Uusimmat

Raijintek Pallas

31.08.2015 20:26 Muropaketin toimitus

Saksalais-taiwanilainen Raijintek on Cryorigin tavoin varsin tuore nimi markkinoilla, sillä se on perustettu vuonna 2013. Raijintek keskittyy mallistossaan houkuttelevasti hinnoiteltuihin, mutta suorituskykyisiin tuotteisiin, tavoitellen hyvää hinta-suorituskykysuhdetta. Raijintekin ilmajäähdytteisiä coolereita ei ole vielä nähty Muropaketin testissä, mutta nestejäähdytteinen Triton-vieraili alkuvuonna julkaistussa nestecoolerivertailussa. Tämänkertaiseen coolerivertailuun valitsimme Pallas-mallin, joka esiteltiin viime vuoden tammikuussa. Pallasin suositushinta on 39,90 euroa, mutta Muropaketin hintavertailun mukaan se maksaa Suomessa edullisimmillaan noin 43 euroa.

Raijintek Pallas toimitetaan puna-mustassa pahvipakkauksessa, joka on kooltaan selvästi tämän vertailun pienikokoisin. Pakkauksen kyljistä löytyy värikuvia coolerista ja kattava listaus teknisistä ominaisuuksista. Laatikon sisällä tuotteen suojaus on melko niukkaa, sillä ainoastaan pohjalla on cooleria tukeva pahvikehys.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse coolerin ohella 140 mm tuuletin, asennustarvikkeet AMD- ja Intel-kannoille, pussillinen ruuveja, tuulettimen kiinnitysraudat, pieni pussillinen lämpötahnaa sekä asennusohjeet.

Ulkoisesti Pallaksesta tulee ensimmäisenä mieleen Thermalrightin coolerit, mutta punakehyksinen ja valkolapainen tuuletin tuo siihen oman persoonallisen säväyksen. Viimeistelyn laatu ei aiheuta vau-elämystä, mutta ei myöskään pistä negatiivisesti silmään. Pallas on valmistajan mukaan ulkomitoiltaan 153 x 150 x 68 mm (tuulettimen kanssa) ja painaa ilman tuuletinta 420 grammaa (tuulettimen kanssa mittaamamme paino oli 571 g). Cooleri jäähtyy 140 mm:n PWM-ohjatulla tuulettimella, jonka maksimimelutaso on 28 dBA. Pallas on yhteensopiva kaikkien viimeisimpien AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa. Valmistajan takuu kattaa yhden vuoden.

Pallaksen tuuletin on mallimerkinnältään 14013 (AG14013MMSPAB) ja varustettu Raijintekin tarroilla. Tuulettimen koko on 140 x 150 x 13 mm, eli kyseessä on varsin suurikokoinen mutta ohut tuuletin. Valmistajan ilmoittamien tietojen mukaan PWM-säätyvän tuulettimen kierrosalue on 650 – 1400 RPM ja sen maksimisuoritusarvoiksi ilmoitetaan 56,55 CFM ja 28 dBA. Liukulaakeroidun tuulettimen kestoiäksi ilmoitetaan 40 000 käyttötuntia. Virtansa se ottaa nelipinnisen tuuletinliittimen kautta suojapunoksella päällystetyn johdon välityksellä. Tuulettimen kiinnitys cooleriin tapahtuu metallilankakiinnikkein rivaston kylkiin. Kiinnitysratkaisu on mitoitettu hieman liian tiukaksi, sillä kiinnikkeiden vääntämiseen tarvitaan paljon voimaa ja ne jäävät reunoilta pingottuneelle kaarelle.

Raijintek Pallas koostuu vaakasuuntaisesta alumiinirivastosta, kuudesta kuparisesta lämpöputkesta sekä kuparisesta pohjaosasta. Koko komeus on saanut päälleen kiiltävän nikkelipinnoitteen.

Rivaston päälle on muotoiltu useampi ura ja rivat on sidottu kiinni toisiinsa neljästä kohtaa. Rivaston keskelle on muotoiltu aaltokuvio, jonka tehtävä lienee kuitenkin lähinnä esteettinen. Rivaston reunoilla lähellä lämpöputkien päätyä sijaitsee aukot, joiden kautta cooleri asennusvaiheessa kiristetään paikalleen. Jäähdytysrivasto koostuu 68 lamellista, joiden paksuus on 0,45 mm ja ripaväli varsin kapea 1,4 mm.

Kun Pallas käännetään ylösalaisin, saa paremman kuvan coolerin lämpöputkien rakenteesta. Putket lähtevät pohjasta rinnatusten ja jakautuvat myös rivastoon tasaisin noin 14 mm välein. Lämpöputkien liitokset on toteutettu rivastoon puristustekniikalla ilman juotoksia. Nikkelöityjä kuparilämpöputkia on kaikkiaan kuusi kappaletta ja niiden halkaisija on kuusi millimetriä. Rivaston toisella puolella lämpöputkien päät on viimeistelty siistin tasapäisiksi. Alapuolelta katsottuna voi havaita, että jäähdytysrivasto on noin 10 mm paksumpi 75 x 80 mm kokoiselta alueelta pohjaosan yläpuolelta. Reunoilta rivasto on pidetty 22 mm paksuisena ilmeisesti yhteensopivuuden takaamiseksi.

Pallaksen nikkelöidyn kuparipohjan kontaktipinnan mitat ovat 40 x 42 mm ja se on viimeistelty peilikiiltäväksi. Läheltä katsottuna pinnassa on tosin havaittavissa hyvin pientä väreilyä, joka tarkoittaa todennäköisesti sitä, että kiiltävän nikkelipinnoitteen alla on kuparipohjassa jonkinmoiset työstöurat. Totesimme pohjan pinnan molempiin suuntiin aavistuksen kuperaksi, joka on täysin normaalia. Lämpöputket ovat juotettu kiinni pohjaan, mutta juotosmetallia on käytetty ilmeisen säästeliäästi, sillä sitä ei ole pursunnut juurikaan näkyviin lämpöputkien väleistä.

Raijintek Pallaksen asennus aloitetaan asettamalla emolevyn taustapuolelle muovinen taustalevy, josta löytyy kiinnitysreiät sekä AMD- että Intel-suoritinkannoille. Taustalevyn reikiin emolevyn kiinnitysreikien kohdalle asetetaan ruuvit, jonka jälkeen emolevyn voi kääntää ympäri. Valitettavasti ruuvit eivät pysy itsellään kiinni taustalevyssä, joka tekee emolevyn kääntämisestä ruuvien irtoamatta hieman hankalaa.

Asennuksen seuraavana vaiheen emolevyn etupuolella kiinnitysrei’istä törröttäviin ruuveihin kierretään muoviset korokemutterit. Koska ruuvit eivät pysy itsekseen paikallaan taustalevyssä, lienee helpointa pitää emolevyä pystyssä tai alassuin viistossa muovimutterien kiinnityksen ajan. Mutterit kannattaa kiinnittää niin, että niiden kierteet sisältävä umpinaisempi pää osoittaa ylöspäin, jolloin kierrettävää on vähemmän. Seuraavaksi muovimutterien väliin asetetaan kiinnitysraudat, jotka kiristetään paikalleen sormimuttereilla.

Viimeisenä asennusvaiheena cooleri asetetaan prosessorin päälle (suojatarran irrottamista ja lämpötahnan levittämistä unohtamatta) ja tässä vaiheessa käyttäjä voi valita myös coolerin asennon. Coolerin pohjan päälle asetetaan kiinnitysrauta, joka asettuu paikalleen kahden pienen metallitapin avulla. Cooleri kiristetään paikalleen kiinnitysraudan molempien päiden reikien läpi pienillä ristikantaisilla ruuveilla. Ruuvien asentamisessa magneettipäinen ruuvimeisseli on lähes ehdoton, sillä pienten ruuvien asetteleminen ahtaaseen paikkaan coolerin alapuolelle sormin on lähes mahdotonta.

Kokonaisuudessaan Rajinitek Pallas asentuu emolevylle melko kivutta, mutta myös parantamisen varaa silti löytyy. Etenkin asennuksen alkuvaiheessa ruuvien kiinnitys taustalevyyn on toteutettu hankalasti, sillä ne pääsevät tippumaan paikaltaan omia aikojaan. Myös loppuvaiheessa käytettävät kiristysruuvit voisivat olla valmiiksi kiinni pohjan päälle asetettavassa palkissa, sillä pienien ruuvien kanssa näprääminen ei ole koskaan erityisen mukavaa. Kaikkiaan Pallaksen kiinnitysratkaisu on kuitenkin varsin looginen ja lopputulos tuntuu tukevalta.

Muiden tämän vertailun coolereiden tapaan myös Pallas peittää alleen merkittävän osan prosessorikannan ympäristöstä – mini-ITX-kokoonpanon tapauksessa peittoon jää jopa melkein koko emolevy. Mittaustemme mukaan coolerin alapuolelle jää noin 35 mm tilaa, joka riittää standardikorkuisille muistikammoille.

Sisältö

  1. Matalaprofiiliset 140 mm prosessoricoolerit vertailussa
  2. Cryorig C1
  3. Raijintek Pallas
  4. Thermalright AXP-200 Muscle & AXP-200R
  5. Numeroiden mukaan, Testikokoonpano, Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Yhteenveto