Uusimmat

Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset

14.08.2014 23:40 Muropaketin toimitus

Tehonkulutusta seurattiin DEM1379-energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus. Prosessorirasituksessa käytettiin Prime95- ja 3D-rasituksessa 3DMark- ja Prime95-ohjelmia. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Keskenään harvinaisen samantyylisten koneiden välille ei suuria eroja syntynyt. XMG:n ja Asuksen MSI:tä tehokkaampi näytönohjain nosti kokonaisrasituksessa kulutetun tehon 210-220 watin luokkaan, mutta MSI keräsi potin pelkässä prosessorin rasituksessa. Lepotilassa XMG:n kaksi kiintolevyä ja muita suurempi muistikapasiteetti nostivat kulutuslukemaa. MSI:llä lepokulutuksen korkea lukema johtui todennäköisesti muita kirkkaammasta näytöstä.

Akunkesto kaikilla testilaitteilla oli raskaassa pelikäytössä alle tunti. Työpöytäkäytössä Asus pääsi lähes kuuteen tuntiin, MSI noin viiteen ja XMG hieman alle viiteen tuntiin. Edellisen sukupolven tehonäytönohjaimilla päästiin parhaimmillaankin vain noin neljään tuntiin, joten kehitystä on tapahtunut.

Mittasimme myös prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötiloja, joista ensimmäisenä mainitun mittauksessa käytettiin apuna Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelmaa ja jälkimmäisessä MSI:n Afterburner -ohjelmaa. Prosessorirasitus suoritettiin Prime95:llä ja grafiikkapiirin rasitus 3DMarkilla. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Asuksen jo edellisessä pelikannettavien testissä kehuttu jäähdytysratkaisu vei kärkisijat kummassakin kategoriassa. XMG pärjäsi pari astetta huonommin pitäen kuitenkin lämmöt täpärästi alle 90 asteen. MSI ei sen sijaan ole mitoittanut jäähdytystä riittävän suureksi sillä prosessori alkoi throttlata kellotaajuutta kovimpien pistekuormitusten kohdilla. Lohdutusta kuitenkin tarjosi se, että testiympäristön lämpötila lähenteli ongelmien alkaessa 26 astetta, joten talvikylmillä Prime95:n ajaminen onnistunee MSI:lläkin. Poistoilman lämpötila saavutti sekä MSI:ssä, että XMG:ssä 65 asteen kunnioitettavan lukeman, kun Asuksella mitattiin 63 astetta.

Melutasoa arvioitiin tällä kertaa korvakuulolta, jonka perusteella hiljaisimman koneen titteli menee Asukselle ja äänekkäimmän XMG:lle. XMG:ssä häiritsevää oli tuulettimen nopea reagointi pieneenkin rasitukseen jo työpöytäkäytössä, täysillä tehoilla MSI:n absoluuttinen äänenpaine lienee XMG:n kanssa samaa luokkaa.

Sisältö

  1. Kesän 2014 uutuuspelikannettavat (Asus, MSI & XMG)
  2. Asus G750JZ (T4043H)
  3. MSI GT70 (2PC-1076NE)
  4. XMG P704 Pro
  5. Prosessoritestit
  6. 3D-testit
  7. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  8. Loppuyhteenveto