Uusimmat

Käytettävyys

13.05.2018 09:00 Aleksi Pakkala

Käytettävyys

Acer Swift 5:n takakansi on muotoiltu hillitysti. Kone on selkeästi suunnattu toimistoympäristöön, kuitenkaan pienestä persoonallisuudesta tinkimättä. Kannettavan magnesiumseoksinen runko on väriltään syvän sininen, viimeisteltynä tyylikkäällä mattapinnalla.

Takakannen ainoa erottuva yksityiskohta on kultainen kiiltävä Acer-logo.

Acer Swift 5:n näyttö on kooltaan 14 tuumaa, ja sen resoluutio on Full HD. Kyseessä on IPS-paneeli, joka tarjoaa hyvän väritoiston sekä erinomaiset katselukulmat. Nykypäivänä Full HD -resoluutio kuulostaa jo alhaiselta, kun monet muut laitteet puhelimia myöten on varustettu QHD- tai UHD-näytöillä. Kuitenkin tässä kokoluokassa 1920 x 1080 pikselin resoluutio on täysin riittävä, ja mikäli Windowsin skaalautumisen asettaa sadan prosentin perustilaan, käyvät näytön elementit jo lähes liian pieniksi. Acer Swift 5 perusasetuksilla skaalaus onkin asetettu 150 prosenttiin. Se on sopiva tämän kokoluokan kannettavan Full HD -näytölle.

Koneen suurin suunnitteluvika on kosketusnäyttö, joka ei lainkaan näytä kosketusnäytöltä. Kosketusnäytön designin perusajatuksiin kuuluu se, että kosketuspinta ja reunat ovat samalla tasolla, ja samaa materiaalia, kuten esimerkiksi kaikissa puhelimissa, tableteissa ja suurimassa osassa kosketusnäytöllisissä kannettavissa. Windowsin useat kosketuseleet toimivat liu’uttamalla sormi jostakin reunasta näytölle, mikä tuntuu luonnottomalta reunan takia. Kosketusnäyttö toimii muuten ongelmitta, ja tukee monikosketusta. Parhaiten kosketusnäyttöä voi hyödyntää sovelluksissa jotka ovat suunniteltuja kosketusnäytöllä käytettäväksi, mutta yleisesti kosketusnäyttö jäi vähälle käytölle.

Näyttöä ympäröivät kehykset ovat todella ohuet, sivuilta vain 9,5 millimetriä leveät. Näytön yläreunan kehys on sekin vain 13-millimetrinen. Reunat eivät ole yhtä kapeat kuin esimerkiksi Dellin XPS-sarjan kannettavissa, mutta ovat selkeästi kapeampia kuin esimerkiksi Applen Macbook Pro -kannettavissa.

Näytön pinta on useimpien kosketusnäyttöjen tavoin todella kiiltävä, ja henkilökohtaisesti pidän tästä ratkaisusta. Kiiltävä näytön pinta luo mattapintaista näyttöä paremmin kannettavaan laadun tuntua.

Acer Swift 5:n näppäimistön asettelu on melko perinteinen, mutta pieniä uhrauksia on jouduttu tekemään kannettavan pienen koon takia. Nuolinäppäimet ovat saaneet kyytiä, ja ne on paloiteltu puolen painikkeen korkuisiksi, kuten myös ylärivin F1-9 painikkeet. Näppäimistö on tuntumaltaan erittäin hyvä. Tekstin tuottaminen on ongelmatonta, näppäimet eivät heilu, niiden vastus on hyvä ja jokainen painallus antaa selkeän haptisen palautteen kun näppäin painuu pohjaan.

Näppäimistön alareunaan on sijoitettu pieni sormenjäljenlukija, jonka avulla tietokoneelle voi kirjautua salasanaa syöttämättä. Sormenjäljenlukija on nopea, hyvällä paikalla ja tarpeeksi huomaamaton, eikä se erotu häiritsevästi kannettavan rungosta. Lukija toimi luotettavasti koko testijakson ajan, ja sormenjäljenlukija todettiin parhaaksi kirjautumiskeinoksi.

Tutulle paikalleen sijoitettu tasohiiri on tarkka ja responsiivinen. Aika-ajoin tasohiiri on kuitenkin suorastaan liian herkkä, ja vahinkopainalluksia sattui turhan usein. Koska hiiressä ei ole erillisiä vasenta ja oikeaa painiketta, on näiden erottelu toistuvasti haastavaa. Koko tason alareuna antaa hieman periksi ja toimii näin painikkeena, mutta on todella vaikeaa määritellä rajakohtaa, milloin klikkaus rekisteröidään vasemmaksi, ja milloin oikeaksi klikkaukseksi.

Itselläni on tapana pitää toisen käden sormea tason alareunassa, ja toisen käden sormella liikutella kursoria. Tästä Swift 5:n tasohiiri kuitenkaan ei pidä, ja kursori hyppii ympäriinsä tasohiiren hämmentyessä useammasta samanaikaisesta kosketuksesta. Yhteenvetona tasohiiren tekniikka on hyvää ja taso tuntuu hyvältä, mutta ajuripuoli takkuaa perässä pahasti.

Näppäimistä on taustavalaistu, joten työskentely onnistuu myös pimeässä. Taustavalaisun säätöön ei ole omia funktiopainikkeita, vaan näppäimistöltä löytyy ainoastaan funktionäppäin valaistuksen automaattitilan kytkemiselle. Näppäinten merkinnät eivät ole läpikuultavia, vaan valaistus hohkaa ainoastaan näppäinten ja rungon välisistä raoista.

Todella ohuesta profiilistaan huolimatta Acer Swift 5 -kannettavaan on saatu mahtumaan aimo liuta liitäntöjä, vaikkakin hieman toispuoleisesti. Kannettavan vasemmalle reunalle on sijoitettu ainoastaan kensington-lukon paikka ja 4-pinninen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joka tukee myös mikrofoneja.

Acer Swift 5:n oikealta laidalta löytyy riittävä valikoima liitäntöjä. Pienen latausportin vierellä sijaitsee täysikokoinen HDMI-liitäntä, kaksi USB 3.0 -liitäntää sekä vielä USB-C 3.1 -liitäntä, joka valitettavasti ei tue Thunderbolt-yhteyttä. Thunderbolt-liitäntä olisi ollut oiva lisä pieneen koneeseen, sillä sen myötä koneeseen olisi mahdollista liittää esimerkiksi ulkoinen näytönohjain, jonka avulla pienellä läppärillä pystyisi jopa pelaamaan huoletta.

Vaikka Acer Swift 5:ssa on komea ”Dolby Audio” -leima, mutta valitettavasti kuuntelukokemus jää latteaksi. Kaiuttimet eivät lähtökohtaisestikaan räjäytä tajuntaa, mutta suurin synti on niiden sijainti. Pohjan etureunaan sijoitetut kaksi kaiutinta päästävät kohtalaisen paljon mekkalaa, mutta kaikki ääni kantautuu kuulijan korviin tason kautta kimmokkeena. Esimerkiksi sängyssä tai sohvalla peiton päällä on turha edes kuvitella katsovansa lempisarjoja Netflixistä, koska kaiuttimet tukkeutuvat täysin ja ääni kuulostaa tulevan läheisestä bunkkerista.

Musiikin kuuntelussa äänenlaatu on hieman parempaa kuin Galaxy S8 -puhelimen kaiuttimesta luukutettuna, mutta 2015 vuosimallin 15” MacBook Pro luuttuaa Acer Swift 5 -kannettavalla lattioita äänenlaadullisesti.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käytettävyys
  3. Suorituskykytestit ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat