Uusimmat

Pala palalta ja numeroiden mukaan, testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset

10.04.2013 02:41 Muropaketin toimitus

Pala palalta ja numeroiden mukaan

Tässä kappaleessa asetamme vertailukotelot paremmuusjärjestykseen eri ominaisuuksien osalta. Mukana on niin puhtaisiin numeroihin perustuvia yksityiskohtia kuin Muropaketin toimituksen tekemiä huomioita.

Levein: Fractal Design ja BitFenix ovat testijoukon leveimpiä koteloita 250 mm:n leveysmitalla. Cooler Master on näitä sentin kapeampi ja Silverstone peräti kolme senttiä.

Korkein: Vertailujoukon ylivoimaisesti korkein kotelo on BitFenix, jonka korkeudeksi ilmoitetaan 404 mm. Huomionarvoista kuitenkin on, että kotelon sisäkorkeus on ”vain” 310 mm, eli lähes 10 cm korkeudesta muodostuu pohjan ja katon kahvarakenteista. Joukon toiseksi korkein on Silverstone 295 mm:n mitallaan ja matalimpaan rakenteeseen luottavat Fractal Design (210 mm) ja Cooler Master (207,4 mm).

Syvin: Suurin mitta etupaneelista takapaneeliin löytyy Cooler Masterista (401 mm) ja siihen vaikuttaa ulkoneva virtalähdepaikka, joka on luonnollisesti huomioitu mitassa. Toiseksi syvin kotelo on Fractal Design 374 mm:n tuloksella ja tästä voikin päätellä, että vertailun syvimmät kotelot ovat samalla matalimpia. Vähiten tilaa syvyyssuunnassa vievät Bitfenix (359 mm) ja Silverstone (354 mm).

Painavin: Nelikon ylivoimaisesti painavin kotelo on Bitfenix seitsemän kilon massallaan. Toiseksi painavin on 5,3 kiloinen Silverstone, eikä kovin kaukana perässä tule 4,9 kiloinen Fractal Design. Selvästi joukon kevyin kotelo on Cooler Master 3,3 kilon massallaan.

5,25 tuuman asemapaikat: Mini-ITX-koteloiden pienestä koosta johtuen 5,25 tuuman asemapaikkojen määrää on karsittu kovalla kädellä ja vain Bitfenixistä ja Cooler Masterista löytyy niitä yksi kappale. Silverstonessa tuki löytyy vain slim-kokoiselle optiselle asemalle ja Fractal Designista optisen aseman paikka on jätetty kokonaan pois.

3,5 tuuman levypaikat: Fractal Design on 3,5 tuuman asemapaikkojen määrässä testijoukon ykkönen kuudella kappaleella. Hyvänä kakkosena tulee Bitfenix viidellä levypaikalla. Perää pitävät Cooler Master kolmella ja Silverstone kahdella levypaikalla.

2,5 tuuman levypaikat: Pienempien levypaikkojen määrässä Bitfenix on joukon ykkönen kaikkiaan yhdeksällä kappaleella. Toisena tulee Fractal Design, johon voi kiinnittää samanaikaisesti kaikkiaan kuusi 2,5 tuuman levyä. Cooler Masteriin ja Silverstoneen voi kumpaankin asentaa neljä 2,5 tuumaista levyä. Huomionarvoista kuitenkin on, että Silverstonea lukuun ottamatta kaikissa koteloissa vähintään osa 2,5 tuuman levypaikoista on vaihtoehtoisia 3,5 tuuman levypaikkojen kanssa.

Prosessoricoolerin maksimikorkeus: Korkein prosessoricooleri on mahdollista asentaa Bitfenixin sisään (175 mm). Lähellä sitä tulevat 165 mm:n maksimikorkeudella Silverstone ja Fractal Design. Näihin kolmeen sopiikin lähes kaikki markkinoiden tornimalliset prosessoricoolerit. Cooler Masterissa korkeus rajoittuu sen sijaan 65 mm:iin, joka rajoittaa coolerin valinnanvaraa varsin rajusti.

Näytönohjaimen maksimipituus: Vertailunelikon kaikki kotelot mahdollistavat ”täysimittaisen” näytönohjaimen asentamisen, eli kaikki markkinoilta löytyvät kuluttajanäytönohjaimet mahtuvat pituutensa puolesta koteloiden sisään. Cooler Master ilmoittaa näytönohjaimen maksimipituudeksi 343 mm, BitFenix ja Silverstone 335 mm ja Fractal Design 310 mm. Bitfenixissä ja Fractal Designissa pitkän näytönohjaimen asentaminen vaatii tosin kiintolevykehikkojen poistamista.

Tuulettimien määrä: Kotelon mukana toimitettavien tuulettimien määrässä kamppailu on varsin tasaista, sillä Fractal Designistä ja Silverstonesta löytyy vakiona kolme tuuletinta, kun taasen Bitfenixin ja Cooler Masterin käyttäjien on tyydyttävä kahteen tuulettimeen. Koteloissa käytetyt tuulettimet edustavat varsin laajaa kirjoa, sillä tarjonnasta löytyy 80, 92, 120, 140 ja 180 mm:n läpimitallisia vaihtoehtoja.

Tuuletinpaikkojen määrä: Tuuletinpaikkojen määrässä mitattuna eniten jäähdytyspotentiaalia löytyy Silverstonesta, joka tarjoaa kaikkiaan kuusi tuuletinpaikkaa. Bitfenixissä paikkoja on viisi ja Fractal Design sekä Cooler Master tarjoavat kolme paikkaa. Suurin tuuletinpaikka löytyy Bitfenixistä, jossa etupaneeliin on mahdollista asentaa jopa 230 mm tuuletin. Lisäksi vain Bitfenixissä on mahdollisuus asentaa 240 mm jäähdytinkenno tuuletinpaikkoihin.

Tuuletinsäätö: Vertailukoteloista Fractal Designistä ja Silverstonesta löytyy säätömahdollisuus tuulettimelle tai tuulettimille. Fractal Designin säätö koskee kaikkia tuulettimia ja se on kolmiasentoinen. Silverstonen säätö on puolestaan kaksiasentoinen ja se vaikuttaa ainoastaan kattotuulettimeen. Bitfenixissä ja Cooler Masterissa ei ole säätömahdollisuutta laisinkaan.

 

Testikokoonpano

Testialustana käytimme matalien prosessoricoolerien vertailusta tuttua Intelin Core i5 3570K -prosessorilla ja kahdella Kingstonin HyperX-kammalla varustettua mini-ITX-kokoista Asusin P8H77-I-emolevyä, joka hinta liikkuu Muropaketin hintavertailun mukaan noin 100 euron tuntumassa. 22 nm viivanleveydellä valmistettavan prosessorin kellotaajuus on 3,4 GHz (Max Turbo 3,8 GHz) ja TDP-arvo 77 wattia. Näytönohjaimena kokoonpanossa käytettiin vanhaa uskollista GeForce GTX 285 -korttia, jonka pituus on 267 mm ja maksimi tehonkulutus 204 wattia.

Prosessorin jäähdytyksessä tarkoituksemme oli käyttää Noctuan matalaa NH-L9i-cooleria sekä suurempaa tornimallista vaihtoehtoa, mutta emolevyn aiheuttamien yhteensopivuusongelmien vuoksi päädyimme ajamaan testit ainoastaan Noctua NH-L9i -coolerilla. NH-L9i on vain 37 mm korkea ja painaa 420 grammaa. Sen tuulettimen speksit olivat testiasetuksilla 2500 RPM, 33,8 CFM ja 23,6 dBA.

Silverstone toimitti testiasennusten helpottamiseksi käyttöömme täysmodulaarisen Strider Plus 600W -virtalähteen sekä lisävarusteena myytävän PP05-lyhytkaapelisarjan, joka on suunnattu erityisesti SFF- ja micro-ATX-kokoonpanoihin johtosotkujen eliminoimiseksi. Strider Plus 600W on täysmodulaariseksi virtalähteeksi poikkeuksellisen lyhyt (140 mm) sopien näin hyvin pienikokoisiin koteloihin. Se täyttää hyötysuhteen osalta 80PLUS Gold -vaatimukset ja tarjoaa yhden 49 ampeerin 12 voltin linjan sekä 18 desibelin melutason aina 50 % rasitusasteeseen saakka.

  • Intel Core i5 3570K @ 3,4 GHz
  • Asus P8H77-I (Intel H77 -piirisarja)
  • Kingston HyperX KHX1600C8D3K3/6GX 2 x 2 Gt
  • Asus GeForce GTX 285 1 Gt
  • Intel SSDSA2MH080G1GN 2,5″ SSD 80 Gt SATA 3Gb/s
  • WD Caviar SE16 320 Gt SATA
  • Silverstone Strider Plus 600W SST-ST60F-PS + PP05-lyhytkaapelisarja
  • Bitfenix Prodigy, Cooler Master Elite 120 Advanced, Fractal Design Node 304, Silverstone Sugo SG09
  • Noctua NH-L9i
  • Windows 7 Professional 64bit
  • Prime95 27.9 (8 worker threads)
  • Furmark 1.10.6
  • CPUID HWmonitor 1.21

Prosessorin, näytönohjaimen ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor-ohjelman avulla. Lisäksi muistikampojen välin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin thermoelementtien avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä FurMark 1.10.6 -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 22 asteen tuntumassa. Kaikilla tuuletinsäätimellä varustetuilla testikoteloilla (Fractal Design ja Silverstone) tulokset kirjattiin tuulettimen minimi- ja maksiminopeudella. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” ja ”H”. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla 50 cm etäisyydeltä hiljaisessa tilassa.

 

Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 40 cm korkeudella noin 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Thermaltaken hiljaista 140 mm tuulettimella varustettua ToughPower Grand 650W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Virtalähde eristettiin mittaustilasta niin, ettei sen tuulettimen melu vaikuttanut mittaustuloksiin.

Bitfenix Prodigyn varustukseen ei kuulu tuulettimien säätömahdollisuutta, joten sen 120 mm etu- ja takatuuletin pyörivät kiinteällä tuhannen kierroksen minuuttivauhdilla. Tuulettimet ovat hyvin hiljaiset ja niiden ääni on kuultavissa vain hiljaisessa tilassa lähempää kuunnellessa. Tuulettimien äänimaailma koostuu vaimeasta huminasta sekä erittäin läheltä havaittavasta pienestä moottorin rahinasta. Monet hiljaisuutta arvostavat käyttäjät voivat olla tyytyväisiä jo Prodigyn vakiotuulettimiin.

Cooler Master Elite 120 Advancedin jäähdytys perustuu kahteen erikokoiseen tuulettimeen ja niiden kierrosnopeus ei ole käyttäjän säädettävissä. Kuten Cooler Masterin tuulettimilla on harmillisen monta kertaa ollut tapana, myös tälläkin kertaa mukaan on eksynyt mätä omena, joka saastuttaa kotelon kokonaisäänimaailman. Kyse on 80 mm:n kylkituulettimesta, josta kantautuu jatkuva vaimeahko, mutta silti selvästi erottuva sirisevä ääni. Etutuuletin on puolestaan äänimaailmaltaan hyvinkin miellyttävä, eikä havaittavissa ole kuin vaimeaa huminaa ja läheltä tarkasteltuna ilmavirran väreilyä. Kylkituulettimen hallitsevan melun huomaa myös mittaustuloksista, sillä suurimmat lukemat mitattiin kotelon kyljestä ja takaa. Onkin harmi, ettei kylkituuletinta voi korvata tavallisella 80×25 mm tuulettimella.

Fractal Design Node 304:n tuuletinvarustus ja säätömahdollisuudet edustavat testinelikon monipuolisinta ääripäätä. Kahden 92 mm ja yhden 140 mm tuulettimen pyörimisnopeus on valittavissa kolmesta eri vaihtoehdosta. Minimikierroksilla kokonaisuus on lähes äänetön ja melua on havaittavissa vain pitämällä korvaa lähes kiinni tuulettimissa. Takatuulettimesta on havaittavissa pienen pientä rahinaa ja ilman väreilyä – etutuulettimista puolestaan vastaavaa pientä rahinaa ja erittäin vaimeaa huminaa. M-asennossa takatuuletin pitää läheltä kuunneltuna pientä rahinaa ja vaimeaa huminaa. Etutuulettimien ääni koostuu vaimeasta huminasta. Maksimikierroksilla melutaso nousee selvästi korkeammalle tasolle olematta kuitenkaan erityisen häiritsevää. Takatuuletin pitää tasaista huminaa ja lähempää pientä sirinää. Etutuulettimet puolestaan huminaa ja tasaista ilman repivää ääntä.

Silverstonen jäähdytys nojaa kolmeen tuulettimeen, joista suurin 180 mm:n kattotuuletin on varustettu kaksiasentoisella säädöllä. Hieman yllättävää on, että kummallakaan säätöasetuksella melutasoa ei saa laskettua kovinkaan hiljaiseksi. Äänekkäämmällä tuuletinasetuksella äänimaailmaa hallitsee ainoastaan kattotuulettimen erittäin päällekäyvä humina, joka on tasaista, mutta pidempää käyttöä ajatellen epämiellyttävän voimakasta. Hiljaisemmalla tuuletinasetuksella kattotuulettimen ääni vaimenee maltillisemmaksi kuuluvaksi huminaksi sekä pieneksi lapojen ilmaa repiväksi ääneksi. Sivu- ja takatuulettimesta voi havaita tasaista huminaa sekä pientä sirisevää ääntä.

Yhteenvetona Fractal Design ja Bitfenix ovat vakiojäähdytykseltään vertailujoukon hiljaisimmat kotelot ja Silverstone puolestaan selvästi joukon äänekkäin kummallakin tuuletinasetuksella. Myös Cooler Masteria voisi muuten pitää kohtalaisen hiljaisena tapauksena, mutta kylkituuletin pilaa kokonaisuuden. Monipuolisin on Fractal Design, jonka kolmiportainen tuuletinsäätö mahdollistaa sekä erittäin hiljaisen että tehokkaan jäähdytyksen.

 

Lämpötilamittaukset

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat parhaiten esiin.

Testikokoonpanon kuumimpina käyneitä komponentteja olivat jälleen grafiikkapiiri ja prosessori. Grafiikkapiirin lämpötila oli korkein ja se liikkui noin 85 ja 100 asteen välillä. Prosessorin lämpötiloja mitattiin puolestaan noin 70 ja 85 asteen välimaastosta. Muistikampojenkin välistä mitattiin noin 40-60 asteen lämpötiloja.

Matalimmat GPU:n lämpötilat (punaiset palkit) mitattiin Fractal Design Node 304:n testivuorolla, jolloin mittari pysähtyi rasitussession jälkeen 86 asteeseen kotelotuulettimien pyöriessä maksimikierroksilla H-asennossa. Tiukasti asteen pykälin perässä tulivat Bitfenix 87 asteen lukemalla sekä Silverstone täydellä kattotuulettimen pyörimisnopeudella 88 asteen mittaustuloksella. Selvästi peränpitäjäksi jäi Cooler Master 98 asteen lukemalla.

Prosessorin (siniset palkit) viilentämisessä selkeästi parhaiten onnistui Silverstone, jolta mitattiin selvällä erolla muihin 69 ja 70 asteen prosessorilämpötilat. Seuraavan tiukan kamppailuparin muodostivat Bitfenix ja Fractal Design (tuulettimet maksiminopeudella), joiden tulokset asettuivat puolen asteen sisälle 75,5 ja 76 asteeseen. Perää jäivät jälleen pitämään Cooler Master (80 astetta) sekä Fractal Design tuulettimien miniminopeudella (83,5 astetta).

Muistikampojen lämpötila (violetit palkit) pysyi matalimpana Silverstonella kattotuulettimen molemmilla nopeusasetuksilla. Siltä mitattiin 40 ja 43,5 asteen lukemat. Kymmenisen astetta Silverstonen takana seuraa muu joukko muutaman asteen haarukassa 55 asteen molemmin puolin. Kiintolevyn lämpötilan suhteen ei saatu aikaan kovinkaan suuria eroja koteloiden välille ja tulokset asettuivat neljän asteen haarukkaan Cooler Masterin (34 astetta) ja Silverstonen (34 ja 35 astetta) ollessa kärjessä.

Matalin virtalähteen poistoilman lämpötila saatiin aikaan Silverstonella, jossa se liikkui noin 31 asteen tuntumassa. Niukasti kannoilla seurasi Bitfenix 31,5 asteen tuloksella. Fractal Design muodosti yksinään keskijoukon 36,5-37 asteen lämpötiloilla ja Cooler Master jäi pitämään perää 40 asteen lukemallaan.

Yhteenvetona testijoukon kokonaisvaltaisesti parhaan jäähdytystehon tarjoaa Silverstone, jolta mitattiin grafiikkapiiriä lukuun ottamatta kaikkien osa-alueiden matalimmat lämpötilalukemat. Toisaalta Silverstone on myös testinelikon äänekkäin kotelo, joten tulokset eivät tule suoranaisena yllätyksenä. Tuulettimien melutasoon suhteutettuna ryhmän parhaan suorituskyvyn tarjoaa Bitfenix, jonka tuulettimet todettiin mittauksissa erittäin hiljaisiksi. Merkittävänä tekijänä Bitfenixin hyvässä melu-suorituskykysuhteessa on kilpailijoita avarammat sisätilat sekä avoin etupaneeli- ja kattorakenne.

 

Sisältö

  1. Mini-ITX-kokoluokan SFF-kotelot vertailussa
  2. BitFenix Prodigy
  3. Cooler Master Elite 120 Advanced
  4. Fractal Design Node 304
  5. Silverstone Sugo SG09
  6. Pala palalta ja numeroiden mukaan, testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto