Asus G750JZ (T4043H)

14.08.2014 23:40 |

Asuksen pelikannettavien huippumalli vieraili Muropaketissa jo aiemmin kesällä, kun muita testiporukan kannettavia vasta odoteltiin saapuvaksi. Lähes valtavaksi luonnehdittava G750JZ sykäyttää futuristisella muotoilullaan, jonka väitetään olevan F-22 Raptorin inspiroima. Joskin allekirjoittaneelle enemmän yhteyksiä synnyttää vertailu Lamborghini Aventadorin peräpeiliin. 410 x 318 x 50 mm ja 4,5 kiloa ovat valmistajan ilmoittamat viralliset mitat, mutta todellisuudessa laitteen takaosa nousee pöydän pinnasta lähes 70 millimetriä jalkoineen.

Testiajankohtana G750JZ oli saatavilla vain muutamana erilaisena konfiguraationa, joista testissä ollut T4043H-malli on varustettu Core i7-4700HQ -prosessorilla, GeForce GTX 880M -näytönohjaimella, kahdeksalla gigatavulla muistia ja 750 gigatavun kiintolevyllä (8 gigatavun flash-muisti). Nykyään markkinoilla on Core i7 4710HQ -prosessorilla varustettu T4160H-malli, jonka hintaaso Suomessa on alkaen 1550 euroa.

 

Asuksen näyttö aiheutti allekirjoittaneessa ihmeellisiä näköharhoja; tarkemmin sanottuna tummia pystyviivoja vaaleissa pinnoissa. Lähikuva pikselitasolta ei paljanut mitään mullistavaa edes vertailumalleina toimiviin IPS-paneeleihin nähden. Muiden tämän testin mallien tapaan TN-paneeliin perustuvan Asuksen väritoisto on selkeästi ryhmän paras, mutta kirkkaus ja kontrasti eivät yllä samalle viivalle. Tummien sävyjen toistossa on epätarkkuutta. Pelikäytössä ja videoita katsellessa näyttö toimii vallan kelvollisesti.

Asuksen rungon laadukkuus ja materiaalit ovat vaikuttavan hyviä. Näppäimistön ympärys on miellyttävän viileän tuntuista harjattua mustaa kevytmetallia ja ulkokuori mattamustaa muovipintaa. Näytön takakannessa on valaistu Republic of Gamers -logo. Suuresta koostaan johtuen G750JZ ei mahdu 17-tuuman kannettavalle tarkoitettuun kantolaukkuun, vaan vaatii seurakseen käytännössä repun. Mukaan on otettava myös kilon painoinen virtalähde.

Näppäimistön kirkkaussäädettävä taustavalaistus on valkoinen. Näppäimistön sormituntuma on erittäin hyvä ja näppäimien liikerata on pituudeltaan noin 2,5 millimetriä. Nuolinäppäimet on laitettu poikkeavasti vähän erilleen muista näppäimistä, joka ei aiheuta ongelmia. Tasohiiren pinta on miellyttävän tuntuinen ja helposti käytettävä. Hiirieleet kuuluvat tason ominaisuuksiin ja ovat jossain määrin säädettävissä Asuksen Smart Gesture -ohjelman kautta. Erilliset hiirinäppäimet toimivat hiljaisesti ja sopivalla painallusvoimakkuudella. Suuresta koostaan huolimatta ei kursori pomppinut kirjoittaessa pitkin ruutua.

Liitäntävalikoima on tuttu edellisestä arvostelusta, sillä G750JZ:n ulkokuori ei ole muuttunut miksikään sisuskalujen päivittymisestä huolimatta. Kuuloke- ja mikrofoniliitäntöjen lisäksi oikealla reunalla ovat kaksi USB 3.0 -liitintä sekä Thunderbolt-, HDMI-, RJ-45-, D-Sub- ja virtaliitin. Toinen USB-liittimistä tarjoaa virtaa normaalia enemmän esimerkiksi puhelimen latausta varten. Langattomista yhteyksistä vastaa Qualcommin Killer Wireless-N 1202 -verkkokortti, joka tukee myös Bluetooth 4.0 -yhteyttä. AC-standardia tukeva WLAN-kortti löytyy optiona kalliimmasta mallista.

Koneen takapuolelta ei löydy ainuttakaan liitintä, ainoastaan massiiviset tuulettimen poistoaukot prosessorille ja näytönohjaimelle. Suurikokoiset kupariset jäähdytysrivat ja tuulettimet ovat tavanomaista järeämpää mallia. Asus pystyy pitämään lämpötilat matalina suhteellisen pienellä puhaltimen pyörittämisellä, joka puolestaan johtaa matalaan melutasoon.

Vasemmalta koneen sivulta löytyvät kaksi USB 3.0 -liitintä, kirjoittava DVD-asema ja MMC/SD-muistikorttipaikka.

Asuksen ROG Audio -äänipaketti sisältää tehokkaan kuulokevahvistimen lisäksi kolmen watin subwooferin. Äänenlaatu pelatessa ja elokuvia katsellessa yltää MSI:n kanssa lähes samalle tasolle ja päihittää XMG:n. Akku G750JZ:ssa on sijoitettu jännittävästi taakse keskelle. Suurikokoinen 89 Wh akku kestää työpöytäkäytössä 5-6 tuntia.

Myös Asus on päätynyt ottamaan tuulettimien korvausilman pohjan kautta. Muotoilun ansiosta kannettavan lepuuttaminen jalkojen päällä onnistuu jotenkuten myös pelatessa, joskin oikea kulma lämpenee selvästi pidemmän päälle. Näppäimistön puolelta kuumenevat kohdat jäävät aivan näppäimistön yläkulmiin.

Huoltoluukun alta paljastuu vain kaksi SO-DIMM-paikkaa ja kaksi 2,5″ SATA-paikkaa. SSD-levyllisen mallin hankinta tai jälkiasennus on erittäin suotavaa.

Maksimissaan 3,4 GHz:n kellotaajuudella toimiva Core i7-4700HQ (TDP-arvo 47 wattia) on testikolmikon hitain malli noin viiden prosentin erolla nopeimpaan. Hitaimman tittelistä huolimatta varsin nopea neliytiminen prosessori on saanut kaverikseen kaksi neljän gigatavun DDR3L-muistikampaa, jotka toimivat 800 megahertsin kellotaajuudella.

XMG:stä poiketen GeForce GTX 880M -näytönohjain on varustettu ”vain” neljällä gigatavulla GDDR5-muistia, jonka tosin epäilisi riittävän 1920×1080-resoluutiolle. Asuksen erikoisuutena on TurboMaster -teknologia, jonka ansiosta näytönohjain on kevyesti ylikellotettu suoraan paketista.

Sisältö

  1. Kesän 2014 uutuuspelikannettavat (Asus, MSI & XMG)
  2. Asus G750JZ (T4043H)
  3. MSI GT70 (2PC-1076NE)
  4. XMG P704 Pro
  5. Prosessoritestit
  6. 3D-testit
  7. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  8. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat