Katsauksessa uudet X99-emolevyt & Broadwell-E-suorituskyky
Intel julkaisi 31. toukokuuta uudet Broadwell-E-koodinimelliset Core i7-6000 -sarjan tehoprosessorit, jotka valmistetaan 14 nanometrin viivanleveydellä ja niistä löytyy 6-, 8- ja 10-ytimiset mallit.
Testasimme Muropaketissa heti tuoreeltaan Suomessa noin 1800 euron hintaisen Core i7-6950X -lippulaivamallin, joka on yhteensopiva LGA 2011 -kannan ja X99-piirisarjan kanssa. Broadwell-E:n julkaisun yhteydessä emolevyvalmistajat päivittivät omat mallistonsa ja toivat markkinoille runsaasti uusia emolevyjä, joiden ominaisuudet on päivitetty vuoden 2016 vaatimusten tasolle.
Muropaketin testiin saapui Asukselta yli 400 euron hintainen X99-Deluxe II- sekä MSI:ltä lähes 500 euron hintainen X99A XPower Gaming Titanium- ja noin 350 euron hintainen X99A Gaming Pro Carbon -emolevy.
- Asus, X99 Deluxe II -tuotesivu
- MSI, X99A XPower Gaming Titanium -tuotesivu
- MSI, X99A Gaming Pro Carbon -tuotesivu
Neljää PCI Expess 3.0 -kaistaa tiedonsiirrossa hyödyntävä eli 4 Gt/s tiedonsiirtonopeuteen yltävä M.2-liitäntä (kuvassa oikealla) on kerännyt nopeasti suosiota sillä se antaa mahdollisuuden asentaa pienikokoisen SSD-aseman emolevyn esimerkiksi PCI Express -liitäntöjen väliin vaakatasoon, emolevylle 90 asteen kulmaan pystyyn tai erilliselle PCI Express -väylään asennettavalle kortille.
Pieni fyysinen koko tuo mukanaan kuitenkin myös rajoitteita, joihin ratkaisun tarjoaa uusi U.2-liitäntä (kuvassa vasemmalla), joka tarjoaa vastaavat ominaisuudet ja nopeuden kuin M.2, mutta kaapelin kera. Tämä mahdollistaa nopeaa liitäntää käyttävät ulkoiset 2,5-tuumaiset SSD-levyt. Vuoden 2016 X99 -emolevyistä löytyy pääasiassa yksi tai kaksi U.2-liitintä, mutta kyseistä liitintä käyttäviä SSD-asemia on markkinoilla toistaiseksi harvakseltaan.
Toinen trendi tänä vuonna on ollut metallilla vahvistettujen PCI Express -liittimien ilmestyminen emolevyille. Perimmäisenä tarkoituksena on estää PCI Express -liitintä murtumasta esimerkiksi raskaan näytönohjaimen kuormituksesta, mutta käytännössä kyseessä taitaa olla enemmänkin ulkonäkö kysymys.
Kolmas selkeä villitys on emolevyjen valaistus. Nykyään ympäri emolevyä löytyy useita RGB-ledejä, jotka voidaan ohjelmallisesti säätää minkä tahansa väriseksi oli kyseessä sitten oma lempiväri tai esimerkiksi kotelon teemaväri. Esimerkiksi MSI:n X99A Gaming Pro Carbonista löytyy seitsemän erikseen säädettävää valaistuskohdetta.
Tutustumme tässä artikkelissa kolmeen X99-piirisarjaan perustuvaan emolevyyn Asukselta ja MSI:ltä, katsastamme Broadwell-E-koodinimellisten Core i7-6000 -sarjan prosessoreiden erot suorituskyvyssä, vertaamme Core i7-6800K:n ja Skylake-arkkitehtuurin Core i7-6700K:n suorituskykyä ja lopuksi kokeilimme pikaisesti Core i7-6800K:n ylikellotuspotentiaalia.