UUSIMMAT

Intel Z87 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI

15.07.2013 12:00 | | 13

Intel julkaisi kesäkuussa uudet Haswell-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit, jotka valmistetaan aiemman sukupolven Ivy Bridge -prosessoreiden tavoin 22 nanometrin prosessilla käyttäen hyväksi Tri-Gate-transistoriteknologiaa. Ensimmäisenä markkinoille saapuivat työpöytäkäyttöön tarkoitetut neliytimiset Core i5- ja Core i7-4000 -tuoteperheiden prosessorit, joista on saatavilla yhteensä 13 eri mallia. Myöhemmin kesällä luvassa ovat kaksiytimiset Core i3 -prosessorit.

Haswell-prosessorit käyttävät uutta LGA 1150 -kantaa, joka ei ole Intelille perinteiseen tyyliin yhteensopiva aiempien kantojen kanssa. Näin ollen Haswell-prosessorit eivät toimi Intelin 6- ja 7-sarjan piirisarjoihin perustuvien emolevyjen kanssa ja Intel toi prosessoreiden kanssa samaan aikaan markkinoille 8-tuoteperheen piirisarjat.

Tässä artikkelissa keskitytään Intelin 8-tuoteperheen piirisarjoihin ja tarkemmassa katsauksessa on Z87-malli. Aiempiin Muropaketin emolevyvertailuihin verrattuna olemme uudistaneet näkökulmaa ja artikkelissa perehdytään eri valmistajien markkinoille lanseeraamiin malleihin ja tutkimme pintapuolisesti testipenkkiin saapuneita Z87-emolevyjä. ASRockilta saimme testiin pienikokoisen Z87E-ITX-mallin ja Asukselta saapui kolme mallia: peruskuluttajalle suunnattu Z87-A, pelaajille tarkoitettu Maximus VI Hero sekä kovempaan käyttöön suunniteltu Sabertooth Z87. Lisäksi mukana on Gigabyten kärkimalli G1.Sniper 5 ja MSI:n Z87 MPower.

Sisältö

  1. Intel Z87 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. Intel Z87 -piirisarja & Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat
  3. ASRockin emolevyvalikoima & Z87E-ITX
  4. Asuksen emolevyvalikoima, Z87-A, Maximus VI Hero & Sabertooth Z87
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & G1.Sniper 5
  6. MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower
  7. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Heh toi gigabyten vaihdettava operaatiovahvistin! xD

Kiitokset artikkelista! Mahtavaa, että teitte artikkelin, missä ei pelkästään kerrota noista emolevyistä, mitä teille tuli (vaikka niitä tulikin iso läjä), vaan kerroitte valmistajien koko tuotetarjonnasta! Helpottaa paljon, kun valitsee osia uuteen koneeseen.

Olisi nyt kuitenkin voinut mainita että perinteiden sijaan syy uuteen kantaan on prossun lopullisen jännitereguloinnin siirto emolta prossun kuorien sisään.

Ja ainakin Asuksen sivujen mukaan Maximus Heron kolmannen x16 slotin käyttö sähköisesti x4:nä disabloi kaikki x1 slotit.

*1: The PCIe 2.0 x16 slot (PCIEX4_3) supports up to x4 mode. It shares bandwidth with PCIe 2.0 x1 slots. The default setting is x1 mode.
*2: The PCIe 2.0 x1 slots (PCIEX1_1/2/3) will be disabled when PCIe 2.0 x16 slot (PCIEX4_3 ) operates under x4 speed.
https://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_VI_HERO/#specifications

Kannattaa muistaa että näissä ekan erän emoissa on vieläkin se USB ongelma piirisarjassa. Miksei Extremeä tullut testiin ja sen kellotusominaisuuksista laajaa artikkelia?

Jabra

Kannattaa muistaa että näissä ekan erän emoissa on vieläkin se USB ongelma piirisarjassa. Miksei Extremeä tullut testiin ja sen kellotusominaisuuksista laajaa artikkelia?

Erillinen Haswell-ylikellotusartikkeli tulossa Extremellä.

Eniten harmittaa EVGA uupuminen. Olis saannut lähettää teille laudat kun näyttiksetkin lähetti…

DVI liitin ilmeisesti hävitä kokonaan ja HDMI:stä taitaa tulla vakioliityntä myös pöytäkoneissa. (läppäreissä se on jo)

Meitzi

DVI liitin ilmeisesti hävitä kokonaan ja HDMI:stä taitaa tulla vakioliityntä myös pöytäkoneissa. (läppäreissä se on jo)

HDMi-DVI kaapeli välissä ei kuitenkaan huononna laatua mitenkään, koska digitaalinen signaali.

Videosignaalin puolella HDMI 1.4:n uudistuksia ovat tuki 3D-kuvalle, 4096 × 2160 -resoluutiolle sekä kahden 1080p-videon yhtäaikaiselle siirrolle. Lisäksi 1.4 tukee muutamia uusia, lähinnä ammattikäytössä olevia väriavaruuksia.

Olisitte voineet ottaa kantaan emojen virransyöttöön prosessorille Z-malleissa, vaikuttaako ylikellottamiseen? Nyt kun jänniteregulointi on haswelleissa integroitu täysin prosessoriin, onko virransyötöllä enää läheskään yhtä suuri merkitys kuin ennen?
Eli jos ei kaipaa parempaa ulkonäköä tai liitäntöjä kahdelle näytönohjaimelle, mikä tahansa halvin Z87 on tasan yhtä hyvä?

Nähtävästi asrock emot tulee muron artikkeleihin nykyään.

PaskaTykki1

Nähtävästi asrock emot tulee muron artikkeleihin nykyään.

Hyvä vaan, sen verran hyviä emoja ovat hinta/laatusuhteeltaan.

Vielä kun tulis se GTX760 artikkeli ulos. :)

Muropaketin uusimmat