Uusimmat

Kokeiltua: CableModin punotut virtalähdekaapelit

24.03.2015 11:04 Muropaketin toimitus

Viime vuoden lopulla perustettu CableMod on erikoistunut laadukkaisiin punottuihin virtalähdekaapeleihin. Kyseessä on ehdottomasti niche eli hyvin pieni markkina-alue, joten nähtäväksi jää, kuinka yritys onnistuu houkuttelemaan innokkaimmat harrastajat asiakkaikseen. Tyypillisesti tietokoneiden modaajien ja harrastelijoiden suorittama kaapelien punominen on työläs operaatio ja laadukasta jälkeä tavoitteleville myös kallis toimenpide. CableMod pyrkii tuomaan markkinoille helpon valmiin ratkaisun tarjoamalla kokoelman kaapeleita, jotka korvaavat täysin virtalähteen alkuperäiset modulaariset kaapelit eivätkä markkinoilta löytyvien punottujen jatkopalojen sijaan kasvata kaapelien pituuksia tarpeettomasti.

Tällä hetkellä CableModin punottuja kaapeleita on saatavilla muun muassa Corsairin AXi-, HXi- ja RM-, Seasonicin XP2- ja KM3- sekä EVGA:n G2- ja P2-sarjan virtalähteille. Ajan tasalla oleva eri kaapelimallien yhteensopivuuslistaus löytyy yrityksen kotisivuilta. Värivaihtoehtoina ovat musta, punainen, sininen, vihreä, oranssi ja valkoinen sekä yhdistelmät mustan kanssa.

Muropaketin testilabrassa on käytössä useita eri testikokoonpanoja, jotka kuvataan mukaan artikkeleihin ja ne pyritään pitämään siistin näköisinä. Kokeilimme yhteen testilabran PC-kokoonpanoistamme, mitä CableModin kaapeleilla on mahdollista saada aikaan. Saimme testattavaksi CableMod C-Series -kaapelit, jotka on tarkoitettu Corsairin virtalähteille. Cablemodin kaapeleita on Suomessa saatavilla Jimm’s PC-Storesta ja kaapelisetin hintataso on artikkelin kirjoittamishetkellä noin 85 euroa.

Pakkauksessa tulee mukana suuren kangaspussin täydeltä yksittäin pakattuja kaapeleita ja laatutakuusta kertova pahvilappu:

  • 1 x 24 Pin ATX Cable (600 mm)
  • 2 x 4+4 Pin EPS Cable (700 mm)
  • 2 x Dual 6+2 Pin PCI-e Cable (750 mm)
  • 4 x 6+2 Pin PCI-e Cable (600 mm)
  • 1 x Quad SATA Power Cable (850 mm)
  • 1 x Quad SATA Power Cable (700 mm)
  • 2 x Dual SATA Power Cable (500 mm)
  • 1 x Triple 4-Pin Molex Cable (750 mm)
  • 2 x Dual 4-Pin Molex Cable (500 mm)
  • 1 x Molex to Floppy Adapter (100 mm)

Jokainen kaapeleiden johdin on punottu erikseen eikä niissä ole käytetty kutistesukkia. ModFlex-nimeä kantava punous on laadukkaan näköistä eikä alla olevia johtimia erota kankaan läpi. Testikaapelit olivat väriltään sekoitus punaista ja mustaa.

Testikokoonpanon uusi 80+ Platinum -hyötysuhteeseen yltävä Corsairin HX1000i-virtalähde on CWT:n suunnittelua. Digitaalisena i-sarjan mallina se tukee Corsairin Link-hallintaohjelmistoa, jonka avulla voidaan seurata muun muassa kokoonpanon tehonkulutusta ja virtalähteen jännitteitä.

CableModin yksittäin punotut kaapelit korvaavat täysin Corsairin omat modulaariset kaapelit. Kaapelien pituus ja liitännät ovat suurin piirtein alkuperäisiä vastaavat.

Allekirjoittaneen testikokoonpano rakentuu Intelin Haswell-E-alustan ympärille ja on varustettu kuusiytimisellä Hyper-Threading-ominaisuutta tukevalla Core i7-5930K -prosessorilla ja Asuksen X99-piirisarjaan perustuvalla Rampage V Extreme -emolevyllä. Kokoonpano varustettiin Corsairin 16 gigatavun Vengeance LPX 16GB DDR4-2800 -muistisetillä, EVGA:n GeForce GTX 780 Ti Classified Kingpin -näytönohjaimella ja Corsairin 1000 watin HX1000i-virtalähteellä. 64-bittinen Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä asennettiin Samsungin Serial ATA 6 Gb/s -liitännälliselle 256 gigatavun tallennuskapasiteetilliselle 840 Pro -SSD-asemalle ja varastolevynä toimi kolmen teratavun WD RED -kiintolevy.

Kokoonpanon kasaaminen Corsairin 750D -koteloon aloitettiin asentamalla paikoilleen virtalähde ja emolevy. Emolevyyn asennettiin prosessori ja muistit ennen emolevyn asentamista koteloon. Kaikki tarvittavat virtalähteen kaapelit pujotettiin valmiiksi samasta kotelon kaapeleille tarkoitetusta läpiviennistä.

Taipuisien yksittäin punottujen kaapelien käsittely oli erittäin helppoa ja kaapelit saatiin vedettyä siististi paikoilleen. Kaikki tarvittavat kaapelit kannattaa vetää paikoilleen jo ennen prosessorijäähdytyksen ja näytönohjaimen asentamista. Tässä vaiheessa kotelon takana odotti vielä melkoisen lohduton kaapelisotku, joka houkuttelisi vain rutistamaan kotelon kylkipaneelin kiinni ja pois silmistä ja mielestä.

Nykypäin laadukkaista koteloista löytyy kuitenkin emolevyn takaa riittävästi tilaa kaapelien siistille järjestämiselle. Corsairin 750D-kotelo ei ole poikkeus ja takaa löytyy käteviä kiinnikkeitä nippusiteitä varten. Muutaman nippusiteen jälkeen pahin sotku saatiin selvitettyä ja taipuisat kaapelit oli helppo järjestää paikoilleen. Nippusiteitä ei tässä vaiheessa kannata vielä kiristää loppuun asti vaan jättää ne löysälle mahdollisia muutoksia ja viimeistelyä varten.

CableModin kaapeleilla kokoonpanon asennus ja kaapeloinnin siistiminen oli todella vaivaton toimenpide ja kokoonpanon värimaailmaan saatiin samalla vähän uutta piristystä.

Pikaisesti suoritettu testikokoonpanon kasaaminen ei antanut mahdollisuutta viimeistellä kaapelien järjestelyä emolevykelkan takapuolella loppuun asti, mutta ajankäyttöön nähden lopputulos oli vähintäänkin riittävän hyvä. Pienellä lisätyöllä kaapelit olisi mahdollista järjestellä vielä huomattavasti paremmin.

 

Loppuyhteenveto

CableModin yksittäin punotut kaapelit tarjosivat sitä mitä lupasivatkin. Kyseessä on laadukkaan tuntuinen kokoelma värikkäitä yksittäin punottuja kaapeleita kokoonpanon ulkoasun viimeistelyä varten. Koska kyseessä on vain virtalähteen kaapelit, ei niillä luonnollisesti ole vaikutusta kokoonpanon suorituskykyyn tai muuhun toimintaan. Kysessä on puhtaasti ulkonäköä parantava tuote. Tarpeellisuus jää jokaisen omaksi harkittavaksi.

Kaapelisetti maksaa noin 85 euroa ja Suomessa niitä on saatavilla Jimm’s PC-Storesta. Hintatasoltaan CableModit ovat esimerkiksi Corsairin omia yksittäin punottuja kaapeleita halvempia ja saatavuus on merkittävästi parempi. 85 euroa saattaa kuulostaa kohtuuttoman paljolta vain virtalähteen kaapeleista, mutta kaapelien punominen itse on paitsi työläs myös huomattavan kallis operaatio. Tästä syystä CableModin kaapeleiden hintatasoa voidaan pitää kohtuullisena.

CableModin ja muiden yksittäin punottujen kaapelien tarve jakaa varmasti kuluttajien mielipiteitä. Koska kyseessä on vain ulkonäöllinen ja marginaalisesti asennushelppouteen vaikuttava tuote, on sen olemassaolo helppo kyseenalaistaa. CableModin kaapelit tarjoavat kuitenkin yhden helpon lisämahdollisuuden oman kokoonpanon ulkoasun viimeistelyyn ja sellaisena tuotteena ne olivat kokeilun perusteella oikein pätevät.