Uusimmat

Razer Blackwidow Ultimate 2014

29.08.2014 02:54 Muropaketin toimitus

Razer Blackwidow Ultimate vieraili Muropaketin testattavana viimeksi kaksi vuotta sitten, jonka jälkeen se on ehtinyt uudistua vuosittaisen syklinsä mukaisesti jo kahteen otteeseen. Tällä kertaa saimme testiin 2014-version, jonka merkittävimpänä uudistuksena on Razerin ”omat” näppäinkytkimet. Razer esitteli omat kytkimensä sekä niihin perustuvat mallit maaliskuussa ja kauppoihin ne saapuivat kevään aikana. Valmistajan suositushinta BlackWidow Ultimate 2014 -malleille on 139,99 euroa ja ne ovat saatavilla kahdella eri kytkintyypillä (vihreä ja oranssi). Muropaketin hintavertailun mukaan hinta on edullisimmillaan 120 euroa. Saatavilla on myös taustavaloton malli, jonka suositushinta on 99,99 euroa. Myöhemmin syksyllä saataville tulee lisäksi monivärisellä valaistuksella varustettu Ultimate Chroma -versio, jonka suositushinta on 179,99 euroa. Testikappaleen toimitti Razer.

BlackWidow Ultimate 2014 toimitetaan suurikokoisessa ja näyttävässä pakkauksessa, jonka värimaailma on tummanpuhuva ja mallimerkintä on toteutettu hologrammimaisella värillä. Pakkauksessa olevasta aukosta on mahdollista päästä testaamaan näppäinten painallustuntumaa. Pinnassa on esitelty selkeästi tärkeimmät ominaisuudet sekä käytetty kytkintyyppi.

Pakkauksen toimitussisältö on sen kokoon nähden jopa yllättävän laiha. Mukana tulee ainoastaan kaksi tarraa, mainoslappusia, aitoustodistus sekä ohjekirjanen.

Ulkoisesti vuosimallin 2014 BlackWidow Ultimate on lähes identtinen viime vuoden mallin kanssa. Muropaketin testissä olleeseen vuoden 2012 malliin nähden ainoastaan kuorien pinta on muuttunut mataksi soft-touch-pinnoitteeksi, joka on parannus ainakin sormenjälkien näkyvyyden suhteen. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista, mutta se ei myöskään ole poikkeuksellisen vakuuttava. 475 x 171 x 20 mm ulkomitat sekä 1,5 kg:n paino ovat pysyneet täysin samoina edeltäjämalleista. Razer lupaa näppäimistöilleen vuoden takuun.

BlackWidown sivuprofiili on kiilamainen ja takaosaa kohden nouseva. Kumimainen soft-touch-pinnoite löytyy vain etupuolelta ja pohja sekä kyljet ovat tavallista kovapintaista muovia. Rungon vasen pääty on umpinainen, mutta oikean päädyn takareunaan on sijoitettu USB-, kuuloke- sekä mikrofoniliitännät. Numpad-näppäimistön yläpuolelle jäävään alueeseen on piilotettu vihreät merkkivalot lock-näppäimille, jotka näkyvät utuisesti mattapinnan läpi vain valojen ollessa päällä. Lisäksi Lock-merkkivalojen alapuolella on piilossa punainen makronauhoituksen merkkivalo sekä vihreä pelitilan merkkivalo.

F-näppäimiin on sijoitettu joukko multimedia- ja asetustoimintoja. F1-F3-näppäimissä on äänenvoimakkuuden säädöt, F5-F7-näppäimissä kappaleenvaihdot ja play sekä F9-F12-näppäimissä makrojen nauhoitusnäppäin, pelitilan kytkentänäppäin sekä valaistuksen säätönäppäimet. Kaikkien käyttö vaatii Fn-näppäimen pitämistä pohjassa.

Aiemmista BlackWidow-versioista tuttuun tapaan näppäimistön vasemmasta reunasta löytyy viisi ohjelmoitavaa makronäppäintä sisältävä sarake. Näppäimiin on mahdollista tallentaa käyttäjän vapaasti valittavissa olevia pikatoimintoja sekä nauhoitettuja makrokomentoja. Näppäinten määrittäminen onnistuu Razerin omalla Synapse 2.0 -sovelluksella ja makrojen tallentaminen myös suoraan näppäimistöstä käsin F9-näppäimen avulla. Makronäppäinsarake on hieman erillään varsinaisesta päänäppäimistöstä, mutta siitä huolimatta ainakin tottumaton pikkusormi eksyy ajoittain hamuamaan vääriä näppäimiä makrojen puolelta.

Vuosimallin 2014 BlackWidow-näppäimistöjen merkittävin uudistus on Razerin omat mekaaniset kytkimet, joita on saatavilla vihreänä ja oranssina versiona. BlackWidow Ultimate -malleissa kytkinten yhteydessä on vihreä LED-valo. Razer kehuu suunnitelleensa erityisesti pelikäyttöä varten kytkimet, joissa on keskitytty nopeuteen, tarkkuuteen ja keveyteen. Razer mainostaa kytkimiä ominaan, mutta se ei aivan pidä paikkaansa.

Käytännössä kytkimet ovat kiinalaisen Kailhin valmistamia (tarkalleen ottaen muokattu versio PG1511-kytkinmallista, joka on Cherry MX -kopio), joka ei ole tunnettu erityisen laadukkaista tuotteista. Razer on kuitenkin kertonut ylläpitävänsä tehtaalla tarkkaa laadunvalvontaa ja lupaa kytkimilleen 60 miljoonan painalluksen kestoiän, joka on 10 miljoonaa painallusta Cherryn MX-kytkimiä enemmän. Se on toteutettu laajentamalla kullatun kontaktialueen kokoa kytkimen sisällä. Razerin kytkimien kestävyydestä on kuitenkin toistaiseksi varsin vähän käytännön kokemuksia, joten valmistajan mainospuheisiin kannattaa aina suhtautua varauksella.

Razerin kytkimistä vihreä (joka löytyy myös testinäppäimistöstä) on pitkälti vastaava, kuin sininen Cherry MX – tuntopisteellinen ja klikkaava. Vihreässä kytkimessä Razer on hienosäätänyt rekisteröintipistettä niin, että se tulee vastaan aiemmin (kuin sinisessä Cherry MX:ssä) noin 1,9 mm:n kohdalla ja samalla etäisyys palautumispisteeseen on pienentynyt 0,4 mm:iin. Muutosten tarkoituksena on ollut tehdä peräkkäisistä painalluksista nopeampia pelikäyttöä ajatellen. Vihreän kytkimen painallusvoimakkuus on 50 grammaa. Rinnakkain sinisen Cherry MX:n kanssa vertailtuna Razerin vihreän kytkimen voi havaita rekisteröityvän hieman aiemmin ja myös saavuttavan palautumispisteen nopeammin. Havaitsimme kuitenkin pientä ”jumiutumisen kaltaista” tunnetta ajoittain nopeasti kirjoittaessa näppäinten ylösnostovaiheessa. Pelikäytössä toistuvien painallusten tekeminen havaittiin hieman helpommaksi, kuin Cherryn vastaavalla mallilla. Näppäinten pohjaamisääni on napakka, joskin taustalla on havaittavissa vaimea matala kumahdus. Isojen näppäinten tasapainotus on toteutettu hyvin, sillä niiden tuntuma on hyvin lähellä perusnäppäimiä.

Razerin oranssi kytkinvaihtoehto (BlackWidow Stealth -malleissa) on puolestaan vastine ruskealle Cherry MX:lle, eli tuntopisteellinen, mutta ei-klikkaava. Myös siinä rekisteröintipiste on säädetty aikaisemmaksi noin 1,9 mm:n kohdalle ja palautumispiste on käytännössä samassa kohdassa (0,05 mm päässä). Oranssin kytkimen painallusvoimakkuus on 45 grammaa.

BlackWidow Ultimate 2014:n näppäinhatut ovat läpikuultavan valkoista ABS-muovia, jonka pintaan on suihkutettu musta satiinipintainen maalikerros. Merkinnät näppäimiin on tehty laserilla ja ne sijaitsevat keskellä näppäinhattujen yläreunaa, jossa ne ainakin teoriassa saattavat kulua hieman vähemmän. Maalattu pinta tunnetusti kiillottuu ja kuluu ajan myötä välttämättä. Näppäinhattujen kirjaimet ja numerot ovat tehty varsin futuristisella kulmikkaalla fontilla, joka on yleisesti varsin selkeä, mutta muutamien näppäinten osalta hieman turhan taiteellinen. Nordic-mallissa Ö- ja Ä-näppäinten merkinnät ovat vain printattuina valaistuin Ø- ja Æ-merkein varustettuihin näppäinhattuihin.

Taustapuolelta BlackWidow on lähes täysin tasainen muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta. Pienet kumitassut sijaitsevat kulmien ohella myös keskellä etureunaa ja takanurkissa on lisäksi ylös käännettävät koroketassut. Keskelle on liimattu tyyppikilpi. Mustalla punoksella suojattu paksuhko kaapeli lähtee takareunan keskeltä ja se on kiinteästi kiinni näppäimistössä. Sen toisessa päässä on 3,5 mm liittimet kuuloke- ja mikrofoniliitännöille sekä omat USB-liittimensä itse näppäimistölle sekä kyljen USB-liitännälle.

BlackWidown taustavalaistus on toteutettu vihrein ledein, joka on ainakin allekirjoittaneen mielestä positiivisesti massasta erottuva ja tyylikäs värivaihtoehto. Myös näppiksen etureunassa sijaitseva Razerin logo on valaistu ja sen kirkkaus säätyy näppäinten mukana. Taustavalaistuksen kirkkautta on mahdollista säätää joko suoraan näppäimistöstä käsin (20 porrasta) tai Synapse-sovelluksella (100 porrasta). Lisäksi sovelluksesta on mahdollista asettaa päälle hitaasti sykkivä pulsate-tila ja valaistuksen saa asetettua sammumaan automaattisesti näytön virransäästötilan kytkeytyessä päälle. Näppäimistö muistaa valitun valaistustason myös tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Razerin ohjelmistopuoli on toteutettu siltä osin fiksusti, että tietokoneen kytkettäessä näppäimistö osaa automaattisesti tarjota Synapse 2.0 -ohjelmiston latausta käyttäjälle. Ohjelmiston koko on suurehko 53,3 megatavua ja käyttäjän on valitettavasti rekisteröidyttävä Razerin palveluun pilvipohjaisen sovelluksen käyttämiseksi. Razer Synapse 2.0 on yhteensopiva myös muiden Razerin oheislaitteiden kanssa.

Synapse 2.0:n tummansävyinen käyttöliittymä koostuu yläreunan Keyboard- ja Macros-välilehdistä sekä niiden alasivuista. Ensimmäisenä mainitun Customize-alasivulla käyttäjä voi asettaa näppäimiin eri toimintoja, luoda profiileita ja valita niiden aktivoimiseen pikanäppäimiä sekä sovelluksia. Lighting-alasivulla puolestaan pääsee valitsemaan valaistustilan (tasainen tai sykkivä), kirkkauden (0-100) sekä voi asettaa taustavalaistuksen sammumaan samanaikaisesti näytön kanssa. Gaming mode -alasivulla voi puolestaan valita mitkä näppäimet ja näppäinyhdistelmät ovat poissa käytössä pelitilan ollessa päällä.

Macros-välilehdellä puolestaan luodaan ja hallitaan makroja, joita käyttäjä voi asettaa Keyboard-välilehden Customize-alasivulla näkyvän näppäimistön avulla mihin tahansa näppäimeen. Näppäimiin voi myös asettaa toisten näppäinten toimintoja, hiiritoimintoja, sovellusten käynnistyksiä, multimediatoimintoja, Windows-pikavalintoja tai kytkeä koko näppäimen pois käytöstä. Kokonaisuudessaan Synapse 2.0 on selkeä ja hyvin toteutetun oloinen hallintasovellus.

 

Pähkinänkuoressa:

Plussat

  • Lisämakronäppäimet
  • Monipuoliset makrotoiminnot
  • Taustavalon automaattisammutus näytön mukaan
  • Monipuolinen ja helppokäyttöinen Synapse 2.0 -ohjelmisto

Miinukset

  • Kumimaisen pinnotteen puhdistaminen pölystä
  • Synapse 2.0 -ohjelmiston rekisteröitymistarve
  • Razer-kytkimet Kaihuan valmistamat
  • Maalattujen näppäinhattujen kulutuskestävyys

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt katsauksessa - kesä 2014
  2. CM Storm QuickFire Rapid-i
  3. Corsair Vengeance K95
  4. Das Keyboard 4 Professional
  5. Ducky Mini 2
  6. Ducky Premier CCnG DK9008P
  7. Razer Blackwidow Ultimate 2014
  8. Tesoro Lobera Supreme G5NFL
  9. Tt eSports Poseidon Z
  10. Xtrfy XG1-R LED
  11. Yhteenveto