Uusimmat

Ylikellotustestit Core-i7 4770K:lla & loppuyhteenveto

24.01.2014 16:48 Muropaketin toimitus

 

Ylikellotustestit Intel Core-i7 4770K:lla

Ylikellotustesteissä kokoonpano kasattiin avoimeen testipenkkiin. Testikokoonpanon Intel Core-i7 4770K -prosessorin lämmönlevittäjä on irrotettu ja vakiotahna vaihdettu Coollaboratory Liquid Prohon Muropaketin aikaisempien testien yhteydessä. Prosessoria jäähdytettiin Corsair H100i -nestekierrolla. Muisteiksi asennettiin 32 gigatavua Corsair Dominator Platinum 2133MHz CL9 DDR3-muistia. Näytönohjaimena toimi AMD:n referenssijäähdytyksellä varustettu XFX Radeon R9 290X.

Prosessoriytimien lämpötilaa rasituksessa seurattiin tuttuun tapaan Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmalla. Kokoonpanon vakaus testattiin ajamalla kymmenen kierrosta Intel Burn Test -rasitustestiä ’Very High’ -asetuksella. Prosessorin käyttöjännite rasituksessa katsottiin CPU-Z-ohjelmalla.

  • Intel Core i7-4770K
  • Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH (Z87-piirisarja)
  • Corsair Dominator Platinum 4 x 8 Gt 2133 MHz CL9 1,65 volttia
  • XFX Radeon R9 290X -näytönohjain
  • Crucial m4 2,5” SSD 128 Gt SATA 6Gb/s
  • Super Flower Golden King Platinum 1000W –virtalähde
  • Corsair H100i + 2 x Corsair SP120 Quiet

 

  • Microsoft Windows 8.1 Professional 64-bit
  • CPU-Z
  • IntelBurnTest v2.54

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Intel Core-i7 4770K -prosessori saatiin ylikellotettua vakaasti 4500 MHz kellotaajuudelle 1,432 voltin käyttöjännitteellä. Prosessorin välimuisti toimi 3900 MHz kellotaajuudella. Tulos on tismalleen sama kuin saavutimme Asuksen Maximus VI Extreme -emolevyllä ja Noctuan NH-D14-ilmajäähdytyksellä lämmönlevittäjän irroituksen yhteydessä ajetuissa testeissä.

Prosessoriytimien lämpötila IBT-rasituksessa oli korkeimmillaan 92 astetta. Neljä kahdeksan gigatavun DDR3-muistikampaa osoittautui ongelmalliseksi prosessorin muistiohjaimelle ja emolevylle. DDR3-muisteja ei saatu ylikellotettua yhtään 2133 MHz CL9 1T -vakioasetuksia korkeammalle.

 

Loppuyhteenveto

Gigabyten GA-Z87X-UD7 TH -emolevy osoittautui koeajossa hyväksi ylikellotusemolevyksi, jota kuitenkin vaivaa viimeistelemättömyys ja paikoittain buginen UEFI BIOS. Emolevylle on saatu pakattua pitkä lista ominaisuuksia, joista harvinaisin lienee kaksi Thunderbolt-liitintä. Gigabyten suurin ongelma on halvempi Asus Maximus VI Extreme -emolevy, joka tarjoaa kattavat BIOS-säädöt ja ylikellotusominaisuudet hyvin viimeistellyssä ja toimivassa paketissa. Maximus VI Extremessä ei kuitenkaan ole Tunderbolt-tukea ja käytössä on huonompi integroitu äänikortti kuin Gigabyten uutuudessa. Gigabyte on päätynyt käyttämään emolevyn piirisarjan ja virransyötön jäähdytyksessä aktiivista jäähdytystä Asuksen turvautuessa passiivisiin siileihin. Allekirjoittaneen mielestä Gigabyten alkuperäinen passiivijäähdytys olisi soveltunut tähän emolevyyn nykyistä paremmin. Aktiivista jäähdytystä on vaikea perustella, kun extreme-ylikellotukseen suunnattu kilpailija pärjää ilmankin.

Mikäli Gigabyte saa viilattua emolevyn UEFI BIOS:n kuntoon, tulee valinta Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH- ja Asus Maximus VI Extreme -emolevyjen välillä olemaan vaikea. Potentiaalisen ostajan kannattaakin tehdä ostopäätös sen perustella, arvostaako enemmän Asuksen kattavampia ylikellotusominaisuuksia vai Gigabyten laajaa oheislaitetukea. Tällä hetkellä Asus Maximus VI Extreme tarjoaa näistä kahdesta emolevystä viimeistellymmän kokonaisuuden.

Allekirjoittaneen mielestä yli 300 euron sijoittaminen LGA 1150 -emolevyyn ei mielestäni ole kovin järkevää, vaan Z87-emolevy kannattaa ostaa korkeintaan 150-200 euron hintaluokasta. Tästä hintaluokasta irtoaa emolevy, jolla Haswell-prosessorista saa ylikellotettua irti kaiken mitä perinteinen ilma- tai vesijäähdytys mahdollistaa ja emolevylle on pakattu kaikki oleellisimmat oheislaitetuet ja ominaisuudet. 400 euron hinnan vastineeksi emolevyn pitäisi olla lähes täydellisyyttä hipova, jota Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH ja Asus Maximus VI Extreme eivät kumpikaan ole. Kalleimmat emolevyt on suunniteltu erikoistyökaluiksi extreme-ylikellotukseen, jossa niiden kattavat ylikellotusominaisuudet pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Mikäli haetaan parasta mitä rahalla saa, kannattaa vakavasti harkita eurojen sijoittamista LGA 1150 -kuluttajakannan sijaan X79-piirisarjalla varustettuun LGA 2011 -emolevyyn ja esimerkiksi kuusiytimiseen Intel Core-i7 4930K -prosessoriin. Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH maksaa lähes yhtä paljon kuin nykyemolevytarjonnan huippua edustava LGA 2011 -kantainen Asus Rampage IV Black Edition.

 

Sisältö

  1. Kokeiltua: Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH
  2. Ylikellotustestit Core-i7 4770K:lla & loppuyhteenveto