Uusimmat

Loppuyhteenveto

31.07.2012 10:04 Muropaketin toimitus

Intelin Ivy Bridge -prosessoreiden piisirun ja lämmönlevittäjän välisessä kontaktissa on iso ongelma. Syy ei todennäköisesti ole pelkästään Intelin käyttämässä lämpötahnassa, joka osoittautui heikkolaatuiseksi ja kuivuneeksi, vaan myös lämmönlevittäjän kiinnittämiseen käytetyssä kumiliimassa.

Intel on aikaisemmin juottanut lämmönlevittäjän tiukasti ja ilmatiiviisti kiinni piisiruun, joten reunoilla olleen kumiliiman tarve on ollut lähinnä kosmeettinen. Ivy Bridge -prosessoreissa Intel on päätynyt käyttämään tavallista juoksevaa lämpötahnaa, joten lämmönlevittäjä on kiinni piisirussa ja hartsialustassa ainoastaan kumiliiman turvin.

Muropaketin suorittamissa lämpötilamittauksissa havaittiin merkittävä ero, kun lämmönlevittäjä irrotettiin hartsialustasta, kumiliima poistettiin ja tilalle vaihdettiin OCZ:n Freeze-lämpötahna. Ytimien lämpötila laski IntelBurnTest-rasituksessa Intelin vakiocoolerilla 9-14 astetta ja Noctuan NH-14D-coolerilla jopa 13-19 astetta.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Lisäksi onnistuimme ylikellottamaan Core i7-3770K:n toimimaan vakaasti 100 MHz korkeammalla 4700 MHz:n kellotaajuudella 1,33 voltin käyttöjännitteellä. Vaikka kellotaajuutta nostettiin 100 MHz ja käyttöjännitettä 0,05 volttia, ytimien lämpötila oli rasituksessa edelleen 7-11 astetta alhaisempi kuin Intelin vakiotahnalla 4600 MHz:n kellotaajuudella.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Saimme 4800 MHz:n kellotaajuuden melkein vakaaksi IntelBurnTest-rasituksessa, kun käyttöjännite korotettiin 1,425 volttiin. Ytimien lämpötilat nousivat kuitenkin 86, 99, 104 ja 98 asteeseen ja IntelBurnTest kaatui aina viimeisten testien aikana kalkkiviivoilla. Ivy Bridge -prosessoreissa ytimen kellotaajuus alkaa throttlata, jos lämpötila nousee 105 asteeseen, joten käyttöjännitettä ei voitu Noctuan NH-14D-coolerilla korottaa enempää.

Lämmönlevittäjän irrottaminen ja lämpötahnan vaihto toivat ytimien rasituslämpötiloihin niin merkittävän hyödyn, että suosittelemme operaatiota ehdottomasti tehokäyttäjille, jos prosessorin takuun umpeutuminen ei haittaa.

Huom! Jos et ole varma mitä teet, älä tee!

Sisältö

  1. Ivy Bridgen lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto
  2. Taustatietoa: Prosessorin lämmöntuotto, jäähdytys, lämpötahna, IHS ja TIM
  3. Lämmönlevittäjän irrottaminen partaterällä
  4. Lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto