Uusimmat

Käytettävyys

28.10.2018 10:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Lenovo Thinkpad X1 Carbon on 14 tuuman 2560 x 1440 pikselin QHD-näytöllä varustettu kevytkannettava. Se on ensisijaisesti suunnattu vaativaan toimistokäyttöön, mutta kokoonpanoon ei kuulu erillistä näytönohjainta. Audiovisuaaliseen sisällöntuotantoon on siis saatavilla parempiakin vaihtoehtoja, kuten Lenovon omasta mallistosta Thinkpad P1 -kannettava.

X1 Carbon -mallisto on suunniteltu paljon matkustaville tai muuten vain tien päällä aikaa viettäville.  Ominaisuuksissa on siis keskitytty toiminnallisuuteen, joka tukee tätä työskentelyä. Kuudennen sukupolven X1 Carbon -kannettavan runko on hyvin samankaltainen viime vuoden mallin kanssa, muutokset keskittyvän lähinnä lähinnä sisuskaluihin.

Kannettava on todella alhaisesta, vain 1,13 kilogramman painostaan huolimatta varustettu todella pitkällä akkukestolla, ja uudella RapidCharge-lataustekniikalla. Testijakson aikana akkukesto todettiin ensiluokkaiseksi. Myös akun latausnopeus jaksaa hämmästyttää. Lenovon mainospuheet pitävät paikkansa: akun saa ladattua lähes täyteen tunnissa.

Kannettavan takakansi on Thinkpadeille tuttuun tapaan hillityn musta, pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta. Kannettavan pinnat ovat kevyen magnesium-seoksen ansiosta hieman pehmeitä, ja pinnoissa on lähes kuminen sormituntuma. Joissakin tuotteissa tällaiset pinnat keräävät herkästi sormenjälkiä sekä pientä pölyä, mutta Thinkpadin pinnat pysyvät todella hyvin puhtaina.

Thinkpad X1 Carbonin QHD-näyttö on todella tarkka ja kirkas. Näytön pinnoite on kiiltävä, joten näytön pinta heijastaa peilin tavoin valoa. Ominaisuus jakaa mielipiteitä, mutta henkilökohtaisesti pidän kiiltäväpintaisista näytöistä mattapintaisia enemmän.

1440p-resoluution näyttö tukee myös Dolby Vision HDR ”high dynamic range” -teknologiaa. Tämä mahdollistaa entistä tummemmat mustan sävyt ja kirkkaammat valkoisen sävyt. Dolby Vision poikkeaa avoimeen lähdekoodiin perustuvasta HDR10-standardista hieman ominaisuuksiltaan. Dolby Vision käyttää ”aktiivista metadataa”, jonka avulla näytön ominaisuuksia kuten kirkkautta ja kontrastia voidaan säätää ruutu ruudulta, tai kohtaus kohtaukselta.

Valitettavasti testijakson aikana Thinkpad X1 Carbon -kannettavan HDR-ominaisuuden parissa törmättiin ongelmiin. HDR- tai 4K-materiaalin suoratoistaminen Netflixistä ei ollut lainkaan mahdollista, eikä vika korjaantunut Windowsin ja ajurien uudelleenasennuksella. Aloittaessa toiston Netflix-sovelluksen kautta, ruudulle ilmestyi vain vihreää sotkua. Ongelma toistui katsottaessa Netflixistä mitä tahansa 4K-tuettua materiaalia Edge-selaimella. Sen sijaan samat sarjat ja elokuvat toistuivat ongelmitta Google Chrome- tai Mozilla Firefox -selaimilla.

4K-materiaalin toisto YouTubesta toimi myös ongelmitta, joten 4K-ongelmat viittaavat Netflixin 4K-materiaalin käyttämään videokoodekkiin, jonka purkaminen ei jostakin syystä toiminut kannettavalla oikein. YouTuben selainsovelluksella ei ole mahdollista toistaa HDR-sisältöä, joten tätä ei päästy testaamaan. Vian syy ei selvinnyt testijakson aikana, eikä vika korjaantunut Windowsin ja ajurien uudelleenasennuksella. On mahdollista että vika oli ainoastaan testikappaleessa, sillä verkosta ei löytynyt kuvauksia vastaavanlaisista ongelmista.

Thinkpad-kannettavat ovat aina olleet tunnettuja erinomaisista näppäimistöistä, eikä viimeisimmän sukupolven X1 Carbon tuota pettymystä. Näppäintuntuma on suorastaan erinomainen, näppäimet eivät heilu ja jokaisesta painalluksesta saa selkeän palautteen.

Näppäimistön keskelle on sijoitettu yksi Thinkpad-malliston perinteistä, helakan punainen ”TrackPoint”-tappihiiri. Aikoina ennen tarkkoja tasohiiriä olivat Thinkpadien trackpoint-hiiret monille syy korkeamman hintatason Thinkpadin hankintaan – kannettava ilman tappihiirtä ei tullut kysymykseenkään. Henkilökohtaisesti en ole koskaan pitänyt tappihiiristä, ja X1 Carbonin tasohiiren ollessa erinomainen, jäi tapin hipelöinti nytkin vähiin.

Itselleni käytännöllinen poikkeavuus tavallisesta kannettavan hiiri-asettelusta olivat tasohiiren yläreunaan sijoitetut hiiren painikkeet. Ne toimivat tasohiiren painikkeita huomattavasti paremmin.

Thinkpad X1 Carbon -kannettavan lukituksen voi poistaa sormenjälkeä käyttäen, perinteisen salasanan ja PIN-koodin lisäksi. Sormenjäljenlukija on melko nopea. Kannettavan avaaminen sormenjälkeä käyttäen on lähes yhtä nopeaa kuin modernin älypuhelimen avaaminen sormenjäljellä. Sormenjäljenlukija on sijoitettu järkevään paikkaan tasohiiren viereen, ja lukijan käyttämiseen tottuu hyvin nopeasti.

QHD-näytöllä varustetut malliversiot sisältävät myös IR-kameran tavallisen web-kameran lisäksi. Tämä mahdollistaa lukituksen avaamisen myös Windows Hello -kasvojentunnistuksen avulla.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon on paitsi äärimmäisen kevyt, myös todella ohut kannettava. Paksuimmasta kohdastaan kannettava on ainoastaan 15,95 millimetriä. Ohuesta profiilistaan huolimatta kannettavan sivuille on mahdutettu terve valikoima liitäntöjä. Kannettavan oikealta sivulta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, yksi USB-A 3.1-liitäntä ja paikka Kingston-lukolle.

Kannettavan vasemmalle sivulle on saatu sovitettua hieman enemmän liitäntöjä. Kannettavaa ladataan Thunderbolt 3 -tuetun USB-C-liitännän kautta. Latausliitännän vieressä sijaitsee toinen Thunderbolt 3 USB-C -liitin, joka on osa mielenkiintoisen näköistä liitäntää. Sitä käytetään kannettavan kytkemiseksi telakkaan.

Telakkaliitäntään yhdistetään myös mukana toimitettava ethernet-adapteri, johon saa kytkettyä tavallisen RJ45-verkkoliittimen. Oikealla sivulla sijaitsee myös yksi USB-A 3.1-liitin sekä HDMI 1.4b-liitin.

Testissä ollut malli sisälsi myös LTE-A-antennin sekä paikan SIM-kortille. Kannettavan 4G-yhteys helpottaa huomattavasti tietokoneen matkakäyttöä, mutta vastaavasti nostaa merkittävästi kokoonpanon hintaa.

4G-toiminnallisuutta testattiin niin Suomessa kuin myös kotimaan rajojen ulkopuolella, ja LTE-yhteydet toimivat ongelmitta. Siirtonopeudet olivat hyvin samanlaisia Samsung Galaxy S8 -puhelimen kanssa, ja verkon vaihto LTE:stä WiFiin oli saumatonta.

Kannettavan sisuskaluja jäähdytetään yhdellä radiaalituulettimella, ja kannettava imee viileää ilmaa jäähdytinrivastolle pohjan kautta. Kannettavan rungon pohjaan on sijoitettu neliön muotoisia koloja, joita käytetään kannettavan liittämiseksi telakkaan.

Lenovo valmistaa kahta X1 Carbon -kannettavan kanssa yhteensopivaa telakkamallia: noin 240 euron hintaista Thinkpad Pro Docking station -telakkaa ja noin 280 euron hintaista Thinkpad Ultra Docking Station telakkaa. Telakat erottaa toisistaan hieman erilaiset liitäntävalikoimat.

Pakollisen paperinipun lisäksi kannettavan mukana toimitetaan varsin hillityn kokoinen 65 watin Lenovo RapidCharge -tuettu USB-C-laturi ja RJ45 Ethernet-sovitin. Jälkimmäinen käyttää valitettavasti Lenovon omaa liitäntää, eikä adapteri siis ole yhteensopiva muiden valmistajien kannettavien kesken.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käytettävyys
  3. Suorituskykytestit ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat