta voi säätää tuulettimien toimintaa ja tarkkailla lämpötiloja ja tuulettimien kierrosnopeuksia.

Control Center -ohjelmalla voi tutkia emolevyn, prosessorin ja muistien tietoja sekä säätää kellotaajuuksia, kertoimia ja jännitteitä.

Lisäksi ohjelmalla on mahdollista tutkia jännitteitä ja lämpötiloja sekä säätää virransyötön vaiheiden toimintaa ja tuulettimien kierrosnopeuksia.

CPU-Z-ohjelman mukaan Z77A-GD65:llä Base Clock -kellotaajuus oli vakioasetuksilla jopa hieman odotettua alempi, 99,77 MHz.

Sisältö

  1. Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Intel Z77 -piirisarjan esittely
  3. ASRock Z77 Extreme4
  4. Asus Maximus V GENE
  5. Asus P8Z77-V Deluxe
  6. Gigabyte Z77X-UD5H
  7. MSI Z77A-GD65
  8. Testikokoonpano & prosessoritestit
  9. 3D-testit
  10. Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -testit & tehonkulutus
  11. Ylikellotus
  12. Loppuyhteenveto