Uusimmat

Katsaus Intelin Skylake-arkkitehtuuriin

22.09.2015 20:30 Muropaketin toimitus

Intel julkaisi tänä syksynä uuden Skylake-prosessoriarkkitehtuurin, jonka se itse laskee Core-prosessorisukupolven kuudenneksi iteraatioksi. Tutustumme tässä artikkelissa Skylake-arkkitehtuurin saloihin.

Intel on julkaissut prosessorinsa Tick-Tock-kehityssyklissä vuodesta 2007 lähtien. Jokainen Tick-vaihe merkitsee siirtymistä uudelle pienemmälle valmistusprosessille ja Tock-vaihe uutta arkkitehtuuria. Skylake edustaa Tock-vaihetta eli arkkitehtuuripäivitystä, kun valmistusprosessi säilyy 14 nanometrissä.

Ensimmäinen Core-sukupolven prosessoriarkkitehtuuri oli 45 nanometrin Nehalem, johon perustuivat Bloomfield-koodinimelliset Core i7-900-sarjan tehoprosessorit ja Lynnfield-koodinimelliset Core i5-700- ja Core i7-800-sarjan kuluttajaluokan prosessorit.

Toiseksi sukupolveksi Intel laskee 32 nanometrin Sandy Bridgen ja kolmanneksi 22 nanometrin Ivy Bridgen. Neljäs sukupolvi oli puolestaan edelleen 22 nanometrin Haswell ja aiemmin tänä kesänä kesänä lanseerattu 14 nanometrin Broadwell oli viides sukupolvi.

Tulevaisuudessa Intel joutuu luopumaan osittain Tick-Tock-julkaisusyklistään, kun aiotun Cannonlake-arkkitehtuurin eli Skylaken 10 nanometrin valmistusprosessille siirtävän Tick-vaiheen sijasta Skylakea tulee seuraamaan edelleen 14 nanometrin valmistusprosessia käyttävä Kaby Lake vuonna 2016. Cannonlaken julkaisua on viivästytetty vuoden 2017 toiselle puoliskolle.

Intel lähti kehittämään Skylakea varsin vaatimattomin ajatuksin verrattuna lopputulokseen. Alun perin arkkitehtuuriin perustuvien prosessoreiden piti sopia vain perinteisten työpöytäprosessoreiden ja kannettavien skaalalle sekä tyydyttää perinteiset PC-markkinoiden liitettävyystarpeet. Lopullinen prosessori skaalautuu kuitenkin hyvin vähävirtaisista mobiililaitteista aina yli 90 watin TDP-arvolla varustettuihin ylikellotusprosessoreihin, arkkitehtuurista on suunniteltu versiot neljälle eri markkinasegmentille taulutietokoneista työasemiin ja liitettävyysvaihtoehdot kattavat PC-markkinoiden lisäksi myös taulutietokoneiden tarpeet.

Skylakesta onkin tulossa markkinoille niin pelkkiä prosessoreita grafiikkaohjaimineen kuin täysverisiä järjestelmäpiirejä. Lisäksi Intel on vinkannut joidenkin tahojen testanneen Skylakea jopa suurikokoisissa puhelimissa.

Sisältö

  1. Katsaus Intelin Skylake-arkkitehtuuriin
  2. Prosessoriytimet ja muistiarkkitehtuuri
  3. Grafiikkaohjain ja mediaominaisuudet
  4. Loppuyhteenveto