Uusimmat

Tuotteen esittely ja käyttökokemukset

12.12.2018 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely ja käyttökokemukset

Synology DiskStation DS119j NAS -palvelimen kotelo on pienikokoinen ja valmistettu kiiltävästä valkoisesta muovista, ja sen ulkomitat ovat: 16,6 x 7,1 x 22,4 senttimetriä. Palvelimen saa helposti sijoitettua pieneenkin tilaan. Siron ulkoasunsa puolesta DS119j:n sijoittaminen näkyvälle paikalle ei välittömästi pilaa huolella sisustetunkaan tilan yleisilmettä.

Kotelon vasemmalle kyljelle on sijoitettu suurehko Synology-logo, joka toimii samalla tuuletusaukkona. Ilma kulkeutuu koteloon sisään logon säleikön kautta. Kotelon takaosaan on sijoitettuna pieni, 60 millimetrin kokoluokan DC-ohjattu tuuletin puhaltamaan lämmin ilman ulos kotelosta.

DS119j NAS -palvelimen etuosan yläreunaan on sijoitettu kolme vihreää led-valoa, jotka vilkkuvat villisti käytännössä jatkuvasti palvelimen ollessa käytössä. Ledit saa onneksi kytkettyä pois päältä palvelimen asetuksista.

Synology DS119j -mallin prosessorina on kaksiytiminen Marvell Armada 370, joka toimii 800 megahertsin kellotaajuudella. Prosessorin parina show’ta pyörittää 256 megatavua DDR3L-työmuistia. Näin heiveröisillä spekseillä hinta on saatu pidettyä alhaisena, lähes sadan euron tuntumassa, mutta mikäli palvelimeen on valmis sijoittamaan hieman enemmän, saa noin kahdensadan euron hintaan Synology DS118 NAS-palvelimen, joka on varustettu neliytimisellä, 1,4 gigahertsin suorittimella ja yhdelä gigatavulla DDR4-muistia.

Synology DiskStation DS119j NAS-palvelimen käyttöliittymä on kivuliaan hidas, ja mikäli käyttöliittymää on tarkoitus käyttää muuhunkin kuin ensimmäiseen asennukseen, voi hieman pirteämmällä raudalla varustettua DS118 NAS-palvelinta suositella lämmöllä.

Palvelimen takaosaan on sijoitettu 60-millimetrisen tuulettimen lisäksi virtaliitin, kaksi USB 2.0 -liitintä, RJ-45 LAN -liitin sekä paikka kensington-lukolle. USB-paikkojen viereen on myös sijoitettu pieni reset-painike, jolla palvelimen asetukset on helppo palauttaa ennalleen ilman tarvetta koko levyn pyyhkimiselle.

Synologyn NAS-palvelimet toimitetaan pääsääntöisesti ilman kovalevyä. SATA-liitännällä varustetun kovalevyn asentaminen palvelimeen on kuitenkin todella yksinkertainen prosessi, ja työstä selviää ristipäisen ruuvimeisselin avulla. DS119j-palvelimen koteloon mahtuu yksi 3,5 tuuman kovalevy, mutta 2,5 tuuman kovalevyn asentamiseen tarvitaan erikseen hankittava teline.

Kovalevyn asennuskehikossa ei ole minkäänlaisia kumivaimentimia, vaan kovalevy asennetaan kylmästi metallipinnat vastakkain. Synology ei ole määritellyt kuinka paksun kovalevyn koteloon voi asentaa, mutta tilaa on reilusti, ja ilma kotelossa pääsee vaihtumaan isommankin kovalevyn kanssa. Suurin tuettu tallennuskapasiteetti on 14 teratavua.

Synology DiskStation DS119j NAS-palvelimen mukana toimitetaan minimaalinen varustus oheistavaraa. Paketista löytyy palvelimen lisäksi virtalähde, lähiverkkokaapeli ja pikaopas palvelimen asennusta varten.

Synologyn verkkokovalevyn käyttöliittymään pääsee käsiksi ainoastaan verkkoyhteydellä selaimen kautta. Käyttöliittymä on monipuolinen ja helppolukuinen, ja sen kautta on helppo asentaa kolmannen osapuolen tarjoamia apuohjelmia, kehitystyökaluja tai Synologyn kehittämiä ohjelmia.

Varsinkin sovelluskehitykseen suunnatut kehitystyökalut olivat yllättävä lisä, joiden avulla palvelinta voi käyttää esimerkiksi Git-palvelimena. WordPress- ja Drupal-lisäosien avulla pienelle palvelimelle on mahdollista rakentaa jopa omat verkkosivunsa. Valitettavasti tässä vaiheessa Synology DS119j NAS-palvelimen heiveröinen rauta rampauttaa käyttökokemusta merkittävästi.

Synologyn käyttöliittymä testasi käyttäjän hermoja toden teolla. Niinkin yksinkertainen asia kuin asetusvalikoiden selaaminen on puuduttavan hidasta. Valikkojen jokainen välilehti täytyy ladata erikseen, mikä saa käyttöliittymän tuntumaan käsittämättömän hitaalta.

Esimerkiksi kun käyttäjä klikkaa ”asenna”-painiketta ohjelman kohdalla, ei voi koskaan olla aivan varma mitä tulee tapahtumaan. Melko varmasti koko käyttöliittymä jäätyy puoleksi minuutiksi ja antaa sen jälkeen virheviestin, ettei ohjelman asennus onnistu, koska jokin toinen ohjelma on käynnissä.

Otin tähän artikkeliin näkökulmaksi hyvin yleisen käyttötilanteen, kuvien varmuuskopioimisen palvelimelle. Synology tarjoaa mielenkiintoisen Moments-sovelluksen kuvien lajittelulle paikkatiedon sekä kuvassa näkyvien ihmisten ja esineiden perusteella. Kilpailijoiden ratkaisuista poiketen lajittelu tehdään lokaalisti NAS-palvelimella, lähettämättä kuvia ulkoiselle palvelimelle lajittelua varten.

Tässä vaiheessa olisi toki pitänyt jo itsekin ymmärtää yhtälön mahdottomuus, kun siirsin kymmenen tuhatta kuvaa RAW-formaatissa palvelimelle, ja jäin odottelemaan niiden lajittelua 800 megahertsin nopeudella toimivan tuplaydinprosessorin voimin.

Tämän kokeen jälkeen en saanut minkäänlaista kontaktia palvelimelle. Valot vilkkuvat villisti ja palvelimen saa sammutettua ja käynnistettyä uudelleen. Synology Assistant -sovellus löytää palvelimen, mutta palvelimen käyttöliittymä ei käynnisty, eikä palvelimelle saanut yhteyttä manuaalisesti MacOS:n Finderin avulla. Ainoa ratkaisu oli nollata palvelin ja tyhjentää kovalevy.

Tämän jälkeen samaa käyttötapausta yritettiin järkevämmällä kuvamäärällä, ladaten noin 350 kuvaa palvelimelle JPG-formaatissa, yhden kuvan koon ollessa noin 25 megatavua. Kuvat siirtyvät NAS-palvelimelle rivakasti, mutta palvelin päätyi tismalleen samanlaiseen tilaan kuin aikaisemmin isomman kuvaryppään kanssa.

Jätin DiskStation DS119j -purkin miettimään vajavaisuuttaan rauhassa yön yli, ja aamulla palvelin oli edelleen samassa tilassa. Käynnistin vielä kerran palvelimen uudelleen, ja tämän jälkeen sain DS119j -palvelimen käyttöliittymän onnistuneesti auki. Kuvista oli vielä 12 kappaletta käsittelemättä, ja lyhyen odottelun jälkeen nämä viimeisetkin otokset olivat valmiina. Tämänkään jälkeen en saanut Moments -sovellusta toimimaan selaimessa. Sovelluksen käyttöliittymä ei vastannut mitenkään syötteisiin, eikä sovelluksen toiminnallisuutta saatu testattua.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely ja käyttökokemukset
  3. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat