Uusimmat

Grafiikkaohjain ja mediaominaisuudet

22.09.2015 20:30 Muropaketin toimitus

Intelin laskuopin mukaan Skylaken grafiikkaohjain edustaa yhtiön yhdeksännen sukupolven grafiikkaohjainarkkitehtuuria. Yhtiö on jatkanut jatkuvasti kasvavaa panostustaan grafiikkaohjaimeen, ja Skylakesta löytyykin tällä hetkellä markkinoiden kattavimman Direct3D 12 -tuen tarjoava näytönohjain. Skylake tukee kaikkia Direct3D 12:n ominaisuuksia niiden korkeimmilla Tier-tasoilla ja ainut asia, missä se jää jälkeen Microsoftin ohjelmistopohjaisesta WARP12-renderöijästä on pienin tuettu liukulukutarkkuus, jonka kohdalla Skylakesta uupuu FP10-tuki.

Laskentavoimaa Skylake-grafiikkaohjainarkkitehtuurin lippulaivasta GT4e:stä löytyy teoriassa yli 1,1 TFLOPSia, olettaen että sen kellotaajuus on 1000 MHz. Rajapinnoista ovat tuettuina Intelin diojen mukaan DirectX 12, OpenCL 2.0, OpenGL 4.4 ja Vulkan, mutta ilmeisesti myös OpenGL 4.5 -tuki on tulossa ajuripäivityksillä. Grafiikkaohjain pystyy nyt maksimissaan 16-kertaiseen MSAA-reunojenpehmennykseen ja tukee ASTC-LDR- ja -HDR-tekstuurinpakkausta.

Intelin grafiikkaohjaimet voidaan jakaa käytännössä kahteen osaan: Unsliceen ja Sliceen. Unslice sisältää käskyjä jakavan Command Streamer -yksikön, tesselointiyksikön ja muut geometriaan liittyvät yksiköt, sekä muut front-endiin kuuluvat yksiköt. Intel on parantanut Skylakessa kaikkia geometriayksikköjään toimimaan aiempaa tehokkaammin esimerkiksi näkymättömiin jäävien verteksien ja polygonien poistamisen merkeissä. Merkittävä uudistus tehonkulutuksen kannalta on Unslicen ja Slicejen kellotaajuuksien erottaminen toisistaan.

Kukin Slice sisältää kolme Subsliceä, joista kussak
in on työpöydällä kahdeksan Execution Unit -ydintä, omat L1-, L2- ja L3-välimuistit, teksturointiyksiköt välimuisteineen ja rasteroijat eli ROP-yksiköt. Vähävirtaisimmissa Skylake-malleissa EU-yksiköiden määrä on tiputettu kuuteen per Slice. Slicejä on GT2-mallissa yksi, GT3-malleissa kaksi ja GT4-malleissa kolme. Yksittäisen Slicen yksiköistä voidaan tarvittaessa ottaa osa pois käytöstä, joka mahdollistaa esimerkiksi 12 EU:n grafiikkaohjaimet edullisimpiin Skylake-prosessoreihin. eDRAM-muistia on tarjolla GT3e-mallissa 64 Mt ja GT4e-mallissa 128 Mt. GT3(e)- ja GT4(e)-malleissa on lisäksi yhden Multi-Format Codecin ja Video Quality Enginen sijasta kaksi kumpiakin.

Yhdeksännen sukupolven grafiikkaohjaimen näyttöohjain on kokenut myös useita päivityksiä. Näyttöohjain tukee nyt kolmea eri renderöintipintaa ja ensimmäiseen pintaan liitettävää taustaa samanaikaisesti. Tasot voivat olla YUV-, RGB- tai NV12-formaateissa ja niiden vaatimia skaalaus- ja muita toimia voidaan hoitaa suoraan näyttöohjaimessa ilman grafiikkaohjaimen rasittamista. Näyttöohjain tukee lisäksi muun muassa kuvan 90 ja 270 asteen kääntämistä aiemman 180 asteen lisäksi.

Skylaken mediapuolta on paranneltu monelta kantilta. Multi-Format Codec (MFX) on vastuussa videoiden purusta ja pakkauksesta. Siihen on lisätty purkutuki HEVC- eli H.265-koodekille ja pakkaustuki HEVC- ja VP8-koodekeille. Lisäksi pakkausta avustamaan on lisätty dedikoitua rautaa AVC-äänipakkaukselle. HEVC-kiihdytys toimii täysin rautakiihdytettynä 8-bittiselle sisällölle, mutta 10-bittisen sisällön purkuun MFX tarvitsee grafiikkaohjaimen apua. Videolaadun parantamisesta ovat vastuussa paranneltu Video Quality Engine (VQE) ja täysin uusi Scalar and Format Conversion -yksikkö (SFC).

Intelin Quick Synciä on paranneltu etenkin vähävirtaisten laitteiden kannalta. Skylakesta löytyy uusi ”FF-Mode” Quick Sync -tila, joka käyttää grafiikkaohjaimen sijasta pelkkää tarkoitukseen dedikoitua rautaa. Muutoinkin mediayksiköiden päivitykset mahdollistavat selvästi energiatehokkaamman videopurun aina 4K-videoita myöten. Intel lupaa lisäksi Skylaken Quick Syncin tarjoavan silmin nähden parempaa videolaatua kuin aiemmat toteutukset.

Sisältö

  1. Katsaus Intelin Skylake-arkkitehtuuriin
  2. Prosessoriytimet ja muistiarkkitehtuuri
  3. Grafiikkaohjain ja mediaominaisuudet
  4. Loppuyhteenveto