Uusimmat

Corsair Vengeance K95

29.08.2014 02:54 Muropaketin toimitus

Corsairin mallistosta mukaan valittiin tällä kertaa huippumalli Vengeance K95, joka on seuraaja toissavuonna testatulle K90-mallille. Suurimpana uudistuksena kaikki näppäinkytkimet ovat nyt mekaanisia, sillä K90 sai kritiikkiä juurikin makro- ja numeronäppäimissä käytetyistä kumikupukytkimistä. K95 esiteltiin jo viime vuoden tammikuussa, mutta sen markkinoille saapumista piti odotella niin pitkälle viime kesään, että K95 ei ehtinyt mukaan viimevuotiseen näppisvertailuun. K95 on saatavilla vain punaisilla Cherry MX -kytkimillä, joten kaikkia käyttäjiä se ei varmasti miellytä. Muropaketin hintavertailun mukaan K95 irtoaa edullisimmillaan noin 140 euron hintaan. Testikappaleen toimitti Corsair.

K95 toimitetaan varsin suurikokoisessa ja tummansävyisessä pahvipakkauksessa, jota on koristeltu punaisin ja keltaisin yksityiskohdin. Etupuolella on lähikuva itse näppäimistöstä ja takapuolelta löytyy erittely tuotteen tärkeimmistä ominaisuuksista. Pakkauksen sisällä näppäimistö on suojattu pahvikehyksin sekä muovipussilla.

Pakkauksen sisältä löytyy itse näppäimistön lisäksi ainoastaan pikaohje, takuulappunen sekä irrotettava rannetuki, joka on oletuksena erillään näppäimistöstä.

Ulkoiselta olemukseltaan Vengeance K95 muistuttaa hyvin pitkälti K90-edeltäjämallia, eikä ihme, sillä se on perusrakenteeltaan täysin sama laite. Tukeva ja tyylikäs alumiinirunko on kuitenkin saanut pintaansa mustan anodisoinnin, joka tekee kokonaisuudesta ehkäpä hieman vähemmän huomiota herättävän näköisen. Kooltaan K95 on poikkeuksellisen leveä näppäimistö, vaikka näppäimet ulottuvatkin aivan rungon reunoille. Kokoa lisää myös irrotettavissa oleva kumipintainen rannetuki näppäimistön etureunassa. Corsair myöntää näppäimistöilleen kahden vuoden takuun ja Cherry MX -kytkimien luvataan kestävän 50 miljoonaa painallusta. Apuohjelmisto vaatii toimiakseen XP:n tai uudemman Windows-version.

K95:n erikoisominaisuuksiin kuuluu näppäimistön vasempaan reunaan sijoitettu makronäppäinpatteristo, joka koostuu kaikkiaan 18 G-näppäimestä. Toisin kuin muut näppäimet, makropainikkeet ovat aavistuksen alempana ja niiden muotoilu on keskenään identtistä rivistä riippumatta. G-näppäimiin tallennettavat makrot ovat vapaasti käyttäjän valittavissa ja jokaiseen näppäimeen voi tallentaa kolme makroprofiilia. Makrojen tallennustila sekä makroprofiilit valitaan yläreunasta löytyvillä pyöreillä toimintopainikkeilla. Makrot tallentuvat näppäimistön sisäiseen 32 kilotavun muistiin, jossa ne pysyvät tallessa myös konetta vaihdettaessa. Makrojen tallentamiseen tarvitaan kuitenkin Corsairin omaa apusovellusta. Perusnäppäimistön ja makronäppäimistön väliin on jätetty pieni rako, mutta siitä huolimatta saattaa vaatia pientä totuttelua, ettei pikkusormi eksy Shiftiä tai Ctrl-näppäintä painettaessa G15- ja G18-näppäinten puolelle.

K95:n runkorakenne koostuu paksusta muotoon taitetusta alumiiniprofiilista, jonka päälle näppäimet on ladottu. Poikkeuksena makronäppäinten alapuolinen pätkä on kuitenkin muovia, joka johtuu ilmeisesti siitä, että alumiinirunko on sama kuin K70-mallissa. Näppäimille ei ole näppäimistön otsapinnassa aukkoja, vaan ne ovat kiinnitetty alumiinirungon päälle ja näppäinhatut ikään kuin ”leijuvat” sen yläpuolella. Tämä tekee näppäimistöstä teknisemmän näköisen sekä helpottaa jossain määrin näppäinvälien puhdistusta. K95 tukee valmistajan mukaan NKRO:ta (kaikki näppäimet rekisteröityvät tarvittaessa samanaikaisesti).

Näppäimistön oikeaan ylänurkkaan on sijoitettu multimediakontrollit sekä valaistuksen säätöpainikkeet. Äänenvoimakkuuden metallista säätörullaa on miellyttävä käyttää, mutta siitä huolimatta siinä saisi olla hieman enemmän tuntumaa esimerkiksi pienten pykälien muodossa. Valkoisten pyöreiden merkkivalojen vasemmalla puolella sijaitsevat kolme pyöreää näppäintä ovat Windows-painikkeen lukitsemista, taustavalaistuksen säätöä ja valaistavien näppäinten valintaa varten.

K95:n näppäinhatut irtoavat tyypilliseen tapaan ylöspäin vetämällä ja niiden alta paljastuu punaiset Cherry MX -kytkimet. Punainen kytkintyyppi on lineaarinen tuntopisteetön vaihtoehto, jonka kytkeytymiseen tarvittava painallusvoimakkuus on 45 grammaa. Ne sopivat erityisesti pelaamiseen, jolloin nopeat peräkkäiset painallukset onnistuvat helposti. Näppäinkytkimien yhteyteen on integroitu valkoiset LED-valot taustavalaistusta varten.

K95:n näppäintuntuma on täsmällinen ja sen näppäimet napsahtavat terävästi pohjatessaan, kiitos metallisen runkorakenteen. Makronäppäimissä pohjausääni on hieman vaimeampi ja kumeampi, koska niiden alla runko on muovia. Välilyönnissä, enterissä ja askelpalauttimessa on havaittavissa painettaessa pieni helähdys, johtuen niiden alta löytyvästä tukitankoratkaisusta.

Läpikuultavan valkoiset näppäinhatut on maalattu pehmeällä mattapintaisella soft touch -pinnoitteella ja ne tuntuvat sormenpäissä hyvältä, mutta alkavat kiiltää helposti rasvaisten sormien ja käytön myötä. Näppäinmerkinnät on toteutettu keskelle näppäinhattujen yläosaa selkeillä isoilla kirjaimilla. Näppäinmerkinnät ovat aukkoja maalipinnassa, joten taustavalaistus pääsee hehkumaan niiden läpi.

K95:n takareunan keskeltä löytyy kiinteä 1,8 metriä pitkä kaapeli, joka on melko paksu ja suojattu mustalla punoksella. Kaapelin päässä on kaksi sinistä USB-liitintä, joista toinen on tarkoitettu itse näppäimistölle ja toinen USB-läpiviennin riittävän virransaannin takaamiseksi. Näppäimistön takareunasta kaapelin vierestä löytyy pieni viisiasentoinen liukukytkin, jolla käyttäjä voi valita näppäimistön päivitysnopeuden 1000, 500, 250, 125 hertsin sekä erityisen BIOS-tilan väliltä. Useimpien käyttäjien ei tarvitse koskea kytkimeen lainkaan, mutta Corsair on lisännyt sen varmuuden vuoksi yhteensopivuuden varmistamiseksi. Kytkimen vieressä on yksi USB 2.0 -portti, jonka käyttämiseksi tietokoneeseen valitettavasti kytkettävä myös toinen USB-liitin 500 mA virran takaamiseksi.

Näppäimistön pohja on lähes täysin tasainen ja siitä löytyy lähinnä tyyppikilpi, kapeat kumitassut jokaisesta kulmasta sekä pienet sivusuuntaan kääntyvät korokejalat takanurkista. Etureunassa on kiinnityspaikat K90-mallista tutulle rannetuelle, joka kiinnittyy päistään tukevasti ruuveilla näppäimistön runkoon.

K95:n taustavalaistuksessa on kolme eri kirkkausvaihtoehtoa sekä mahdollisuus kytkeä valot kokonaan pois päältä. Positiivisena yksityiskohtana näppäimistö muistaa käyttäjän valinnan myös tietokoneen uudelleenkäynnistämisen jälkeen, joka ei ole itsestäänselvyys kaikissa näppäimistöissä. Valkoinen taustavalaistus on jo pienimmällä kirkkausasteella varsin kirkas ja suurimmalla kirkkaudella lähes liian kirkas melkeinpä minkälaisiin olosuhteisiin tahansa. Näppäinhattujen merkintöjen ohella valo kajastaa tyylikkäästi myös näppäinten alapuolella harjatun alumiinirungon pinnassa.

Uutena ominaisuutena K95 mahdollistaa myös erillisten kustomoitavan valaistustilan, jossa käyttäjä voi valita näppäinkohtaisesti mitkä näppäinhatut valaistaan. Kustomointipainiketta pidetään hetki pohjassa, jonka jälkeen sen ympärillä alkaa vilkkua punainen valo. Tämän jälkeen käyttäjä voi valita valaistavat painikkeet ja tallentaa valinnat pitämällä kustomointipainiketta jälleen hetken pohjassa. Kustomoituja valaistuksia voi tallentaa kolme kappaletta, ja ne tallentuvat makroprofiilien yhteyteen.

Corsairin oma hallintasovellus on ladattava noin 27 megatavun kokoisena pakettina valmistajan tukisivuilta. Sovellus on täysin identtinen pari vuotta sitten testaamamme K90-mallin sovelluksen kanssa, joten myös tuolloin kirjoittamani kuvaus sopii siihen täydellisesti: Corsairin hallintaohjelmiston pikkukuvake ilmestyy alapalkkiin kellon viereen ja avautuu sieltä tarpeen vaatiessa omaksi ikkunakseen. Näkymä on tyylikäs ja tiivistetty. Ikkunan yläreunasta valitaan välilehti, joista vasemmanpuolimmainen sisältää näppäinasetukset. Käytännössä käyttäjä pystyy asettamaan kullekin G-näppäimelle oman toiminnon tai makron kolmeen eri muistipankkiin jokaista profiilia kohti. Makron toiston voi määrittää tapahtuvan näppäintä painettaessa kerran, n-kertaa, niin kauan kunnes näppäin nostetaan tai niin kauan kunnes näppäintä painetaan toisen kerran. Makrojen tallentaminen onnistuu myös suoraan näppäimistöstä käsin ilman hallintaohjelman avaamista. Toiselta välilehdeltä löytyy profiilien hallinta. Käyttäjä voi luoda haluamansa määrän profiileita eri ohjelmille. Profiilin voi kytkeä aktivoitumaan halutun ohjelman käynnistyessä.

 

Pähkinänkuoressa:

Plussat

  • Tyylikäs ja tukeva alumiinirakenne
  • Laadukkaat Cherry MX -kytkimet
  • Rannetuki
  • Erilliset multimediakontrollit
  • Valaistuksen säätömahdollisuudet
  • 18 makronäppäintä
  • Monipuoliset makrotoiminnot

Miinukset

  • Vain punainen kytkinvaihtoehto
  • Näppäinhattujen kulumisherkkyys
  • Taustavalaistuksen kirkkaus
  • Hinta varauksin

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt katsauksessa - kesä 2014
  2. CM Storm QuickFire Rapid-i
  3. Corsair Vengeance K95
  4. Das Keyboard 4 Professional
  5. Ducky Mini 2
  6. Ducky Premier CCnG DK9008P
  7. Razer Blackwidow Ultimate 2014
  8. Tesoro Lobera Supreme G5NFL
  9. Tt eSports Poseidon Z
  10. Xtrfy XG1-R LED
  11. Yhteenveto