UUSIMMAT

Intelin arkkitehtuurit: Haswell vs Ivy Bridge vs Sandy Bridge

31.08.2014 22:57 |

Intel julkaisi kevään ja kesän aikana työpöytäprosessoreihin Haswell Refresh -päivityksen, joista mielenkiintoisimmat uutuudet olivat Devil’s Canyon -koodinimelliset Core i7-4790K- ja Core i5-4690K -prosessorit. Elokuun lopulla vuorossa oli 6-8-ytimisten Haswell-E-koodinimellisten Core i7-5000 -sarjan prosessoreiden julkaisu.

Intelin kehitystahti valmistusteknologian ja Tick-Tack-strategiansa suhteen on jatkunut viime vuodet kiihkeänä. Yritys on parhaillaan siirtymässä nykyisestä 22 nanometristä 14 nanometrin viivanleveyteen ja ensimmäisiä työpöytäprosessoreita odotetaan markkinoille vuoden 2015 keväällä. Pahin kilpailija AMD on jäänyt suorituskykyisimpien mallien osalta jo ajat sitten kelkasta ja se onkin keskittänyt viime aikoina voimavaransa suorituskykyisellä 3D-grafiikkaohjaimella varustettuihin APU-piireihin PC-, mobiili- ja konsolimarkkinoilla. AMD:n nykyiset työpöytäprosessorit valmistetaan 32 nanometrin ja uusimmat Kaveri-, Beema- ja Mullins-koodinimelliset APU-piirit 28 nanometrin viivanleveydellä.

Broadwell-arkkitehtuurin myötä Intel siirtyy 14 nanometrin viivanleveyteen ja Tock-vaiheelta on Intelin sanojen mukaan odotetavissa noin 5% parannus IPC-suorituskykyyn. Tehonkulutuksen saralla Intel lupailee Broadwellin hyötysuhteen olevan 30 % parempi kuin Haswellilla.

Aiemmasta poiketen Intel on julkaisemassa Broadwell-prosessoreiden rinnalle samanaikaisesti myös uuden arkkitehtuurin Skylake-S-koodinimelliset prosessorit. LGA 1150 -kantainen Broadwell on yhteensopiva nykyisten Intelin 9 -sarjan piirisarjojen kanssa, tukee DDR3-muisteja ja on ensisijainen korvaaja nykyisille Haswell Refresh -prosessoreille. Työpöytäpuolen Skylake-S-variantti prosessorista julkaistaan uuteen LGA 1151 -kantaan ja se vaatii rinnalleen uuden Intel 100 -sarjan piirisarjaan perustuvan emolevyn sekä DDR4-muistit. Ensimmäiset Skylake-S-prosessorit ovat lukittuja ja suunnattu ensisijaisesti perus- ja yrityskäyttöön sekä All In One -tietokoneisiin.

Tutustumme tässä artikkelissa suoraviivaisesti Intelin kolmen viimeisen sukupolven arkkitehtuurien suorituskykyyn. Ensin Haswell-, Ivy Bridge- ja Sandy Bridge -arkkitehtuurien clock-to-clock-suorituskykyä verrattiin 4,5 GHz:n kellotaajuudella toisiinsa. Lisäksi testasimme arkkitehtuurien ylikellotuspotentiaalia tehokkaalla ilmajäähdytyksellä ja vaikutusta suorituskykyyn.

Sisältö

  1. Intelin arkkitehtuurit: Haswell vs Ivy Bridge vs Sandy Bridge
  2. Suorituskykytestit: clock-to-clock & ylikellotettuna
  3. Loppuyhteenveto