UUSIMMAT

Intel Z97 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI

23.05.2014 15:12 | | 2

Intel julkaisi toukokuussa Haswell Refresh -päivityksen, joka käsittää joukon uusia prosessorimalleja ja 9-sarjan piirisarjat. Tutustuimme Muropaketissa jo ensimmäisen aallon suorituskykyisimpään Core i7-4790 -malliin, mutta kerroinlukittuna ei-K-mallina se ei tarjonnut mitään uutta tai kiinnostavaa vuosi sitten julkaistuun ja samanhintaiseen Core i7-4770K -malliin verrattuna.

Kuluttajien sijaan eniten Intelin alustapäivityksestä ovat innoissaan emolevyvalmistajat. Asus, Gigabyte, MSI ja ASRock saivat päivittää koko emolevymallistonsa ja julkaisivat yhteensä markkinoille noin 100 uutta 9-sarjan emolevyä, vaikka ainoa merkittävä uusi ominaisuus on tuki uusille 1000 Mt/s -siirtonopeuden tarjoaville SATA Express- ja PCI Express M.2 -väylille.

Tutustumme tässä artikkelissa Intelin 9-tuoteperheen piirisarjoihin ja tarkemmassa katsauksessa on suorituskykyisempi Z97-malli. Lisäksi perehdymme eri valmistajien markkinoille lanseeraamiin mallistoihin ja tutkimme pikaisesti Muropaketin testilabraan eri valmistajilta saapuneita Z97-emolevyjä.

ASRockilta saimme testiin Z97 Pro4 -mallin ja Asukselta saapui kaksi mallia: peruskuluttajalle suunnattu Z97-A sekä pelaajille ja ylikellottajille kohdistettu Maximus VII Ranger. Lisäksi mukana on Gigabyten kärkimalli GA-Z97X-G1 Gaming WIFI-BK ja MSI:ltä Z97 Gaming 7, jotka molemmat on kohdistettu erityisesti pelaajille.

 

Intelin 9-sarjan piirisarjat: Z97 & H97

Intel tarjoaa työpöytäpuolen kuluttajamarkkinoille kahta eri mallia 9-tuoteperheestä, Z97:n ohella tarjolla on myös edullisempi ja ominaisuuksiltaan karsittu H97. Pääasiallisena erona H97:n kanssa prosessorin PCI Express -linjoja ei voi jakaa useammalle näytönohjaimelle ja ylikellotusmahdollisuuksia on rajoitettu. Intel ei tuonut päivityksen yhteydessä yritysmarkkinoille uusia 9-tuoteperheen piirisarjoja, vaan turvautuu edelleen 8-tuoteperheen tarjontaan Q87, Q85 ja B85.

9-tuoteperheen piirisarjat tunnetaan koodinimellä Wildcat Point ja useamman aiemman sukupolven tavoin kyseessä ei ole niinkään piirisarja, vaan yhden piirin ratkaisu. Nykyisten Haswell-prosessoreiden lisäksi mukana on tuki Intelin seuraavan sukupolven Broadwell-koodinimellisille LGA 1150 -kantaisille prosessoreille.

Piirisarja on yhteydessä prosessoriin DMI-väylällä (Direct Media Interface) ja kolmen edellisen sukupolven piirisarjaperheen tavoin käytössä on 2.0-versio, joka tarjoaa neljän gigatavun kaistanleveyden sekunnissa. Väylä on toteutettu PCI Express 2.0 -teknologialla ja neljällä PCI Express -linjalla. Haswell-prosessoreihin on integroitu näytönohjainta varten 16 kappaletta PCI Express 3.0 -linjoja ja Z97 tukee niiden jakamista kahdeksi PCI Express x8 -väyläksi ja sitä myöden AMD Crossfire- ja NVIDIA SLI -teknologioita useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten. Väylän saa tarvittaessa jaettua myös yhdeksi PCI Express x8- ja kahdeksi x4-väyläksi.

9-sarjan piirisarjoihin on integroitu tuki kuudelle USB 3.0- ja 14 USB 2.0 -liittimelle. Tuettuina ovat myös gigabitin verkko- ja HD-ääniominaisuudet, kahdeksan 2.0-standardin mukaista PCI Express -linjaa ja kuusi Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Rapid Storage Technologyn myötä tuettuna on RAID-teknologia ja sen 0-, 1-, 5- sekä 10-tasot. Tuettuna ovat myös Smart Response Technology-, Rapid Start Technology- ja Smart Connect -teknologiat.

Piirisarjan merkittävin uutuus on piirisarjaan integroitu tuki uudelle PCI Express M.2 -liittimelle, joka toimii PCI Express 2.0 x2-nopeudella tarjoten 1000 Mt/s (10 Gb/s, gigabittiä sekunnissa) siirtonopeuden massamuisteille.

Z97-piirisarja tukee myös uutta SATA Express -liitintä, joka tarjoaa saman tiedonsiirtonopeuden kuin M.2 yhdistämällä Serial ATA- ja PCI Express -teknologiat. Kyseessä on taaksepäin yhteensopiva liitäntä vanhojen Serial ATA -laitteiden kanssa ja yhteen SATA Express -liittimeen voidaan asentaa joko yksi SATA Express -laite tai kaksi Serial ATA 6 Gb/s -laitetta. Intelin RST-teknologia on päivitetty tukemaan uusia PCI Express -pohjaisia liittimiä, mutta RAID-teknologia ei ole vielä tuettuna.

Uusi Boot Guard -teknologia suojaa tietokonetta matalan tason haittaohjelmilta suojaamalla UEFI BIOS:n käynnistyslohkon. Tarjolla on kolme eri suojaustasoa, joista kaksi vaatii TPM-moduulin kytkemistä emolevylle.

Sisältö

  1. Intel Z97 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. ASRockin emolevyvalikoima & Z97 Pro4
  3. Asuksen emolevyvalikoima, Z97-A & Maximus VII Ranger
  4. Gigabyten emolevyvalikoima & GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK
  5. MSI:n emolevyvalikoima & Z97 Gaming 7
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Gigabyte GA-Z97X-G1 Gaming WIFI-BK, alkaen 377 euroa

Tuo hintalinkki ei toimi vaan osoittaa työasemaan c:/Users…

Muropaketin uusimmat