Uusimmat

Esittely

18.07.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Esittely

Lenovo Explorer Mixed Reality Headset on osa kuluttajille suunnattuja Mixed Reality -visiirien tarjontaa. Hyvin samankaltaisia visiirejä on tarjolla muilta suurilta laitevalmistajilta, kuten Acerilta, HP: lta, Samsungilta, Asukselta ja Delliltä.

Visiirin etuosassa on kaksi kameraa, joita käytetään ainoastaan ohjainten seurantaan. Oma oletukseni oli, että kameroita olisi käytetty lisätyn todellisuuden toimintoihin, mutta valitettavasti mitään tällaista ei ole tarjolla.

Windows Mixed Reality -visiirit eroavat kilpailijoistaan eniten seurantansa osalta. Oculus Rift ja HTC Vive vaativat ulkoiset majakat visiirin ja ohjainten kolmiulotteiseen seurantaan, kun taas MR-visiirit seuraavat sijaintia kolmiulotteisessa tilassa visiirin kameroiden avulla.

Visiiri ja ohjaimet sisältävät myös tutut sensorit: gyroskoopin, magnetometrin ja kiihtyvyysanturin.

Visiirin etuosassa on kaksi lyhyen polttovälin kameraa, joilla on todella laaja näkökenttä. Kamerat seuraavat ympäristöä ja ohjaimia, ja kameroiden avulla pystytään seuraamaan visiirin sijaintia kolmiulotteisessa avaruudessa.

Toiveenani oli, että kameroiden läpi olisi voinut tarkastella maailmaa. Näin ei valitettavasti ole. Tällä tavoin olisi saatu toteutettua todella hienoja lisätyn todellisuuden toiminnollisuuksia, jotka nyt jäävät täysin toteuttamatta.

Visiiri asettuu päähän hyvin samanlaisella tuella kuin PlayStation VR -visiiri. Säätömahdollisuuksia on ainoastaan yksi, joka on hyvin helppokäyttöinen rulla niskaan asettuvan kaaren takaosassa.

Allekirjoittaneen pää on kokoluokkaa valtava, mutta visiiri sopi päähäni ongelmitta. Otsalle asettuva etuosa on huomattavasti pienempi kuin PlayStation VR -visiirin vastaava, minkä takia Lenovo Explorer on huomattavasti vähemmän hiostava, mutta samalla kapeampi etuosa aiheuttaa kovemman paineen tuntua otsalle.

Visiirin linssien taakse on sijoitettu 2880 x 1440 resoluutioinen, 90 hertsin LCD-paneeli. Linssit tarjoavat paneelin kanssa noin 110 asteen näkökentän, mikä osoittautui testattaessa varsin riittäväksi. Näkökentän reunoille jää selkeät mustat alueet, jotka eivät kuitenkaan häiritse juurikaan pelikokemusta.

Linssit eivät ole laadukkaimmasta päästä, ja kalpenevat varsinkin HTC Viven kanssa vertailtaessa. Linssit eivät ole reunoilta täysin terävät, ja aiheuttavat yllättävän paljon kromaattista aberraatiota virtuaalimaailman objekteissa, jotka eivät ole täysin näkökentän keskellä.

Korkea resoluutio osoittautui oikein käteväksi virtuaaliteatterissa videoita katsellessa. Kokemus on jo varsin miellyttävä, ja yksittäisiä pikseleitä on huomattavasti vaikeampi huomata verrattaessa HTC Viveen ja Oculus Riftiin. Valitettavasti Lenovo Explorer käyttää LCD-paneelia, joka ei tarjoa yhtä tummia mustan sävyjä kuin Samsungin Mixed Reality visiirin OLED-paneeli. Suurempana ongelmana on kylläkin visiirin heikot linssit, jotka saavat korkearesoluutioisen paneelin näyttämään suttuiselta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Esittely
  3. Ohjaimet
  4. Pelikäyttö ja yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat