Uusimmat

Asuksen emolevyvalikoima, Z97-A & Maximus VII Ranger

23.05.2014 15:12 Muropaketin toimitus

Asuksen Z97-emolevytarjonta pitää sisällään peräti 18 eri mallia. H97-piirisarjalla varustettuja emolevyjä on tarjolla viisi eri mallia.

Asuksen emolevyvalikoima jakaantuu kolmeen eri tuoteperheeseen. Republic of Gamers- eli ROG-tuoteperheen Maximus-emolevyt on kohdistettu erityisesti pelaajille ja ylikellottajille. The Ultimate Force- eli TUF-brändiin kuuluvat Sabertooth- ja Gryphon-emolevyt on suunnattu kestävään käyttöön ja tarjoavat tavallista pidemmän viiden vuoden takuun. Näiden lisäksi tarjolla on myös tavalliset perusmallit, joissa M-liite kertoo emolevyn olevan micro-ATX-kokoinen ja I-liite mini-ITX-kokoinen. Nimeämiskäytäntö ei päde TUF- ja ROG-brändin alaisiin emolevyihin, joissa emolevyn kokoa ei voi päätellä suoraan emolevyn nimestä. ROG-tuoteperheen Maximus-emolevyjen roomalainen numerointi viittaa käytössä olevaan tuotesukupolveen ja piirisarjan. VII-numero tarkoittaa Z97-piirisarjaa.

Muropaketin Hintavertailun mukaan Asuksen Z97-emolevyjen hintahaitari alkaa 120 eurosta ja ulottuu 390 euroon. H97-emolevyjen osalta hinnat ovat asettuneet 85-135 euroon

 

Asus Z97-A

Asuksen tavallisen tuoteperheen keskihintainen Z97-A-emolevy on suunnattu hyvää hinta-laatu-suhdetta hakevalle peruskäyttäjälle. Z97-A:n hintataso Suomessa on alkaen 140 euroa eli se kilpailee ASRockin Z97 Pro4 -emolevyn kanssa samassa hintaluokassa.

Emolevy on pakattu mustaan pahvilaatikkoon ja kannessa mainostetaan 5-Way Optimization -ominaisuutta, joka Asuksen mukaan optimoi muun muassa kokoonpanon suorituskykyä, tuulettimien kierrosnopeuksia, virransyöttöä ja virrankulutusta sekä verkko- ja ääniasetuksia käytön mukaan.

Mukana toimitetaan oheistarvikkeina emolevyn käyttöohjekirjoja, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja, neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, SLI-silta ja kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet.

Asuksen Z97-A on väritykseltään ruskean piirilevyn ja mustien liittimien sekoitus. Jäähdytyselementit on värjätty osittain kullansävyisiksi. Yleisilmeeltään emolevy on selvästi kalliimpia malleja pelkistetympi, eikä missään ole käytetty turhia koristeita.

Emolevyllä on kaksi PCI Express 3.0 x16 -liitintä ja yksi PCI Express 2.0 x16 -liitin, joka toimii korkeintaan x2-nopeudella. Alempi PCI Express 3.0 x16 -liitin on sähköisesti x8 -liitin, joten kahta näytönohjainta käytettäessä molemmat PCI Express 3.0 -liittimet toimivat x8-nopeudella. PCI Express 2.0 x1 -liittimiä on kaksi kappaletta. PCI Express 2.0 -liittimet jakavat kaistan M.2- ja SATA Express -liittimien kanssa. Emolevyltä löytyy myös erikoisesti kaksi vanhaa PCI-liitintä. Z97-piirisarja ei tue PCI-liittimiä, joten Asus on käyttänyt erillistä oheislaitepiiriä tuen toteuttamiseen. Verkko-ominaisuuksista huolehtii Intelin gigabitin I218-V-verkko-ohjain.

I/O-liitinvalikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, neljä USB 3.0 -liitintä, DVI-liittimen, VGA-liittimen, HDMI-liittimen, DisplayPort-liittimen, gigabitin verkkoliittimen, optisen ääniliittimen ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on kuusi kappaletta ja niitä ohjaa Z97-piirisarja. SATA-liittimien vieressä on yksi uusi SATA Express -liitin, joka tarjoaa 10 Gb/s tiedonsiirtoa yhdistämällä Serial ATA- ja PCI Express -teknologiat. SATA Express -liittimet ovat taaksepäin yhteensopivia, joten niihin voidaan asentaa myös Serial ATA 6 Gb/s -laitteita. SATA-liittimien oikealla puolella on kotelon sisäinen USB 3.0 -liitin. Prosessorikannan alapuolella on M.2-liitin, joka tarjoaa 10 Gb/s tiedonsiirtonopeuden esimerkiksi SSD-asemalle.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella. Tuettuna on maksimissaan 32 gigatavun muistimäärä ja ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR3-3200-kellotaajuus.

Emolevyltä löytyy TPU-, XMP- ja EPU-kytkimet automaattisen ylikellotuksen ja EPU-virransäästöteknologian käyttöönottoon, virta-näppäin, UEFI BIOS:n nollausjumpperi sekä MemOK!-näppäin virheellisten muistiasetusten korjaamiseen. Emolevyllä on kuusi PWM-ohjattua tuuletinliitintä, joita voidaan ohjata UEFI BIOS:sta. Z97-piirisarjaa jäähdytetään passiivisesti suurikokoisella pyöreällä jäähdytyselementillä.

Uusi integroitu Crystal Sound 2 -äänikortti käsittää kahdeksankanavaisen Realtek ALC892 -audiokoodekkipiirin, japanilaisia Nichiconin audiokondensaattoreita ja operaatiovahvistimen. Integroidun äänikortin komponentit on sijoitettu emolevyn piirilevyllä omalle saarekkeelleen elektronisten häiriöiden vähentämiseksi.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on kahdeksan vaihetta. DDR3-muistien virransyötössä on kaksi vaihetta. Digi+-virransyötössä on käytetty laadukkaita japanilaisia solid-mallisia kondensaattoreita ja emolevyllä on runsaasti ESD-suojapiirejä. Virransyöttöä jäähdytetään passiivisesti kahdella erillisellä jäähdytyselementillä.

Asuksen uudistettu UEFI BIOS pitää sisällään kojelauta-tyylisen tilan, jossa on näkyvillä paljon informaatiota kokoonpanon lämpötiloista ja jännitteistä sekä muista asetuksista. Kojelauta-tilan lisäksi mukana on perinteiset valikot ja ylikellotuskäyttöön tarjolla on kattavat säädöt.

 

Asus Maximus VII Ranger

Asuksen Maximus VII Ranger -emolevy kuuluu erityisesti pelaajille ja ylikellottajille kohdistettuun Republic of Gamers- eli ROG-tuoteperheeseen. Maximus VII Ranger sijoittuu Asuksen Z97-emolevytarjonnan keskiluokkaan ja hintataso Suomessa on alkaen 170 euroa.

Emolevy on pakattu punaiseen pahvilaatikkoon, johon on listattu kaikki emolevyn tärkeimmät ominaisuudet. Mukana toimitetaan oheistarvikkeina emolevyn käyttöohjekirja, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja, neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, SLI-silta, ROG-kotelotarra, ROG-lappu ovenkahvaan, tarroja massamuistien merkitsemiseen ja kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet.

Maximus VII Ranger on ROG-tuoteperheelle tyypillisesti väritykseltään sekoitus punaista ja mustaa. Piirisarjan jäähdytyselementin päällä on ROG-brändin logo ja kuviointia on virtaviivaistettu.

Emolevyllä on kaksi PCI Express 3.0 x16 -liitintä ja yksi PCI Express 2.0 x16 -liitin, joka toimii korkeintaan x4-nopeudella. Alempi PCI Express 3.0 x16 -liitin toimii sähköisesti x8-nopeudella. Kahta näytönohjainta käytettäessä molemmat PCI Express 3.0 -liittimet toimivat x8-nopeudella ja emolevy tukee kahden näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD Crossfire-konfiguraatioita. PCI Express 2.0 x1 -liittimiä on kolme kappaletta ja ne jakavat kaistan M.2-liittimen kanssa.

Verkko-ominaisuuksista huolehtii Intelin gigabitin I218-V-verkko-ohjain. Asus on suojannut verkkoliittimen tavallista paremmin esimerkiksi ukkosen aiheuttamien jännitepiikkien varalta.

I/O-liitinvalikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, neljä USB 3.0 -liitintä, DVI-liittimen, VGA-liittimen, HDMI-liittimen, gigabitin verkkoliittimen, USB BIOS Flashback -ominaisuuden näppäimen UEFI BIOS:n päivittämiseksi USB-tikulta, optisen ääniliittimen ja kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Taka- ja etupaneelin USB-liittimien viiden voltin käyttöjännite muodostetaan kahdella erillisellä isoloidulla virtalähteellä, joka Asuksen mukaan vähentää muiden laitteiden aiheuttamia elektronisia häiriöitä. Tästä hyötyvät esimerkiksi USB-liittimeen kytkettävät audiolaitteet.

Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on kuusi kappaletta ja niitä ohjaa Z97-piirisarja. SATA-liittimien oikealla puolella on kotelon sisäinen USB 3.0 -liitin. Prosessorikannan alapuolella on M.2-liitin, joka tarjoaa 10 Gb/s tiedonsiirtonopeuden esimerkiksi SSD-asemalle. SATA Express -liitin on puolestaan jätetty pois Rangerista.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella. Tuettuna on maksimissaan 32 gigatavun muistimäärä ja ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR3-3200-kellotaajuus.

Emolevyltä löytyy virta- ja reset-näppäimet, UEFI BIOS:n nollausnäppäin, Keybot- ja SoundStage-ominaisuuksien näppäimet, MemOK!-näppäin virheellisten muistiasetusten korjaamiseen sekä liitin ROG OC Panel -ylikellotustyökalulle. Keybot-ominaisuus mahdollistaa USB-näppäimistön konfiguroimisen erilaisilla näppäinyhdistelmämakroilla ja yhdistää samalla CPU Level Up-, XMP- ja DirectKey -ominaisuuksien toiminnallisuuden. Emolevyllä on viisi PWM-ohjattua tuuletinliitintä, joita voidaan ohjata UEFI BIOS:sta. Z97-piirisarjaa jäähdytetään passiivisesti suurikokoisella jäähdytyselementillä.

Asus on panostanut emolevyn integroituun SupremeFX 2014 -äänikorttiin huomattavasti. Käytössä on laadukkaat japanilaiset ELNA-audiokondensaattorit, kahdeksankanavainen Realtek ALC1150 -audiokoodekkipiiri ja operaatiovahvistin. Äänikortin ohjelmoitavan SoundStage-piirin erilaisia rautatason audioprofiileja voi vaihtaa joko ohjelmallisesti tai emolevyllä olevaa SoundStage-näppäintä painamalla, jolloin käytössä oleva profiili näytetään emolevyn debug-näytöllä. SenseAmp-ominaisuus mittaa kuulokkeiden impedanssin ja säätää automaattisesti operaatiovahvistimen vahvistuksen tason kuulokkeiden impedanssille sopivaksi. SoundStage- ja SenseAmp-ominaisuudet toimivat vain kotelon etupaneelin kuulokeliitimessä. Integroidun äänikortin komponentit on sijoitettu emolevyn piirilevyllä omalle saarekkeelleen elektronisten häiriöiden vähentämiseksi.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on kahdeksan vaihetta. DDR3-muistien virransyötössä on kaksi vaihetta. Extreme Engine Digi+ III -virransyötössä on käytetty laadukkaita japanilaisia Nichicon-GT Black Metallic -kondensaattoreita, New Alloy -keloja ja NexFET-mosfet-piirejä. Emolevyllä on myös tavallista enemmän ESD-suojapiirejä. Virransyöttöä jäähdytetään passiivisesti kahdella erillisellä jäähdytyselementillä.

Asuksen uudistettu UEFI BIOS pitää sisällään kojelauta-tyylisen tilan, jossa on näkyvillä paljon informaatiota kokoonpanon lämpötiloista ja jännitteistä sekä muista asetuksista. Kojelauta-tilan lisäksi mukana on perinteiset Asuksen UEFI BIOS -valikot, joista löytyy erittäin kattavat säädöt ylikellotuskäyttöön.

Sisältö

  1. Intel Z97 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. ASRockin emolevyvalikoima & Z97 Pro4
  3. Asuksen emolevyvalikoima, Z97-A & Maximus VII Ranger
  4. Gigabyten emolevyvalikoima & GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK
  5. MSI:n emolevyvalikoima & Z97 Gaming 7
  6. Loppuyhteenveto