UUSIMMAT

MSI X99A XPower Titanium -emolevyn esittely

03.08.2016 12:57 | Sampsa Kurri | 7

x99-msi-t-00

X99A Titanium kuuluu MSI:n XPower Gaming -mallistoon, joka on suunnattu erityisesti pelaajille ja ylikellottajille. X99A XPower Gaming Titanium edustaa ominaisuuksiltaan MSI:n X99-malliston kärkeä ja sen hintataso Suomessa on alkaen 480 euroa.

Mukana toimitetaan runsas määrä oheistarvikkeita, kuten emolevyn käyttöohjekirja, kaksi ajuri-DVD-levyä, kymmenen Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, I/O-liitinsuoja, kaksi normaalia ja kaksi pitkää SLI -siltaa, Wi-Fi-antennit, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, yleismittarille liittimet jännitemittauspisteisiin ja tarrat kaapeleiden merkitsemiseen.

x99-msi-t-01

Isomman E-ATX-standardin kokoinen X99A XPower Gaming Titanium poikkeaa väritykseltään radikaalisti ja sen on nimensä mukaisesti tarkoitus olla titaanin eli metallisen alkuaineen värinen.

Kuten Asuksen, myös MSI:n emolevyssä  piirilevyn vasenta reunaa peittää muovisuojus, johon on painettu Titanium- ja Audio Boost 3 -tekstit. X99-piirisarjan ja 12-vaiheisen virransyötön päälle on asennettu jäähdytyssiilit. Prosessorikannan alapuolella olevan siilin alla ei ole mitään, se on vain lämpöputkella yhteydessä X99-piirisarjan siiliin. Valitettavasti ylin PCI Express x16 -liitin on niin lähellä prosessorikantaa, että esimerkiksi Noctuan NH-D15-jäähdytyssiilin viereen ei mahdu asentamaan näytönohjainta.

Emolevyltä löytyy virta- ja reset-näppäimet, UEFI BIOSin nollausnäppäin, diagnostiikka-LED-näyttö. Tuuletinliittimiä ympäri emolevyä on 6 kappaletta ja yksi sopii varta vasten käyttäväksi vesipumpun kanssa.

Emolevyllä on viisi PCI Express 3.0 x16 -liitintä, jotka on vahvistettu metallilla sekä yksi PCI Express 2.0 x1 -liitin. Alin PCI Express x16 -liitin jakaa kaistan U.2- ja M.2-liittimien kanssa. Emolevy tukee neljän näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD Crossfire-konfiguraatioita.

DDR4-muistiliittimiä on kahdeksan kappaletta ja kaikki ovat mustia. PCI Express -liittimien tavoin myös muistipaikat on vahvistettu metallilla. Tuettuna on maksimissaan 128 gigatavun muistimäärä ja ylikellottamisen kautta DDR4-3466-nopeus.

Verkko-ominaisuuksista huolehtii yksi Intelin gigabitin verkko-ohjain ja tarjolla on myös Wi-Fi- (802.11a/b/g/n/ac) ja Bluetooth v4.2 -yhteydet.

x99-msi-t-05

I/O-liitinvalikoima sisältää kolme USB 2.0-, kuusi USB 3.0- ja kaksi USB 3.1 -liitintä, joista yksi on Type-C-mallinen, yksi RJ45-verkkoliitin, UEFI BIOSin nollauskytkin, Wi-Fi-antennin liitännät, optisen ääniliittimen ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. I/O-paneeli on peitetty suojuksella pääasiassa ulkonäöllisistä syistä.

x99-msi-t-02

Alanurkasta löytyy kymmenen kappaletta Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä, joista kahta voi käyttää SATA Express -liittimenä. SATA-liittimien välistä löytyy yksi U.2-liitin ja M.2-liitin on vaakatasossa jäähdytyssiilin takana. X99-piirisarjaa jäähdyttää suurikokoinen jäähdytyselementti.

x99-msi-t-03

Emolevyn oikeasta nurkasta löytyy ylikellotusominaisuudet, joihin lukutuvat muun muassa punainen Game Boost -kytkin, jolla saadaan säädettyä 8-portaisesti prosessorin kellotaajuutta reaaliajassa, + ja – kytkimet prosessorin kertoimen ja väylätaajuuden säätämiseen, jännitteiden mittauspisteet.

x99-msi-t-04

Audio Boost 3 -ääniratkaisussa on käytössä kahdeksankanavainen Realtek ALC1150 -audiokoodekkipiiri, japanilaiset audiokondensaattorit ja operaatiovahvistin. Integroidun äänikortin oikea ja vasen kanava on eristetty omalle piirilevykerrokselle elektronisten häiriöiden vähentämiseksi.

x99-msi-t-bios

MSI:n Click BIOS 5:n käyttöliittymä yhdistelee hiirellä klikattavia menulaatikoita ja perinteisiä asetuslistoja. Mukana on muutamia mielenkiintoisia näkymiä, kuten kartta kaikista liitännöistä, jotka ovat käytössä.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Asus X99-Deluxe II -emolevyn esittely
  3. MSI X99A XPower Titanium -emolevyn esittely
  4. MSI X99A Gaming Pro Carbon -emolevyn esittely
  5. Suorituskykymittaukset: Core i7-6950X vs 6900K vs 6800K
  6. Suorituskykymittaukset: Core i7-6800K vs 6700K
  7. Ylikellotustesti: Core i7-6800K @ 4,3 GHz
  8. Loppuyhteenveto
Keskustelu

"Core i7-6700K saatiin toimimaan järeällä ilmajäähdytyksellä kaikkien ytimien osalta vakaasti 4300 MHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännitteeksi asetettiin 1,35 volttia. Kokoonpano kaatui joka kerta 4,4 GHz:n kellotaajuudella, vaikka käyttöjännitettä kokeiltiin nostaa yli 1,4 voltin."

Tässä tarkoitetaan varmaan i7-6800k:ta?

Tovin jo haaveillut uudesta koneesta, mutta taidan tyytyä vain näyttiksen päivittämiseen. Hyöty kellotetun 3930K ja 6800K välillä on olematon kun ottaa huomioon kuinka monta vuottaa tässä on vierähtänyt :D

unholy_walrus

"Core i7-6700K saatiin toimimaan järeällä ilmajäähdytyksellä kaikkien ytimien osalta vakaasti 4300 MHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännitteeksi asetettiin 1,35 volttia. Kokoonpano kaatui joka kerta 4,4 GHz:n kellotaajuudella, vaikka käyttöjännitettä kokeiltiin nostaa yli 1,4 voltin."

Tässä tarkoitetaan varmaan i7-6800k:ta?

Kyllä, kiitos huomiosta, korjattu.

emolevylle 45 asteen kulmaan pystyyn

90 asteeseen varmaankin vai tarkoitetaanko tällä jotakin muuta kuin mitä jutun kuvat esittävät?

Suurin osa ulkomasten sivujen kellotustesteissä tuo 4300mhz on usein rajana ja emolevyjen välillä ei ole suurta merkitystä.
Itse mietin Gigabyte Ga-X99 Phoenix emolevyä ( http://www.gigabyte.fi/products/product-page.aspx?pid=5807#sp )mitä on ominasuuksiltaan hyvä ja paras että sekä U2,M2 ja USB3.1 voi käyttää samanaikaisesti mitä on harvassa keskihintaluokan emolevyissä.
Plussana vielä on intelin usb 3.1 ohjain ja intelin AC wifi bluteooth ohjain sekä säädettävät tuuletin liittimet.
Äänipuoli ei pitäisi myöskään olla kovinkaan huono eli pärjää ainakin aluksi sillä.
Ja siitäkin löytyy monelle tärkeät vilkkuvalot jos sellaista havittelee.
Valitettavasti jostain syystä emolevyä ei ole saatavila vielä suomesta.
Hintataso varman liikkuu 350-400€ tuntumassa mutta on vaikea sanoa kun tulee aina noi suomilisät mukaan(newegg myy 339 dollaria)

pullapoika

90 asteeseen varmaankin vai tarkoitetaanko tällä jotakin muuta kuin mitä jutun kuvat esittävät?

Korjattu oikeaksi eli 90 asteeseen.

Kiitoksia Sampsalle jälleen hyvästä artikkelista.

Kun teet testejä käytätkö nestemetallia (mitä?) testeissä käyttämäsi Noctuan NH-D15 tuulettimen ja prosessorin välissä vaiko jotain muuta? (muistelen täällä nähneeni jonkun testin, että tahnoilla saattaa saada jopa 9-asteen eron lämpötiloihin).

"Handbrake-ohjelmalla enkoodattiin 6,3 gigatavun kokoinen ja 3840x -resoluution .mov-video 1920x-resoluution .mp4-videoksi (H.264)."
-Kuinka monta sekuntia on alkuperäisen (6,3Gt) videon pituus ja videon ruutua/sekunnissa nopeus (25,50 vai 100fps)?
Kysyn tätä koska silloin saa "paremman" käsityksen kuinka suuren ajallisen hyödyn saa renderöinnin nopeutumisesta, voi sitten paremmin perustella itselleen noiden järkyttävän hintaisten 8-10 ydin prosessorien oston.

Oletan, että olet aiemmin tullut siihen tulokseen ettei eri emolevyjen välillä yleensä ole laskentanopeuden suhteen oleellisia (erot alle 3%) eroja ja siksi olet ne testit turhina jättänyt pois?

Muropaketin uusimmat