Kokeilu: Plantronics RIG 800LX -pelikuulokkeet – Tukevasti tilaäänellä

09.02.2018 19:00 | Kai Taipale | 2

Peliääniin uppoutuminen onnistuu helposti käyttämällä kuulokkeita. Stereoääni voi hieman latistaa tilan tuntua, mutta tilannetta voi paikata kuuntelemalla tilaääntä. Otimme kokeiltavaksi langattomat Plantronics 800LX -pelikuulokkeet, jotka tuovat mukanaan uudemman Dolby Atmos -tilaäänen. Kokeilimme, millaiset kuulokkeet ovat Xbox-käytössä.

Langattomuus nostaa pelikuulokkeiden hintaluokan käytännössä aina toiselle sadalle. Kilpailijoita riittää, sillä langattomia pelikuulokkeita löytyy muun muassa sellaisilta valmistajilta kuin Asus, Razer, Logitech, Steelseries, Corsair ja HyperX.

Myös tilaääntä tarjoavia malleja on useita, vaikkapa esimerkkinä 7.1 DTS -tilaääntä tarjoileva SteelSeries Arctis 7 tai Logitech G933 Artemis Spectrum -malli 7.1 Dolby -monikanavaäänillään. Kokeiluun ottamamme Plantronics RIG 800LX:n hinta on 180 euroa, mikä sijoittaa sen hintansa puolesta langattomien keskikastiin.

Vaikka viime aikoina ovat HDR-laajasävykuva ja 4K-tarkkuus vieneet huomioita erityisesti konsolien kehitysaskeleissa, on Xbox One -perhe kuitenkin saanut lisää potkua myös äänipuolelle: nimittäin tuen Dolby Atmos -äänille.

Perinteisemmat tilaäänet keskittyvät lähinnä tapahtumiin kuulijan sivuilla, edessä ja takana. Uudemmat, Dolby Atmoksen kaltaiset, objektipohjaiset tilaäänet pyrkivät lisäämään äänimaailmaan myös korkeussuunnan. Uuden ulottuvuuden pitäisi tuoda mukanaan lisätarkkuutta siihen, mistä äänet milloinkin toistettavassa maailmassa kuuluvat. Tästä voi olla merkittävästikin hyötyä pelikäytössä, ja toki paljon hupia myös leffojen katselussa.

Atmos-tuki löytyy luonnollisesti Xboxin uusimmassa One X -versiosta, mutta myös One S- ja perus-One-versioista. Playstation ei toistaiseksi sitä tue. PC-puolella tuettuina ovat myös Windows 10 -kokoonpanot.

Plantronics esitteli Dolby Atmos -tilaääntä toistavat pelikuulokkeensa jo viime vuoden kesäkuussa, ja valmistaja mainostaakin RIG 800LX -kuulokkeitaan nimenomaan Atmos-yhteensopivina. Sitä ne toki ovat, mutta niin ovat käytännössä kaikki muutkin pelikuulokkeet. Tilaääni muodostetaan nimittäin käytännössä Xboxissa, joten kuulokkeiden tehtäväksi jää vain toistaa luotu äänimaailma. Tässä onnistuminen vaatii tosin Dolby Atmos for headphones -lisenssiä, joka sisältyy Plantronics RIG 800LX -mallissa hintaan. Erikseen ostettuna lisenssin hinta on 18,49 euroa, ja ilmainen kokeilumahdollisuuskin on tarjolla 30 päiväksi.

Mikrofonin taajuusvasteeksi ilmoitetaan sadasta hertsistä kymmeneen kilohertsiin ja herkkyydeksi 45 desibeliä. Kuulokkeiden taajuusvasteeksi ilmoitetaan 20 hertsistä 20 kilohertsiin. Kuuloke-elementtien koko on 40 millimetriä.

Myyntipakkaukseen kuuluu itse kuulokkeiden lisäksi langaton lähetin, USB-kaapeli, Dolby Atmos -lisenssin sisältävä koodilipuke ja manuaali.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöönotto
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto
Keskustelu

Siis Dolby Atmos for Headphones ei itse lisää mitään korkeussuuntia.
Se on vanhan Dolby Headphonen tyylinen binaural-simulaatio.
Ne korkeuskanavat vaativat itse peliltä tuen, koska normipelit tukevat vain perinteistä 5.1/7.1 kanava-asettelua.
Ja jos peli itse tukee Dolby Atmos for Headphonesia, niin se toimii kaikkien kuulokkeiden kanssa.

PC-puolellahan tuo korkeuskin oli käytössä DirectSound aikana pelien pystyessä off-loadmaan äänten laskennan äänikortille, joka sitten pystyi tekemään binaural-simulaation tuosta alkuperäisestä 3D äänidatasta.
Samoin tilavaikutelman koossa ja tarkkuudessa audiovalmistajien halvemmallakin saatavat kuulokkeet kyllä varmasti vievät näitä suljettuja peliluureja kuin pässiä narussa.

Aureal osasi kohtuullisen hyvin 3D tilaäänet kuulokkeillakin jo kauan sitten. A3D:tä viimeksi pari päivää sitten käyttäneenä voi todeta että se on tänäpäivänäkin toimiessaan todella hyvä. Toki osa A3D peleistä ja äänimaisemista oli ja on umpisurkeita, mutta oli mukana myös toimivia. Niissä toimii kohtuu kivasti myös korkeus efekti.

Harva näitä muistaa.

Muropaketin uusimmat