Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset

25.12.2014 00:23

Tehonkulutusta seurattiin DEM1379-energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus. Prosessorirasituksessa käytettiin Prime95- ja 3D-rasituksessa 3DMark- ja Prime95-ohjelmia. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Tehonkulutuksen suhteen Asus ROG GR8 oli lyömätön peli. Pelisuorituskyky oli suorastaan hämmästyttävän hyvä tehonkulutus huomioon ottaen. Maksimaalisessa rasituksessa yhdistelmä saatiin kuluttamaan vain 82 wattia ja keskimääräisessä pelikäytössä kulutus jäi tästä vielä selvästi. Työpöytäkäytössä GeForce GTX 750 Ti tipahti pois käytöstä ja Intelin HD 4400 -grafiikkaohjain otti ohjat käsiinsä pienentäen kulutusta entisestään. Vielä pidemmän tasoitteluajan jälkeen lepotilan tehonkulutus tipahti alle 20 watin.

Mittasimme myös prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötiloja, joista ensimmäisenä mainitun mittauksessa käytettiin apuna Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelmaa ja jälkimmäisessä MSI:n Afterburner-ohjelmaa. Prosessorirasitus suoritettiin Prime95:llä ja grafiikkapiirin rasitus 3DMarkilla. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Pieni tehonkulutus näkyy myös helposti hallittavilla lämpötiloilla. ROG GR8:n prosessorin lämpötila saattoi nopeassa rasituspiikissä nousta 75 asteen tietämille, mutta laski kellotaajuuden tippuessa. Näytönohjaimen osalta piikkejä ei havaittu, vaan 750 Ti puursi tasaisen tappavasti pitäen lämmöt kohdillaan.

Melutason osalta ROG GR8 oli pelikannettavien tyylisestä jäähdytysratkaisustaan huolimatta huomattavasti hiljaisempi. Suurin osa hiljaisuudesta selittyy tietysti alhaisella tehonkulutuksella, mutta osansa soppaan tuo hyvin suunniteltu ilmanvaihto ja melua vaimentava suurikokoisempi kotelo.

Sisältö

  1. Konsoli-PC: Asus ROG GR8
  2. Laitteen esittely ja ominaisuudet
  3. Prosessori- ja 3D-suorituskyky
  4. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto