Uusimmat

XMG P704 Pro

14.08.2014 23:40 Muropaketin toimitus

XMG on merkkinä varsin tuntematon Suomen markkinoilla. Yrityksen ideana on tarjota XMG-tuotemerkin alla komponenteiltaan täysin kustomoitavia pelikannettavia, jotka kasataan Taiwanilaisen Clevon valmistamiin runkoihin. Muropaketin testiin saapunut malli tunnetaan nimellä P704 Pro ja rungon valmistajan Clevon mallimerkintä on puolestaan P177SM-A. Hintataso XMG:n P704-malleilla alkaa 1359 eurosta ja nousee helposti yli 2000 euron sopivia komponentteja lisäämällä. Koneen konfiguroiminen ja hankkiminen onnistuu helpoiten XMG:n nettikaupan kautta.

Testikoneeseen optioita on haalittu noin 500 euron arvosta ja paketin kokonaishinta on noin 2000 euroa. Listalta koneeseen on tarttunut muun muassa Intel Core i7-4710MQ -prosessori, kahdeksan gigatavun muistilla varustettu GeForce GTX 880M -näytönohjain, 16 gigatavua Crucialin muistia, Crucialin M550 128 Gt -SSD-asema seuranaan Western Digitalin 750GB HDD, 64-bittinen Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä ja ac-standardia tukeva WLAN-kortti. Optiona konepakettiin voi valita suoraan esimerkiksi polttavan Blu-ray-aseman, vara-akun, kaksi mSATA-asemaa, kaksi 2,5″ SATA-asemaa, 32 gigatavua keskusmuistia tai vaikkapa Intel Core i7-4940MX -prosessorin 904 euron opiskelijaystävälliseen hintaan.

Vanhan liiton miehiä ja naisia miellyttävä laatikkomainen teollinen muotoilu on XMG:n silmiinpistävin ominaisuus. Mattamusta kumipintainen kone on jossain määrin muotoilunsa uhri myös rungon jämäkkyyden ja tuntuman suhteen. Tasaiset suorat pinnat antavat hieman periksi rungossa, mutta näytön tukikehikkoa voisi luonnehtia jo veteläksi. Rungon laatu, osien istuvuus ja yleinen tuntuma on löysyydestä huolimatta hyvä. Koneen kumipinta on erittäin herkkä rasvaisille sormenjäljille. Valmistajan takuu on kaksi vuotta, jonka voi jatkaa lisämaksusta kolmeksi tai neljäksi vuodeksi.

Fyysiseltä kooltaan XMG vastaa muita testin kannettavia. Valmistajan ilmoittamat ulkomitat ovat 414 x 286 x 54 millimetriä ja paino lähes neljä kiloa. Matkalaukkuun on myös varattava noin maitotölkin kokoinen ja painoinen tila 230 watin virtalähdettä varten.

Suurikokoiset näppäimet antavat hyvän, mutta kevyen näppäinvasteen. Liikerata ei ole yhtä suuri kuin MSI:ssä tai Asuksessa. Taustavalaistus on MSI:n tapaan monimuotoisesti säädettävissä ja helposti pois kytkettävissä. Samaa ei sen sijaan voi sanoa näppäimistön yläpuolella näkyvästä kiiltävästä paneelista, joka alkaa välkkyä musiikin tahdissa kirkkaan sinisenä ja yleensä melko paljon musiikin tahtia jäljessä. Vilkkuvalojen pitäisi sammua näppäinyhdistelmällä, mutta ominaisuutta ei saatu toimimaan. Musta teippi toimi sen sijaan melko hyvin.

Tasohiiri on suurikokoinen ja kosketuseleet toimivat ilman erillistä säätöä. Tason pinta on sormeen nihkeän oloinen ja vaatii totuttelua. Upotuksen reunat eivät ole sovitukseltaan sataprosenttiset, joten kuoren ja hiiritason väliin pääsee herkästi likaa. Se ei onneksi vaikuta hiiren toimivuuteen, sillä painonäppäimet ovat erilliset. Painikkeiden tuntuma on raskas ja näppäimet joustavat alla ennen varsinaista kontaktia. Tasohiiren logo loistaa samassa värissä näppäimistön taustavalaistuksen kanssa.

Onkyon äänentoistojärjestelmä ei yllä parhaimpaan A-luokkaan. Ääni on voimakas, mutta savuisen hämärä yläpää ja vetelä alapään toisto vaivaavat Sound Blaster X-Fi MB3 -teknologialla terästettyä äänentoistoa. Silti äänentoisto on parempi kuin useimmissa ei pelikäyttöön tarkoitetuissa laitteissa.

Näyttö XMG:ssä on mattapintainen niin edestä kuin takaakin, poikkeuksena nykytrendiin näytön takakannen logo ei ole valaistu. 17,3″ näyttöpaneeli on MSI:n tapaan TN-tekniikkaa, joka tässäkin tapauksessa esittää väriavaruuden vain latteana kopiona todellisuudesta. Hyvinä puolina MSI:n tapaan on näytön kirkkaus ja kontrasti. Näyttö sopii pelaamiseen ja videoiden katseluun hyvin, mutta kuvien käsittelyyn heikosti.

XMG on jättänyt analogisen D-Sub-näyttöliittimen pois ja tarjoaa täysikokoiset DP- ja HDMI-liitännät sekä yhden Mini DP -liitännän. Virtaliitin on poikkeavasti hieman järeämpää tekoa. Ilmanpoistoaukot ovat erilliset prosessorille ja näytönohjaimelle ja tuulettimia ohjataan lämpötilan mukaan.

Oikealla kyljellä ovat näkyvissä 3,5 mm:n ääniliittimet ja yksi USB-portti. Testikoneen optinen DVD-asema on yksinkertainen kirjoittava ja lukeva, mutta noin 50 euron lisähinnasta kone on mahdollista varustaa polttavalla Blu-ray-asemalla.

Vasemmalta puolelta löytyvät yllätykseksi Mini Firewire-, RJ-45- ja kaksi USB 3.0 -liitäntää, eSATA/USB 3.0 -liitin ja SD/MMC/MS-muistikorttipaikka. Intel Dual Band Wireless-AC 7260 -ohjain tarjoaa nopean 802.11ac-standardin mukaisen WLAN-yhteyden lisäksi Bluetooth 4.0 -tuen. Valittavana on myös muutamia euroja edullisempia Intelin hitaampia WLAN-kortteja sekä pari euroa kalliimpi Qualcommin Killer Wireless N -verkkokortti.

P704 Pron teollinen muotoilu jatkuu myös pohjalevyn palapelimaisessa suunnittelussa. Onkyon pieni subwoofer näkyy kuvassa oikealla. Myös XMG luottaa siihen, että neljä kiloa on liian raskas pidettäväksi sylissä ja ottaa jäähdytysilman koneen pohjasta. Kumijalat nostavat P704:n noin viisi millimetriä pöytäpinnan päälle. Akku on kooltaan 77 Wh ja kestää työpöytäkäytössä 4-5 tuntia.

Luukkujen alta paljastuvat XMG:n neljä muistipaikkaa, kaksi mSATA-paikkaa, kaksi 2,5″ SATA-paikkaa. Kaksi muistipaikoista ja WiFi-kortti löytyvät näppäimistön alta, mutta loput on sijoitettu helposti lähestyttäväksi pienten luukkujen alle.

Jäähdytysjärjestelmä on täynnä tarroja, jotka varoittavat kuumuudesta. Tuulettimia voi ohjata näppäimistön pikakomennoilla maksimiasetukselle tai automaattisäädölle. Raskaan käytön jälkeen tuulettimet pyörivät toisinaan voimakkaasti vielä senkin jälkeen, kun prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat ovat laskeneet.

 

Kahdella varsin pienikokoisella tuulettimella varustettu P704 ei ole varsinaisesti hiljainen kone sen enempää levossa kuin rasituksessakaan. Levossa tuulettimet pitävät pientä juuri korvin kuultavaa rapinaa huminan lisäksi, mutta meteli nousee rasituksen kasvaessa hyvin nopeasti. Tehokkaasti reagoiva jäähdytys onnistuu pitämään kannettavan pintalämpötilat matalana. Pitkän rasituksen aikana lämpötila kohosi kevyesti vain näppäimistön keskiosassa. Virtalähde lämpeni noin 50 asteeseen kovassa rasituksessa ja oli tällöin sormille jo polttavan kuuma.

Intel Core i7-4710MQ:n nimelliskellotaajuuus on 2,5 GHz ja maksimikellotaajuus rasituksessa 3,5 GHz. TDP-arvo on 47 wattia. Testikappaleeseen mukaan oli saatu 16 gigatavua 800 megahertsin kellotaajuudella toimivaa Crucialin DDR3-muistia. XMG antaa mahdollisuuden valita muistit Corsairin, Crucialin ja Kingstonin mallistoista oman maun mukaan. Sama valinnan vapaus koskee myös prosessoria, joka halvimmassa mallissa on kaksiytiminen Core i5-4210M ja kalleimmillaan neliytiminen neljän gigahertsin Core i7-4940MX.

Myös näytönohjain on vapaasti valittavissa, joka P704:n perusversiossa voi olla joko kuuden gigatavun malli GeForce GTX 870M:stä tai neljän gigatavun malli Radeon R9 M290X:stä. Testikoneesta löytyvä kahdeksan gigatavun GeForce GTX 880M on 295 euron lisävaruste. Verrattuna edellisen sukupolven GeForce GTX 780M:ään, ei 880M:n suorituskykylisä ole yhtä dramaattinen kuin GTX 870M:n kohdalla. Grafiikkapiirin kellotaajuutta on nostettu 771 megahertsistä 954 megahertsiin ja muistin määrää lisätty neljällä gigatavulla.

Windows 8.1 Pron lisäksi käyttöjärjestelmävaihtoehtoja ovat Windows 8.1 sekä Windows 7 Ultimate, Pro tai Home. Ilman käyttöjärjestelmää koneen saa noin 80 euroa halvemmalla. Esiasennettu Windows on lähes puhdas asennus, sillä valmiiksi asennettuja miljoonia helppokäyttöohjelmia ja pelejä ei seuraa mukana.

Sisältö

  1. Kesän 2014 uutuuspelikannettavat (Asus, MSI & XMG)
  2. Asus G750JZ (T4043H)
  3. MSI GT70 (2PC-1076NE)
  4. XMG P704 Pro
  5. Prosessoritestit
  6. 3D-testit
  7. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  8. Loppuyhteenveto