Uusimmat

Microsoft Surface Pro 2

27.12.2013 22:06 Muropaketin toimitus

Microsoftin Surface Pro 2 on ominaisuuksiensa puolesta käypä vastus uusimmille Ultrabook-kannettaville. 10,6 tuuman Full HD -näyttö, Core i5-4200U -prosessori, neljä gigatavua DDR3-muistia ja 64 gigatavun sisäinen SSD-asema vastaavat tehollisesti likimain Samsungin ATIV Book 9 Plus -Haswell-Ultrabookia. Tehokas taulutietokone on kuitenkin kummajainen, joka ominaisuuksiensa puolesta on paljon enemmän kuin vain helppokäyttöinen surfailuasema.

Vertasimme Microsoftin ensimmäisen sukupolven Surface Prota TaskuMuron puolella suorituskykynsä osalta Surface RT -taulutietokoneeseen. Tällä kertaa katsastamme Surface Pro 2:n suorituskyvyn, tehonkulutuksen, lämpötilat ja akkukeston verrattuna Haswell- ja Ivy Bridge -Ultrabook-kannettaviin.

Taulutietokone toimitetaan pahvikotelossa, jonka sisältä paljastuu itse laitteen lisäksi kaksi ohjevihkoa ja kosketuskynä. Lisävarusteina Surfaceen voi hankkia erilaisia näppäimistöjä ja muun muassa telakan. Testiversio 64 gigatavun SSD-levyllä maksaa Suomessa tällä hetkellä noin 900 euroa. Isommalla sisäisellä tallennustilalla varustetut versiot nostavat hintaa merkittävästi aina 1800 euroon saakka (8 GB DDR3 & 512 GB SSD). Laitteesta löytyy onneksi microSD-muistikorttipaikka, jolla sisäisen tallennustilaa saa helposti 64 gigatavua lisää kaikkiin versioihin.

 

Surface Pro 2:n magnesiumseoskuoret ovat jämäkät ja laitteen takana on integroitu muovinen pöytätuki, jossa on kaksi asentoa erilaisille kallistuksille. Mukana tuleva latauslaite on kooltaan maltillinen ja teholtaan 45 wattia. Näillä arvoilla laitteen akku lataantuu täyteen noin kolmessa tunnissa. Näytön yläreunassa oleva kamera on resoluutioltaan 720p, samanlainen kamera löytyy myös näytön takaa. Kuvanlaatu on kelvollinen, mutta ei hämmästytä pimeissä sisätiloissa.

Pienenä, mutta merkittävänä bonuksena laturista löytyy myös tehokas (10 A) USB-latauspiste, jonka avulla monet laitteet latautuvat vauhdikkaasti. Latauspistokkeen liittäminen Surfaceen onnistuu kädenkäänteessä magneetilla toimivan liittimen ansiosta. Surface Pro 2:n sisäinen akku on kooltaan 42 Wh.

Pöydällä käyttäessä Surface Pro 2 on erikseen myytävällä 125-135 euron lisävarustenäppäimistöllä varustettuna kuin mikä tahansa minikokoinen kannettava tietokone. Näppäimistö taittuu näytön eteen suojaksi kuljetuksen aikana. Paino ilman lisävarustenäppäimistöä on 907 grammaa ja näppäimistön kanssa hiukan yli kilon. Strategiset mitat ovat 275 x 173 x 13,5 millimetriä, joka ei kuulosta paljolta Ultrabook-kannettaviin verrattuna, mutta tuntuu käsissä varsin suurelta määrältä teknologiaa ja elektroniikkaa. Vertailun vuoksi suurimmat Applen iPadit ja Android-laitteet painavat noin 600 grammaa. Mikäli Surface Pro 2 tuntuu liian isolta, on Microsoftilta tarjolla myös kevyemmän kalibeerin Surface 2 -mallisto, jossa joutuu tosin tyytymään karsittuun Windows RT -käyttöjärjestelmään.

1920×1080-tarkkuuden näyttö aiheutti ensikatsomalta pienen leuan loksahtamisen: kirkas, kontrastikas ja väritoistoltaan mahtava Samsungin valmistama IPS-paneeli vaikutti lähes epätodelliselta. Tarkemmin näyttöä tihrustaessa mitään selkeää syytä ensireaktiolle ei löytynyt, ehkäpä lyhempi katseluetäisyys sai kuvat ja videot näyttämään paremmilta kuin ne todellisuudessa olivatkaan. Pienestä katseluetäisyydestä johtuen tai pikemminkin sen ansiosta Windowsin skaalausta ei tarvitse käyttää, vaan kaikki kohteet näkyvät luonnollisessa koossaan oikein.

Windowsin käyttäminen pelkältä kosketusnäytöltä on sormipelillä hieman työlästä, joskin mahdollista. Surface Pro 2:n mukana toimitetaan kosketuskynä, joka ajaa hiiren virkaa ja helpottaa tarkkaa hiirituntumaa vaativaa käyttöä merkittävästi. Näyttö tunnistaa kynän liikkeen, vaikka kärki ei ota pintaan kiinni.

Vasemmalta reunalta paljastuu yksi täysikokoinen USB 3.0 -liitin, kuulokeliitäntä ja pikanäppäimet äänenvoimakkuudelle. Kaiuttimet on piilotettu molemmin puolin laitteen yläreunaa ja ääni kuuluu ulos takapaneelia kiertävän uran kautta. Samaisen uran avulla hoidetaan myös ilmanvaihto prosessorille. Kovassa rasituksessa Surface Pro 2 on hiljainen eikä meteli ole rasittava edes kovassa 3D-rasituksessa. Normaalikäytössä tuuletin ei pyöri laisinkaan ja laitteen pinta on kauttaaltaan miellyttävän tuntuinen. Äänenlaatu Surface Pro 2:ssa on erittäin hyvä ja yltää helposti testikannettavien tasolle.

Oikealta kyljeltä löytyvät DisplayPort- ja virtaliitin sekä microSD-muistikorttipaikka. Langattomien liitäntöjen kattaus on varsin normaali Bluetooth 4.0 -tuki ja 802.11a/b/g/n -standardeja tukeva WiFi. Älypuhelimista ja muista taulutietokoneista tuttuja ominaisuuksia ovat sisäänrakennetut kiihtyvyystunnistin, gyroskooppi ja magnetometri. Myös mikrofoni on sisäänrakennettu.

Useimmat valmistajat tarjoavat kasan oheisohjelmia laitteidensa mukana, osa tarpeellisia, osa tarpeettomia. Microsoft on virkistävä poikkeus, sillä kaikki sen tarpeelliseksi katsomat toiminnot on sisällytetty Windows 8.1:n asennukseen. Vähäinen ulkoisten liitäntöjen määrä on kummallisuus, joka tekee esimerkiksi muistitikun ja ulkoisen hiiren käyttämisen samanaikaisesti mahdottomaksi ilman erillistä USB-hubia. Työpöytäkäyttöä ajatellen Surfaceen on mahdollista hankkia 200 euron arvoinen telakka, joka lisää USB-liitäntöjen määrän neljään sekä tarjoaa DisplayPort-, RJ-45- ja ääniliitännät.

Sulavaa tehokäyttöä ajatellen hankkimisen arvoisia lisävarusteita on myös näppäimistö. Microsoft tarjoaa kolmea erilaista näppäimistöä, joista Touch Cover 2 yksinkertaisin ja ohuin vailla fyysistä näppäintuntumaa. Type Cover 2 on hieman paksumpi ja painavampi taustavalaistuilla fyysisillä näppäimillä varustettu malli ja kolmas Power Cover on lisäakulla varustettu malli, joka tulee saataville myöhemmin. Kahdesta ensimmäisestä vaihtoehdosta on olemassa myös erilaisia värivaihtoehtoja ja halvemmat ilman taustavaloa olevat mallit. Muista lisälaitteista mainittakoon suojapussit, VGA-sovitin ja näytönsuojat.

Lisävarustenäppäimistöt kiinnitetään Surface Pro 2:n pohjaan magneettisella pikakiinnityksellä. Molemmat kokeillut näppäimistötyypit ovat käytettäviä, mutta kirjoitukseen fyysisillä näppäimillä varustettu malli on huomattavasti parempi. Touchpad sen sijaan on näppäimistöissä minikokoinen, joka asettaa rajoituksia sen käyttöön. Esimerkiksi sormieleiden käyttöä tuetaan, mutta vaikkapa kahdella sormella rullaaminen on touchpadin pienuudesta johtuen hankalaa. Useimmat oleelliset näppäimet löytyvät pienen haeskelun jälkeen ja kirjoittaminen onnistuu sylissäkin.

 

Suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötilamittaukset sekä akkukesto

Mittaukset löytyvät Muropaketin Intel Haswell -Ultrabookit (Asus & Samsung) -artikkelista.

 

Loppuyhteenveto

Noin 900 euron hintaista Microsoftin Surface Pro 2 -taulutietokonetta voi pitää suorituskykynsä puolesta täysin Ultrabookeihin verrattavana vaihtoehtona ja se on samalla jonkin verran niitä kevyemmin mukanakuljetettava. Tehonkulutuksen ja akunkeston suhteen Surface Pro 2:lla ei myöskään ole hävettävää, suurimmaksi osaksi päinvastoin. Käyttötottumukset sanelevat kuitenkin pitkälti, kuinka kätevältä Surface Pro 2 tuntuu käytössä. Telakan, näppäimistön ja muiden lisävarusteiden avulla siitä saa työaseman, joka on täysin käyttökelpoinen kotona tai töissä. Toisaalta se on hyvin helppo napata telakasta mukaan lyhyeen tai pitkään reissuun. Olohuoneen sohvan nurkkaan ja satunnaiseen viihdekäyttöön on olemassa parempia selailulaitteita.