Uusimmat

Testissä Microsoft Surface Pro 4

11.01.2016 14:29 Antti Valkeinen

Microsoftin Surface Pro -konsepti on kehittynyt harppauksin hyvästä ideasta toimivaksi taulutietokoneen ja kannettavan vapaaksi liitoksi, jonka viimeisin iteraatio on sarjassaan neljäs. Ulkoisesti erittäin paljon edellisen sukupolven Surface Pro 3 -mallia muistuttava Surface Pro 4 on saanut sisuksiinsa uutta rautaa ja nipistänyt ulkomitoista muutaman millin ja gramman sieltä sun täältä. Jos unohdetaan ulkonäköpaineet, niin merkittävimpinä uutuuksina on Intelin kuudennen sukupolven Skylake-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit malliston huippupäässä ja 12,3-tuumainen näyttö 2736×1824-resoluutiolla.

pro_2

Surface Pro 4 on saatavilla Muropaketin testissä olevan Core i5 -mallin lisäksi myös Intel Core m3- ja Intel Core i7 -prosessoreilla. Sisäisen tallennustilan (128-512 gigatavua) ja keskusmuistin määrän (4-16 gigatavua) voi valita mieleisekseen. Hinnat alkaen malli maksaa Microsoftin omassa kaupassa 1029 euroa ja kallein Core i7 -malli kaikilla mahdollisilla herkuilla 2499 euroa. Testiyksilön konfiguraatio Core i5 -prosessorilla, kahdeksan gigatavun keskusmuistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla on hinnaltaan maltilliset 1499 euroa. Kosketuskynä kuuluu hintaan, mutta taustavalaistu Type Cover -näppäimistö tekee kukkaroon 159 euron loven.

Tässä artikkelissa tutustutaan Surface Pro 4:n uusiin ominaisuuksiin ja suorituskykyyn vanhempiin malleihin verraten. Mukana on myös akunkestoa ja tehonkulutusta mittaavat testit. Alla vielä nopeasti taulukossa listattuna edellisen sukupolven Surface Pro 3:n ja uuden Surface Pro 4:n avainominaisuudet ja erot:

surf4_vs

Ominaisuudet

pro_15

Samoin kuin edellisten versioiden kohdalla on näkyvin kehitysaskel 12 tuumasta 12,3-tuumaiseksi kasvanut näyttö. 3:2-kuvasuhde on tuttu edellisestä mallista ja hyväksi havaittu erityisesti työpöytäkäytössä. Kosketusnäytön resoluutio on kasvanut mobiililaitteiden pikselikilpailun siivittämänä 2160×1440 pikselistä 2736×1824 pikseliin ja näin ollen pikselitiheydeksi muodostuu 267 PPI. Korkeammasta resoluutiosta ei koskaan ole haittaa, mutta kannettavaksi Surface Pro 4:ssa alkaa olla jo lähes tarpeettoman hyvä näyttö. Onneksi Surfacen pintaa voi tutkia myös taulutietokoneen ominaisuudessa ja yrittää tökkiä yksittäisiä pikseleitä monikosketuseleitä käyttäen. Kuvanlaadullisesti Samsungin valmistamassa paneelissa ei ole lähes tulkoot mitään moittimista, joskaan värien suhteen kalibroinnista ei olisi haittaakaan. Erityisesti tummien sävyjen toisto, kontrasti ja kirkkaus ovat nyt sillä tasolla mihin Surface Pro 4:n hintalappu osoittaa.

Microsoft on ymmärtänyt viimein luopua näytön reunaan erikseen integroidusta Windows-näppäimestä ja tila on saatu käytettyä hyödyksi. Niinpä kasvaneesta näytön koosta huolimatta ulkomitat ovat edelleen maltilliset 292,1 x 201,4 x 8,4 millimetriä ja massaa i5- ja i7 -versioille on kertynyt 786 grammaa. Surface Pro 3:een verrattuna paksuudesta on lähtenyt pois 0,6 millimetriä ja painosta 14 grammaa. Taulutietokoneeksi edelleen tarpeettoman painava ja paksu Surface Pro 4 on kuitenkin tämän teholuokan Windows-laitteiden sarjassa liki höyhenen kevyt.

pro_3

Kaiken tilan hyödyntäminen on käytössä myös uudistuneessa Type Cover 4 -näppäimistössä, jossa näppäinten väliin on saatu pieni tyhjä tila ja tasohiiri on kasvanut muutaman millin suuntaansa. Näillä uudistuksilla jo valmiiksi erinomainen taustavalaistu Type Cover on entistäkin parempi, kuten edellinen versio. Tällä kertaa värivaihtoehtoina on tumman sinisen lisäksi vaaleampi sininen ja musta. Näppäintuntuma on jämäkkä, mutta näppäinääni hiljainen. Tasohiiren pinta on kuiville sormille liukas, mutta tahmaisen tuntuinen hikisille sormille. 159 euron arvoinen ja 292 gramman painoinen Type Cover on lähes pakollinen hankinta Surface Pro 4:n käyttäjälle.

pro_5

Liittimeensä napakasti tarttuva Type Cover on varusteltu entistä tehokkaammalla magneetilla, joka ohjaa näppäimistön paremmin paikoilleen ja pysyy mukana rajussakin menossa. Näppäimistön materiaalina on edelleen miellyttävän pehmeä alcantaraa muistuttava kangas, jota tukee jämäkkä ilmeisesti muovista valmistettu runko. Ohuudestaan ja keveydestä huolimatta runko tekee näppäimistöstä jämäkämmän ja paremmin kirjoittamiseen soveltuvan, kuin monesta edullisesta kannettavasta löytyvä löysärunkoinen verrokki. Raskassormiset saavat kyllä halutessaan Type Coverin taipumaan, jos kirjoitustyyli on tuttu Remun rumpusoolosta.

pro_10

Magnesium-seoksesta valmistetut kuoret tekevät Surface Pro 4:sta tiiliskiven tuntuisen järkäleen, joka ei taivu kulmista eikä nitise tai anna periksi vaikka tarkoituksena olisi purkaa laite osiksi. Yhdessä näppäimistön kanssa noin maitopurkin painoinen kannettava on ulkoisesti mitään sanomattoman näköinen harmaa laatikko, jota ei äkkinäinen erota edellisen sukupolven mallista. Tästä huolimatta pientä hienosäätöä on tehty ja esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätö on nostettu ylös virtanapin viereen. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on edelleen tutulla paikallaan vasemmassa yläkulmassa. Takakamera on päivittynyt 8 megapikselin malliksi etukameran ollessa edelleen viisi megapikseliä. Kuvanlaatu hämärässä tallentaessa on kelvollinen ja kirkkaassa valaistuksessa hyvä. Ääni saadaan talteen stereomikrofonien avulla. Etukamera tukee Windows Hello -toimintoa, eli kasvojen tunnistuksella tapahtuvaa Windows 10 laitteisiin kirjautumista.

Reunuksen rei’ityksen takaa löytyvät päivitetyt stereokaiuttimet, jotka kykenevät hämmästyttävän hyvään sointiin. Paitsi äänenlaatua, tarjolla on myös kohtuullisen voimakasta äänentasoa, joten Skype-puhelut ja musiikin kuuntelu onnistuvat ilman kuulokojetta. Seisontatuki ei ole muuttunut edellisestä versiosta, vaan tarjoaa portaattoman säädön aina 150 asteen kulmaan saakka.

pro_9

Oikealla kyljellä yläreunassa pilkistävät Mini DisplayPort- ja USB 3.0 -liittimet. Alareunassa sijaitsee Surface Connect -virta/oheisliitin, jonka läpi kulkee tarvittaessa virran lisäksi ääni, kuva ja verkkoyhteys. MicroSD-muistikortinlukija on ovelasti piilotettu seisontatuen taakse. Langattomista yhteyksistä tuettuina ovat AC-tasoinen WiFi ja Bluetooth 4.0. USB 3.1 -tukea tai C-tyypin liitintä Surface Pro 4:sta ei löydy.

pro_8

Uudistettu Surface-kynä kuuluu laitteen perustoimitukseen ja kykenee jälleen paineentunnistuksen suhteen samaan tarkkuuteen kuin Pro 2. 256 painetasosta on päästy 1024 pykäläiseen tunnistukseen ja kynän yksi kylki on onnistuneesti tasoitettu. Efekti on sama kuin muotoilluissa lyijykynissä, joissa ote paranee selvästi, kun tarjolla on yksi tai useampi suora pinta. Piirtämistä ja kirjoittamista helpottaa myös kynänkärkipaketti, jonka kärkivaihtoehdot ovat 2H, H, HB ja B niin kuin lyijykynissä konsanaan. Vakiokärki on mallia HB ja tuntuu vallan mainiolta yleiskäytössä. Erikseen ostettuna Bluetooth 4.0 -yhteyden Surfaceen ottava kynä maksaa 70 euroa ja on saatavilla hopean lisäksi myös mustana ja tumman sinisenä.

Kynän käyttö on helppo omaksua ja muistiinpanot syntyvät hetkessä. Yksi kynän päätynapin painallus avaa OneNote-ohjelman vaikka Surface olisi lepotilassa. Kaksoispainallus ottaa ruudusta kuvan ja liittää sen OneNoteen, johon muistiinpanojen päällekirjoittaminen on helppoa. Pitkä painallus avaa Cortana-avustajan. Piirtämisessä näytön tarkkuus pääsee oikeuksiinsa ja pikkutarkka kuva syntyy kuin itsestään. Nopeissa liikkeissä kynä jää aavistuksen jälkeen, mutta se ei pääse käyttöä häiritsemään. Kämmenen lepuuttaminen näytön päällä ei aiheuta virhepainalluksia käytännössä laisinkaan.

pro_6

Kynän ja Type Coverin lisäksi lisävarusteista mainittavan arvoisia ovat Surface Connect -liitäntää käyttävä telakka, jonka liitinvalikoima pitää sisällään kahden Displayportin lisäksi gigabitin RJ-45-liitännän, äänen ulostulon ja neljä USB-porttia. Telakan lisäksi lisää liitäntöjä saa käyttöön RJ-45-, HDMI- ja VGA-adaptereilla. Koteloita ja muita suojia on Microsoft-kauppa pullollaan.

Esiasennettuna käyttöjärjestelmänä toimii 64-bittinen Windows 10 Pro. OneNoten lisäksi mainittavia ylimääräisiä oheisohjelmia ei ole, joskin Office 365 -ohjelmistopaketin kuukauden ilmaista koeaikaa tarjotaan ahkerasti. Windows 10 Pro toimintoineen on jo varsin käytettävä kosketuselein ja kynällä taulutietokonekäytössä, mutta oheisohjelmien kanssa hiiri ja näppäimistö ovat voittamattomia.

pro_12

pro_13

30 Watin laturi painaa johtoineen noin 150 grammaa ja on kooltaan elektroniputken luokkaa. Muuntajasta löytyy viiden voltin ja yhden ampeerin USB-virtaliitin puhelimen tai muun oheislaitteen latausta varten. Itse latausliitin liitetään Surface Connect -liittimeen ja tartunta hoituu magneetilla. Symmetrisen liittimen voi asentaa porttiin miten päin tahansa ja 38 wattitunnin akku latautuu täydeksi vajaassa kahdessa tunnissa. Liitimessä oleva latauksen merkkivalo on vaalean harmaa ja ei muuta väriä akun varaustilan mukaan.

pro_17

Surface Pro 4:n prosessorivaihtoehdot ovat Core M3-6Y30, Core i5-6300U ja Core i7-6650U. Näistä kaksi viimeisintä ovat TDP-arvoltaan 15 wattia ja tarjoavat aiemmista Surface Pro -laitteista tuttua suorituskykyä. Mielenkiintoinen uutuus on passiivisesti jäähdytetty Core M3, jonka TDP-arvo on 4,5 wattia. Kaikki prosessorivaihtoehdot perustuvat uuteen Skylake-prosessoriperheeseen, sisältävät kaksi ydintä ja Hyper-Threading-tuen eli kykenevät käsittelemään samanaikaisesti neljää säiettä.

Testiin saapuneen Surfacen sisältä löytyy keskikastia edustava Core i5-6300U, jonka maksimi kellotaajuus rasituksessa on kolme gigahertsiä. L3 välimuistia on käytössä kolme megatavua, kun taas maksimissaan 2,2 gigahertsin taajuudella toimivassa Core M3:ssa ja 3,4 gigahertsin taajuudella toimivassa Core i7:ssä sitä on tarjolla neljä megatavua. Kaikkien prosessorivaihtoehtojen kanssa Microsoft käyttää LPDDR3-1866-muisteja kahdessa kanavassa.

pro_16

Mielenkiintoisimpia uutuuksia Pro 4:n näytönohjainvalikoimassa edustaa huippumalli Core i7-6650U:sta löytyvä 64 megatavun eDRAM:lla viritetty Iris Graphics 540. GT3e-tyyppinen grafiikkaohjain on erityisesti 3D-suorituskyvyltään edullisemmista malleista löytyviä GT2-tason näytönohjaimia edellä sovelluksesta riippuen parhaimmillaan noin 50 prosenttia. Käyttäjäraporttien mukaan pelikäytössä Core i7:n suorituskyky lähtee laskemaan lämpö- ja tehorajoitteiden takia varsin nopeasti ja 35 watin virtalähde ei pysty tarjoamaan tarpeeksi mehua janoiselle grafiikkaohjaimelle.

Core i5:n HD Graphics 520- ja M3:n HD Graphics 515 -grafiikkaohjaimet sisältävät 24 EU-yksikköä, mutta maksimikellotaajuus on 515-mallissa vain 850 megahertsiä, kun se on 520-mallissa 1000 megahertsiä. Edelliseen sukupolveen nähden U-sarjan prosessoreista löytyvät grafiikkaohjaimet tukevat nyt 4K-näyttöjä täydellä 60 hertsin virkistystaajuudella Displayport-liittimen kautta. Uusia ominaisuuksia ovat H.265/HEVC-purku rautapohjaisesti ja DirectX 12 -tuki (FL 12_1).

Sisältö

  1. Alkusanat ja ominaisuudet
  2. Suorituskykytestit
  3. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä meluanalyysi
  4. Loppuyhteenveto