Uusimmat

Mini-ITX-kokoluokan SFF-kotelot vertailussa

10.04.2013 02:41 Muropaketin toimitus

Muropaketti testasi helmikuussa pienikokoisiin SFF-koteloihin (Small Form Factor) tarkoitettuja erikoismatalia prosessoricoolereita ja tuolloin totesimme mini-ITX-emolevyihin pohjautuvien kokoonpanojen suosion olevan suuressa kasvussa. Nyt jatkamme samalla aihealueella koteloiden muodossa.

Monet saattavat kuvitella pelikoneen tai tehotyöaseman automaattisesti suurikokoiseen ja tilavaan koteloon, mutta todellisuudessa useimmat käyttäjät pärjäisivät murto-osalla kookkaan tornikotelon tiloista. Valtaosalle nimittäin riittää yhdestä kolmeen levypaikkaa ja lisäksi SSD-levyjen yleistyminen on vähentänyt tarvittavaa tilaa sekä helpottanut niiden sijoittelua. Myös optisen aseman tarve on nykyään varsin marginaalista, jonka valmistajat voivat ottaa huomioon koteloita suunnitellessa.

ATX-kokoiset emolevyt ovat peräisin ajalta, jolloin jo peruskokoonpano sisälsi useita lisäkortteja ja laajennuskorttipaikkojen suuri määrä oli täten perusteltua. Hiljalleen kaikki tärkeimmät ominaisuudet ovat kuitenkin integroituneet osaksi emolevyjen vakiovarustusta ja laajennuskorttipaikkojen merkitys on vähentynyt merkittävästi. Mini-ITX-emolevyjen viimeaikaisen kehityksen myötä tehokäyttäjänkin vaatimat ominaisuudet pystytään nykyään pakkaamaan erittäin pienelle piirilevylle. Lisättäväksi jää enää lähinnä prosessori, muistit ja näytönohjain.

Edellä mainitut komponentteihin ja käyttötottumuksiin liittyvät seikat avaavat aivan uusia mahdollisuuksia tehokokoonpanon toteuttamisen ja sen kanssa käytettävän tietokonekotelon suhteen. Muropaketti päättikin tutustua mielenkiintoisiin SFF-kokoisiin mini-ITX-yhteensopiviin kotelovaihtoehtoihin neljältä eri valmistajalta.

Ennen testikoteloiden valitsemista asetimme niille muutamia tehokokoonpanon kannalta tärkeinä pitämiämme toiveita. Ulkoisesti niiden piti olla selvästi tavallista mini- tai miditornikoteloa pienempiä ja sisäisesti yhteensopivia mini-ITX-emolevyjen kanssa. Tehokokoonpanon kokoamisen kannalta merkittävinä seikkoina pidimme täysikokoisen ATX-virtalähteen sekä täysimittaisen näytönohjaimen tukea. Lisäksi toivoimme koteloista löytyvän ainakin neljä 2,5 tai 3,5 tuuman levypaikkaa sekä tilaa suorituskykyiselle prosessoricoolerille. Hintaluokan yritimme pitää ”järkevänä” rajaamalla sen maksimissaan noin 100 euroon.

Jouduimme tekemään toiveiden suhteen muutaman poikkeuksen, mutta perusajatusta noudattaen päädyimme seuraavaan vertailunelikkoon:

  • BitFenix Prodigy
  • Cooler Master Elite 120 Advanced
  • Fractal Design Node 304
  • Silverstone Sugo SG09

Kaikki neljä koteloa ovat tulleet kauppoihin viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja niiden hintahaarukka asettuu noin 50 ja 110 euron välimaastoon. Kaikkien koteloiden saatavuus on artikkelin julkaisuhetkellä hyvä.

Tässä vertailutestissä tutustumme koteloiden ulkoisiin ja sisäisiin ominaisuuksiin sekä vertailemme niitä keskenään tuttuun tapaan mm. lämpötilojen ja melutason osalta.

Sisältö

  1. Mini-ITX-kokoluokan SFF-kotelot vertailussa
  2. BitFenix Prodigy
  3. Cooler Master Elite 120 Advanced
  4. Fractal Design Node 304
  5. Silverstone Sugo SG09
  6. Pala palalta ja numeroiden mukaan, testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto