Uusimmat

Kokeiltua: EVGA GTX 780 Ti Classified Kingpin

31.03.2014 20:51 Muropaketin toimitus

NVIDIA julkaisi GeForce GTX 780 Ti -näytönohjaimen marraskuussa, jossa on käytössä täysi GK110-grafiikkapiiri 2880 CUDA-ytimellä. Kyseessä on markkinoiden suorituskykyisin yhden grafiikkapiirin näytönohjain, joka säilyttänee asemansa ainakin siihen asti, kunnes TSMC:n 20 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat NVIDIAn ja AMD:n huippumallit julkaistaan.

Muropaketissa on jo testattu NVIDIAn oma GeForce GTX 780 Ti -referenssinäytönohjain sekä Asuksen ja MSI:n omiin suunnitelmiin perustuvat mallit. Lisäksi Muropaketissa on luvassa vielä huhtikuussa katsaus Gigabyten ja Palitin malleihin.

Allekirjoittanut tilasi omaan käyttöön EVGA:n rankempaan ylikellotuskäyttöön suunnatun GTX 780 Ti Classified Kingpin -näytönohjaimen, josta yritys ei edes jakanut lehdistölle testikappaleita. EVGA on panostanut yhdysvaltalaisen Vince ”Kingpin” Lucidon (kuvassa vasemmalla) nimellä varustetun näytönohjaimen ylikellotusominaisuuksiin poikkeuksellisen paljon. Näytönohjainta ja erityisesti virransyöttöä suunnittelemassa on ollut mukana myös toinen EVGA:lla työskentelevä tunnettu ylikellottaja Illya ”TiN” Tsemenko (oikealla).

Tutustumme tässä artikkelissa GTX 780 Ti Classified Kingpin -näytönohjaimen ominaisuuksiin ja testasimme suorituskyvyn lisäksi grafiikkapiirin lämpötilan sekä kokoonpanon tehonkulutuksen ja melutason. Perustestien jälkeen kokeilimme näytönohjaimen menohaluja normaaleissa ylikellotustesteissä ja kylmässä pakkasilmassa parvekkeella.

 

Näytönohjaimen ominaisuuksien esittely

Myyntipakkauksen mukana toimitetaan ajuri-CD, pikaohjeet, kaksi 8-pinnistä PCI Express -virta-adapteria, 6-pinninen Molex-PCI Express -virta-adapteri, juliste, tarroja, kotelomerkki, yleismittarille tarkoitettu jännitemittauspisteiden adapteri sekä DVI-VGA-adapteri.

EVGA:n GTX 780 Ti Classified Kingpin -näytönohjain on varustettu yrityksen omalla kahden korttipaikan korkuisella ACX-jäähdytysratkaisulla, jonka läpinäkyvään muoviseen ilmanohjaimeen on upotettu kaksi 100 mm:n tuuletinta.

EVGA:n ökynäytönohjaimen saatavuus maailmanlaajuisesti on lähes olematon ja sen hinta EVGA:n omassa Euroopan verkkokaupassa on 765 euroa. Edullisimmillaan NVIDIAn referenssisuunnitteluun perustuvia GeForce GTX 780 Ti -näytönohjaimia myydään tällä hetkellä Suomessa alkaen 593 eurosta, joten EVGA:n Kingpin-mallista joutuu maksamaan noin 172 euroa ylimääräistä. Kingpin-erikoismallia on saatavilla hyvin rajoitettu määrä, joten potentiaalisen ostajan on varauduttava kyttäämään EVGA:n verkkokauppaa saadakseen omansa.

 

Näytönohjaimen takapuoli on peitetty kauttaaltaan mustaksi anodisoidulla alumiinilevyllä, joka suojaa ja tukee näytönohjaimen piirilevyä. Piirilevy on pari senttimetriä tavallista leveämpi.

Takapuolelle on sijoitettu neljä pientä kytkintä, joilla ohjataan virransyötön suojauksia ja grafiikkapiirin käyttöjännitettä rautatasolla. Näytönohjaimen reunalla olevilla kytkimillä voidaan poistaa grafiikkapiirin ja GDDR5-muistien virransyötön suojaukset. PCI Express -liittimiä lähimpänä olevilla kytkimillä puolestaan voidaan nostaa grafiikkapiirin vakiojännitettä +25 tai +50 millivolttia riippuen kytkinten asennosta. Vakiona päällä on virransyötön suojaukset ja yksi +25 millivoltin kytkin.

Näyttöliittiminä on kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä (DVI-I & DVI-D), DisplayPort-liitin ja HDMI-liitin. Kuvasta näkyy myös näytönohjaimen leveämpi rakenne. Piirilevyn ylänurkassa on kaksi SLI-liitintä useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten.

Piirilevyllä on kaksi 8-pinnistä ja yksi 6-pinninen PCI Express -lisävirtaliitin. Piirilevyn reunalta löytyy virransyötön debug-ledit, LN2-BIOS-kytkin nestetyppiajoja varten, jännitteiden mittauspisteet sekä liitin EVGA:n EVBot -ylikellotustyökalulle.

Kuvat: HardwareAsylum.com

Koska kyseessä oli omaan käyttöön ostettu näytönohjain, emme irrottaneet jäähdytysratkaisua artikkelin kuvia varten. HardwareAsylum-sivustolta löytyy kuitenkin kuvat ACX-jäähdytyksen alta.

Grafiikkapiirin jäähdytyssiilin alla on kaksi kirkkaan punaista alumiinista jäähdytyslevyä muisteille ja virransyötölle. Kuparisen pohjalevyn alta kulkee kahteen erilliseen alumiinirivastoon kuusi lämpöputkea, joista neljä on 8 mm ja kaksi 6 mm paksuja. Pohjalevy ja lämpöputket ovat nikkelöity.

Kuva: Facebook, Vince Lucido

Kun grafiikkapiirille on asennettu jäähdytyskulho extreme-ylikellotustestejä varten, käyttöön voidaan jättää vain virransyötön jäähdytyslevy. Muistit jäähtyvät paremmin nestemäisen typen ansiosta kuin alumiinisella jäähdytyslevyllä.

Kuva: Hardware.fr

Virransyöttö on 14+3 vaiheinen ja se on speksattu yli 1000 watin maksimikuormalle. Grafiikkapiirin virransyötössä on käytetty laadukkaita DirectFET-mosfet-piirejä, ferriitti-ytimellisiä keloja, japanilaisia solid-mallisia kondensaattoreita ja useita matalan ESR-arvon polymeerikondensaattoreita.

EVGA on ylikellottanut GK110-grafiikkapiirin toimimaan 1072 MHz:n peruskellotaajuudella (+196 MHz) ja 3D-rasituksessa 1137 MHz:n Boost-kellotaajuudella. Kolme gigatavua GDDR5-muistia toimii 1750 MHz:n vakiotaajuudella. GPU-Z-ohjelma ilmoitti grafiikkapiirin ASIC Quality -arvoksi 66,1 %.

Todellisuudessa grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa 1189 MHz:n kellotaajuudella ja 1,150 voltin käyttöjännitteellä.

3D-rasituksessa kokoonpanon tehonkulutus oli 444 wattia ja melutaso 46,2 desibeliä. Grafiikkapiirin lämpötila oli rasituksessa 79 astetta. Lepotilassa grafiikkapiirin lämpötila oli 34 astetta, kokoonpanon tehonkulutus oli 149 wattia ja melutaso 41,7 desibeliä. Taustameluksi mitattiin kokoonpano sammutettuna 33,3 desibeliä.

Sisältö

  1. Kokeiltua: EVGA GTX 780 Ti Classified Kingpin
  2. Testikokoonpano, ylikellotustestit ja suorituskyky
  3. Ylikellotustestit pakkasella parvekkeella
  4. Loppuyhteenveto