UUSIMMAT

Intelin arkkitehtuurit: Haswell vs Ivy Bridge vs Sandy Bridge

31.08.2014 22:57 | | 24

Intel julkaisi kevään ja kesän aikana työpöytäprosessoreihin Haswell Refresh -päivityksen, joista mielenkiintoisimmat uutuudet olivat Devil’s Canyon -koodinimelliset Core i7-4790K- ja Core i5-4690K -prosessorit. Elokuun lopulla vuorossa oli 6-8-ytimisten Haswell-E-koodinimellisten Core i7-5000 -sarjan prosessoreiden julkaisu.

Intelin kehitystahti valmistusteknologian ja Tick-Tack-strategiansa suhteen on jatkunut viime vuodet kiihkeänä. Yritys on parhaillaan siirtymässä nykyisestä 22 nanometristä 14 nanometrin viivanleveyteen ja ensimmäisiä työpöytäprosessoreita odotetaan markkinoille vuoden 2015 keväällä. Pahin kilpailija AMD on jäänyt suorituskykyisimpien mallien osalta jo ajat sitten kelkasta ja se onkin keskittänyt viime aikoina voimavaransa suorituskykyisellä 3D-grafiikkaohjaimella varustettuihin APU-piireihin PC-, mobiili- ja konsolimarkkinoilla. AMD:n nykyiset työpöytäprosessorit valmistetaan 32 nanometrin ja uusimmat Kaveri-, Beema- ja Mullins-koodinimelliset APU-piirit 28 nanometrin viivanleveydellä.

Broadwell-arkkitehtuurin myötä Intel siirtyy 14 nanometrin viivanleveyteen ja Tock-vaiheelta on Intelin sanojen mukaan odotetavissa noin 5% parannus IPC-suorituskykyyn. Tehonkulutuksen saralla Intel lupailee Broadwellin hyötysuhteen olevan 30 % parempi kuin Haswellilla.

Aiemmasta poiketen Intel on julkaisemassa Broadwell-prosessoreiden rinnalle samanaikaisesti myös uuden arkkitehtuurin Skylake-S-koodinimelliset prosessorit. LGA 1150 -kantainen Broadwell on yhteensopiva nykyisten Intelin 9 -sarjan piirisarjojen kanssa, tukee DDR3-muisteja ja on ensisijainen korvaaja nykyisille Haswell Refresh -prosessoreille. Työpöytäpuolen Skylake-S-variantti prosessorista julkaistaan uuteen LGA 1151 -kantaan ja se vaatii rinnalleen uuden Intel 100 -sarjan piirisarjaan perustuvan emolevyn sekä DDR4-muistit. Ensimmäiset Skylake-S-prosessorit ovat lukittuja ja suunnattu ensisijaisesti perus- ja yrityskäyttöön sekä All In One -tietokoneisiin.

Tutustumme tässä artikkelissa suoraviivaisesti Intelin kolmen viimeisen sukupolven arkkitehtuurien suorituskykyyn. Ensin Haswell-, Ivy Bridge- ja Sandy Bridge -arkkitehtuurien clock-to-clock-suorituskykyä verrattiin 4,5 GHz:n kellotaajuudella toisiinsa. Lisäksi testasimme arkkitehtuurien ylikellotuspotentiaalia tehokkaalla ilmajäähdytyksellä ja vaikutusta suorituskykyyn.

Sisältö

  1. Intelin arkkitehtuurit: Haswell vs Ivy Bridge vs Sandy Bridge
  2. Suorituskykytestit: clock-to-clock & ylikellotettuna
  3. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Tuloksista yllättyneitä olivat:

… n

91danger91

Tuloksista yllättyneitä olivat:

… n

Eipä näiden tarvitse mitään erityisen yllättäviä olla. Itselläni oli lähinnä perstuntuma ettei yhden ytimen tehossa ole tapahtunut mitään mielenkiintoista aikoihin ja nuo tulokset vahvisti tämän.

2600k on ollut kyllä ylivoimaisesti minun parhaimpia atk hankintoja :kippis:

Samaa tässä minäkin mietin, että olipa kerrankin hyvä ostos tuo 2600k. Vakaita kelloja en saa 4.6ghz enempää, mutta riittää vielä. Uutta tekee tietysti jo mieli ihan vaihtelun, ei järjen puolesta. Keväällä kaikki sitten uusiksi, kun Skylake tulee jos tulee :)

Sama täällä, kerrankin voi taputella selkään itseään.

Artikkeliin sellainen palaute, että olisi ollut hyvä jos jokaisen testin pisteiden/FPS:n alla olisi ollut prosenttivertailu, esim Sandy 100% ja sitten muita verrattu siihen. Helpottaisi tulosten tulkintaa pikavilauksella. Eikä haittaisi edes luettavuutta kun taulukko kasvaisi vain korkeussuunnassa.

Ei tiedä sokkona mikä näistä on koneessa.. Paitsi kun kattoo lämpötiloja.
ja 2600k pyörähtää passiivisella hyvin.

Tuli mieleen meneiden vuosien tarjoukset esim.. Cdon.com joka myi 2600k alle 180e.
Ylivoimaisesti paras ja varmin prosessori jonka on voinut ostaa.

Ostin kuukausi sitten i7490K juurikin syrjäyttämään i52500K:n joka tietenkin on ihan järkevää mutta jos olis ollut tuo 2600K en olisi tuota uudempaa prossua ostanut. Saihan siinä tietenkin M2 väylän ja enemmän noita nopeita sata ja USP portteja jne. Mutta mitään käytännön järkeä siinä ostossa ei ollut ;). Mutta jähihän tuo i52500K sellaiseksi leikkikaluksi…

Muron toimitukselle hatun nosto! Vaikkakin artikkeli oli lyhyt, niin silti kompaktissa paketissa sisälsi kaiken oleellisen informaation. Mielenkiintoista luettavaa, vaikkei tuloksissa mitään yllätyksiä ollutkaan. Ehkä jopa itsekin olen hieman unholaan laittanut, että kuinka loistavia suorittimia kuluttajaluokan Sandyt ovat.

Silti toivoisin testiin pari laajennusta: Toivoisin vastaavat testit 3930K, 4930K ja 5930K prosessoreilla. Lähinnä sen vuoksi, että noiden lämmöntuotto ja tehonkulutus ovat korkeammat ja IHS on juotettu.

Samalla voisi tehdä kevyen katsauksen Z- ja X-piirisarjojen kehitykseen, johon artikkelissa viitattiin.

Poistettu, Muropaketin omistuksen vaihtumisen takia ja Sampsa Kurrin pois potkimisen seurauksena.

Mitä noita alustavia testejä on tullut niin ei nuo e versioiden juotetut lämönlevittäjät avita paljon sen ylikellotuksen suhteen, mutta pidempää käyttöikää hyvinkin varmasti…
Mutta senhön nuo osoittaa, että täytyy tulla melkoinen uudistus, jotta suorituskykyyn tulee enää merkittäviä parannuksia. Nykymeiningillä hidasta, kovin hidasta on kehitys. Kuluttajan kannalta hyvä, murottajan kannalta ei ehkä niinkään…

Kylläpä on karsea grafiikka. Vastakkaissuuntaisia liukuvärejä pitkin poikin, yh.

Tämmöstä artikkelia odotellu, kiitos. Mukana olisi voinnut vielä olla 775 kantanen, täällä mennään vielä abit p35 lankulla ja q9450

775. alkaa olla jo hitaanpuoleisia..
Veistetty hiukan eripuusta kuin nämä sandynB i5/i7

Tronic

Kylläpä on karsea grafiikka. Vastakkaissuuntaisia liukuvärejä pitkin poikin, yh.

Taas unohtui kritiikkiä antaessa se kehitysehdotus paremmasta vaihtoehdosta, jota voitaisiin jatkossa kokeilla :)

Sampsa Kurri

Taas unohtui kritiikkiä antaessa se kehitysehdotus paremmasta vaihtoehdosta, jota voitaisiin jatkossa kokeilla :)

Se taisi itseasiassa viitata tohon Intelin omaan kuvaan joka löytyy tosta artikkelin uutisesta, itse en ainakaan huomannut "vastakkaisia liukuvärejä pitkin poikin" artikkelista ;)

2600k oli kyllä loistava ostos SSD:n ohella, ei tarvitse vielä(kään) vaihtaa uudempaan tehon takia. :)

Näytä kaikki kommentit

intelin kaavio se sekainen on, Muron testistä näkee heti ja selkeästi kaiken oleellisen.

Vielä "wanha" i5-3570k ja en edelleenkään näy syytä päivittää vaikka on jo toinen sarja haswelliä menossa. Yksinkertaisesti ei kannata ainakaan laskutehojen takia. Odetellaan sitten uudempaa (ja toivottavasti huomattavasti nopeampaa/tehokkaampaa sarjaa).

Onneks ostin 2600k:n 3 vuotta porskuttanu 4.2 semi kelloil ilman mitään ongelmaa. Vois melkeen pitää niin pitkään ku siinä happi kulkee :D

Muropaketin uusimmat