Uusimmat

Lian Li PC-V1000

29.04.2005 15:11 Muropaketin toimitus

Muropaketin kotelotestit ovat jääneet pahasti muiden artikkelien jalkoihin ja edellinen kotelotesti onkin julkaistu viimeksi yli vuosi sitten. Uusin artikkeli tekee tähän pahaan aukkoon paikkauksen, sillä testipenkkiin on saatu Jimm’s PC-Storesta Lian Lin PC-V1000-mallinen alumiinikotelo. 229,40 euron hintainen PC-V1000 on edestäpäin varsin perinteisen näköinen alumiinikotelo, mutta Lian Lin insinöörit ovat sen sijaan pistäneet sisuskalujen järjestelyn kokonaan uusiksi. Tässä artikkelissa paneudutaan kotelon ulko- ja sisäpuolien tutkiskeluun sekä loppupuolella koteloon isketään kiinni testilaitteisto ja tutkitaan prosessorin ja kiintolevyn lämpötiloja.

Pakkaus & tavarat

Lian Li PC-V1000 toimitetaan normaalin näköisessä pahvilaatikossa, jonka kyljistä näkyy muun muassa kotelo etusuunnasta ja sisältä sekä muutamia tärkeimpiä tietoja kotelosta. Testissä oleva PC-V1000-malli on varustettu viidellä 5,25″-paikalla, mutta kotelosta on saatavilla myös seitsemän paikan vastaava PC-V2000-kotelo, jonka hinta on 279,40 euroa.

Paketti pitää kotelon lisäksi sisällään mainoslehdykän Lian Lin uutuustuotteista, A4-kokoisen ohjelappusen, kaksi ruuvipussia, neljä kumirinkulaa kotelon alla oleviin pyöriin, emolevyn korotusruuvien kiristystyökalun, kolme nippusidettä ja kaksi johtojenpidikettä.

Ohjelappunen opastaa japanin- ja englanninkielellä käyttäjää asentamaan muun muassa diskettiaseman, kiintolevyn, emolevyn ja virtalähteen. Ruuvit on jaettu erillisiin pusseihin, joista ensimmäisessä on kovalevyjen kiinnittämiseen vaadittavat erikoisemmat ruuvit sekä emolevyn korotusruuvit, kun taas toisessa pussissa on muut tarvittavat ruuvit sekä yksi varasormiruuvi.

Lian Li PC-V1000 ulkoa

Lian Li PC-V1000 on kohtalaisen normaalin näköinen alumiinikotelo neljällä 5,25″-paikalla, mutta hieman erikoisempana piirteenä sen etuosa on rei’itetty. Tuhannet suorissa riveissä olevat reiät tuovat ainakin allekirjoittaneelle mieleen Apple G5:n kotelon, mutta ulkonäöllisten seikkojen lisäksi varsinkin alaosassa olevien reikien kautta kotelon sisällä oleva tuuletin saa imettyä viileää ilmaa kovalevyille.

Vaikka PC-V1000 onkin valmistettu alumiinista, on se kohtalaisen painava kotelo verrattuna muihin alumiinikoteloihin. Tämä johtuu pääosin siitä, että 1,2 millimetrin paksujen sivulevyjen sijaan Lian Li on tässä mallissa päätynyt kahden millimetrin paksuisiin alumiinilevyihin. Pelkästään sivulevyt painavat noin puolitoista kilogrammaa ja kotelon paino kipuaa näin ollen reiluun kahdeksaan kilogrammaan. Mittojen puolesta PC-V1000 sen sijaan edustaa perinteistä keskikokoista koteloa ja sillä on leveyttä 21, korkeutta pyörät mukaan lukien 49 ja syvyyttä 49 senttimetriä.

Ulkonäöstä voi olla montaa eri mieltä, mutta PC-V1000 sai ainakin Muropaketin toimituksen vakuutettua yksinkertaisuudellaan. Nykypäivänä useat valmistajat tuntuvat panostavan mitä ihmeellisimpiin kotelosuunnitteluihin ja kotelot muistuttavatkin enemmän joulukuusta kuin hillittyä työpöytäkoteloa. Lian Li ei ainakaan toistaiseksi ole tähän ”sortunut” ja alumiinikoteloiden pioneeri on pitänyt jo vuosia toimivan konseptinsa suhteellisen samanlaisena.

CD/DVD-aseman harmaa tai musta etupaneeli rikkoisi radikaalisti kotelon yhtenäisen alumiinisen ulkonäön, joten kotelon mukana tulee yksi tyyliin sopiva etupaneeli. Avautuvan luukun lisäksi paneelissa ei ole kuin CD/DVD-aseman avaus- ja sulkunäppäin. Tarkkaan katsoessa etupaneelin avautuva osa on hieman erivärinen johtuen karheammasta pinnasta, mutta sävyero on erittäin pieni ja havaittavissa vain hyvässä valossa. Etupaneelin tarkoituksena ei ole suoraan korvata CD/DVD-aseman etupaneelia, vaan lähinnä peittää aseman tyyliin sopimaton etuosa taakse.

Diskettiasema on pitänyt pintansa pitkään ja vaikka se pikkuhiljaa onkin katoamassa muun muassa Flash-muistitikkujen tieltä, on Lian Li päätynyt CD/DVD-asemapaneelin lisäksi vastaavanlaiseen etupaneeliin myös diskettiaseman osalta. Diskettiaseman etupaneelin toimintaperiaate poikkeaa hieman CD/DVD-paneelista, sillä tässä mallissa ei ole lainkaan avautuvaa luukkua, vaan disketti työnnetään suoraan taakse kiinnitettyyn asemaan. Reiän alapuolella on disketin vapautusnäppäimen lisäksi läpinäkyvä muoviosa, jonka läpi hohtaa diskettiaseman ledi osoittaen aseman aktiivisuutta.

Diskettiasema kiinnittyy erilliseen pienempään 3,5 tuuman kehikkoon, joka on kiinnitetty 5,25″-paikkaan. Jos diskettiasemalla ei löydy käyttöä ja viidennelle CD- ja/tai DVD-asemalle löytyy käyttöä, on diskettiasemapaneeli mahdollista poistaa ja ottaa käyttöön viides 5,25″-paikka.

Diskettiaseman alapuolella on ympyränmuotoinen virtanappi sekä kaksi lediä. Näistä ylimmäinen on tarkoitettu virtalediksi ja se palaa sinisenä, kun taas alempi kovalevyn aktiivisuusledi on punainen. Erillistä reset-näppäintä ei tästä kotelosta löydy, mutta virtanapin painaminen pohjaan muutaman sekunnin ajan ajaa saman asian.

Kotelon alaosassa on Lian Lin logo sekä pieni liitinrivistö, joista kaksi vasemmanpuoleista 3,5 millimetrin liitintä tuovat mikrofoni- ja linjasisääntuloliittimen kotelon etuosaan. Näiden vieressä on kaksi USB 2.0 -liitintä ja yksi FireWire-liitin. Kaikki nämä liittimet kiinnittyvät suoraan emolevylle, mutta halutessa liittimet luonnollisesti voi jättää myös käyttämättä, jolloin esimerkiksi kotelon taakse saa enemmän USB 2.0 -liittimiä.

Näistä USB 2.0 -liittimet ovat varmasti normaalin kuluttajan silmin käytännönläheisimmät, sillä esimerkiksi digipokkareista suoraan USB-kaapelin kautta kuvia tietokoneelle siirtävien on helppo kiinnittää kaapeli kotelon etuosaan. Jos kaapelia ei halua koko ajan pitää koneessa kiinni, on kaapelin kiinnittäminen huomattavasti helpompaa kotelon etuosaan kuin esimerkiksi emolevyn I/O-liittimiin kotelon taakse.

Tutkiessa koteloa ulkoapäin, ensimmäinen hämmästyksenaihe on kotelon takaosa, joka muistuttaa lähinnä ylösalaisin käännettyä normaalia koteloa. Lian Li on suunnitellut kotelon sisältä kokonaan uusiksi ja tarkemmin sisäosiin paneudutaan seuraavalla sivulla. Etuosan rei’itystä ei ole takaosassa lainkaan yhtä paljon ja ainoastaan kotelon aivan yläreuna on joutunut rei’ityksen kohteeksi.

Kotelon takaa ylimmäisenä on seitsemän korttipaikkaa ja näiden alapuolella I/O-liitinsuoja sekä tuulettimen ilmanohjain. Sisäpuolella on ilmanohjaimen kohdalla yksi 120 millimetrin tuuletin, joka hönkii lämmintä ilmaa ulos kotelosta ja ilmanohjaimen avulla ilma on mahdollista suunnata ylös, alas, oikealle tai vasemmalle. Ilmanohjain on mahdollista ottaa pois käytöstä, jolloin ilma suuntaa suoraan poispäin kotelosta. Kotelon alimmaisena on virtalähteen kiinnityskehikko, johon kiinnitetty virtalähde puhaltaa lämpimän ilman suoraan poispäin kotelosta.

Sivulevyjen kiinnitys on suunniteltu nerokkaasti, sillä sivulevyjen yläosista löytyy tasaisin välein reikiä ja kotelon yläosassa on kotelon pituiset pitkät kiskot, joissa on reikien kohdilla koukut. Kun kuvassa näkyvää kotelon ulkopuolella olevaa uloketta vedetään ulospäin, kisko liikkuu kotelon takaosaa kohti ja sivulevy vapautuu, jolloin se on helppo irrottaa. Kiinnittäminen tapahtuu päinvastaisella tavalla ja kiinnityksen varmistamiseksi ulokkeissa on myös sormiruuvit.

Sormiruuvit ovat hieman erikoisemmat, sillä ne eivät lähde lainkaan irti ulokkeesta, joten niiden kadottaminen on käytännössä mahdotonta. Ruuvien sisällä on myös pienet jouset, joten ruuvin irrotessa kotelon rungosta, ruuvi pongahtaa jousen ansiosta ääriasentoon. Kalliin kotelon sisältä löytyy varmasti myös kalliita komponentteja, joten varkaiden varalta ulokkeet on mahdollista lukita paikoilleen. Rungossa on pienet läpät, joiden reikiin on mahdollista kiinnittää lukot, kun kiinnitysmekanismin uloke on painettu kiinni.

PC-V1000:n pohjassa on reikiä, joiden kautta virtalähde saa imettyä viileää ilmaa ja kovalevyjen lämmin ilma saadaan puhallettua ulos kotelosta. Reikien sijaan pohjan erikoisuus on kuitenkin pyörät, jotka on valmistettu tyyliin sopivasti alumiinista. Pyörillä kotelo liikkuu helposti eteen- ja taaksepäin, joten kotelon paikallaan varmistamiseksi takapyörissä on lukitusmekanismi.

Pyörien akselin keskikohdassa on pieni kuutionmuotoinen pala, joka pyörii pyörien mukana. Kun kiinnitysmekanismi on painettu sisäänpäin, kuutio ei pääse pyörimään, jolloin myös pyörät pysyvät lukossa. Mekanismi vedettynä taakse, neliö pääsee pyörimään vapaasti alumiinilevyn ollessa pois tieltä ja koteloa saa työnnettyä pyörien ansiosta kevyesti eteenpäin.

Sisältö

  1. Lian Li PC-V1000
  2. Lian Li PC-V1000 sisältä & Asennus
  3. Testikokoonpano, Testit & Loppusanat