UUSIMMAT

Loppuyhteenveto

15.07.2013 12:00 |

Lynx Point -koodinimellisissä 8-tuoteperheen piirisarjoissa (Z87, H87, Q87) merkittävin uudistus edellisen sukupolven piirisarjoihin verrattuna on Serial ATA 6 Gb/s -liittimien määrän kasvu kahdesta kuuteen. LGA 1150 -kannallisten prosessoreiden tuen ohella digitaalisten näyttöliittimien hallinta on siirretty piirisarjasta prosessorille. Lisäksi USB-, PCI Express- ja Serial ATA -liittimien/väylien toimintaa on monipuolistettu ja käytössä on yhteensä 18 ”lohkoa”, joita voi käyttää vapaasti eri liittimien ja väylien käyttöön.

Tässä artikkelissa tutustuimme ASRockin, Asuksen, Gigabyten ja MSI:n Z87-piirisarjallisiin emolevyihin. Kaikki valmistajat tarjoavat suurin piirtein samanlaisia emolevyjä laajalla hintaskaalalla, joten joukosta pitäisi löytyä jokaisen kuluttajan mielihalujen mukainen malli. Z87-mallien ohella hinnat alkavat noin 100 eurosta ja kipuavat parhaimmillaan yli 500 euroon. Tästä valikoimasta löytyy perusemolevyjä sekä erikoisempia peli- ja ylikellotuskäyttöön kohdistettuja malleja. H87-emolevyt sijoittuvat hinnoiltaan pääasiassa Z87:ien alapuolella ja hintahaitari heiluu 100 euron molemmilla puolilla. B85-emolevyt laskevat hintatasoa entisestään ja se on noin 70-90 eurossa. Q87-malleja on saatavilla rajoitetummin ja niiden hinnat ovat H87-malleja korkeammalla 130-150 eurossa.

ASRock on markkinoilla yhteensä 30 emolevyllä ja valikoima käsittää budjettiluokan malleja, reilusti kuluttajahintaisia malleja sekä useampia kalliita malleja aktiiviharrastajille. Artikkelissa tutustuimme reilun 160 euron hintaiseen Mini-ITX-kokoluokan Z87E-ITX:ään, jossa on tiivistetty kaikki tärkeimmät ominainsuudet pieneen pakettiin. Mukana on yksi PCI Express x16 -liitin erillisnäytönohjaimelle ja lisäksi erikoisempina ominaisuuksina mukana on WLAN/Bluetooth-kortti ja mSATA-korttipaikka.

Asus on ASRockin kanssa liikkeellä käytännössä identtisellä tuotevalikoimalla ja perusmallien ohella tarjonta käsittää Maximus-, Sabertooth- ja Gryphon-brändien alla kulkevia malleja. Tutkimme Asukselta kolmea emolevyä, joista Z87-A edustaa 135 euron hintaista kuluttajamallia. Maximus VI Heron osalta hinta nousee noin 200 euroon ja Z87-A:han verrattuna Asus on kohentanut ääniominaisuutta, mukana on ilman koteloa käyttöä helpottavia ominaisuuksia ja järeämpi virransyöttö on varustettu laadukkaammilla komponenteilla.

Sabertooth Z87 nostaa riman entistä korkeammalle ja noin 230 euron hintaa vastaan saa emolevyn, joka on suunnattu kovaan käyttöön. Mukana toimitetaan liittimiin suojat, emolevy on peitetty levyllä ja virransyötön jäähdytykseen on kiinnitetty enemmän huomiota.

Gigabyte ei ole jäänyt emolevyvalikoimallaan ASRockin ja Asuksen jalkoihin ja tuotevalikoima on hyvin verrattavissa edellä mainittuihin valmistajiin. Hintahaitari ulottuu 75 eurosta tässä vertailussa mukana olevista valmistajista korkeimmalle yli 500 euroon. Käsittelimme artikkelissa G1.Sniper 5 -huippuemolevyn, jolla on hintaa yli 400 euroa. Mukana tulee reilu määrä oheismateriaalia ja ylikellotusta helpottavien ominaisuuksien ohella yksi erikoisimmista ominaisuuksista on vaihdettava operaatiovahvistinpiiri. Lisäksi virransyötön siili on rakennettu siten, että sen voi valjastaa osaksi nestejäähdytystä.

MSI:n tuotevalikoima sisältää tasaisemmin emolevyjä eri piirisarjoilla, mutta valikoima ei sisällä ainuttakaan Q87-emolevyä. Hinnat vaihtelevat 65 eurosta reiluun 400 euroon. Saimme testattavaksemme 230 euron hintaisen MPowerin, joka sijoittuu MSI:n emolevyvalikoiman kärkipäähän. Mukana toimitetaan WLAN/Bluetooth-kortti sekä antennit ja emolevystä itsestään löytyy mSATA-korttipaikka, ylikellotusta helpottavia ominaisuuksia, ääniominaisuuksiin on panostettu normaalia enemmän ja vertailun ainoana emolevynä muistia voi asentaa maksimissaan 64 gigatavua.

 

Sisältö

  1. Intel Z87 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. Intel Z87 -piirisarja & Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat
  3. ASRockin emolevyvalikoima & Z87E-ITX
  4. Asuksen emolevyvalikoima, Z87-A, Maximus VI Hero & Sabertooth Z87
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & G1.Sniper 5
  6. MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower
  7. Loppuyhteenveto