Uusimmat

Phanteks Enthoo Evolv ITX

29.03.2016 02:46 Juha Kokkonen

phanteksenthooevolvitx_1

Phanteks on tullut parin viime vuoden aikana ryminällä kotelomarkkinoille ja nyt sen valikoimista löytyykin jo kymmenkunta eri koko- ja hintaluokkiin sijoittuvaa kotelomallia. Phanteksin ensimmäinen mini-ITX-kokoonpanoille tarkoitettu malli on noin vuosi sitten esitelty Enthoo Evolv ITX, joka on tämänkertaisen vertailumme kolmas osanottaja. Phanteksin Evolv-tuoteperheeseen kuuluvat myös suurikokoisemmat micro-ATX- ja ATX-versiot. Phanteksin suositushinta Enthoo Evolv ITX:lle on mustana ja musta-punaisena värivaihtoehtona 69,90 euroa sekä valko-mustana värivaihtoehtona 79,90 euroa. Käytännössä hinnat näyttäisivät alkavan Suomessa runsaasta 70 eurosta.

Phanteks toimittaa kotelonsa ruskeassa pahvilaatikossa, jonka pintaan on painettu selkeät havainnekuvat kotelosta sekä listaus tärkeimmistä teknisistä tiedoista. Laatikon päätyihin on puhkaistu kantokahvat liikuttelun helpottamiseksi. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu styrox-pehmusteilla sekä muovipussilla.

phanteksenthooevolvitx_2

Evolv ITX:n pakkauksen toimitussisältöön lukeutuu kotelon ohella myös pieneen pahvirasiaan pakatut ohjekirjanen, pieni pussillinen ruuveja sekä neljä nippusidettä. Moniin aiempiin Phanteksin koteloihin nähden oheistarvikkeiden valikoima ja pakkaustapa on varsin askeettinen.

phanteksenthooevolvitx_4

Tämän vertailun positiivisen teeman mukaisesti myös Evolv ITX:n muotoiluun on onnistuttu sisällyttämään varsin persoonallisia ja massasta poikkeavia piirteitä. Yleisellä tasolla Evolv ITX:n muotoilu on varsin hillittyä, mutta sekaan silti saatu ujutettua useita mielenkiintoisia yksityiskohtia. Phanteks mainostaa koteloa edulliseksi ja tilavaksi mini-ITX-koteloksi, joka sopii erityisen hyvin nestejäähdytyskäyttöön. Kotelon runko, kylkipaneelit ja katto ovat maalattua terästä, etupaneeli on teräslevyllä pinnoitettua muovia ja vasemmassa kyljessä on muovinen ikkuna.

Evolv ITX:n ulkomitat ovat 230 x 375 x 395 mm (L x K x S) ja punnitsimme sen painoksi 5,6 kilogrammaa. Tässä vertailujoukossa se sijoittuu siis kooltaan puoliväliin, vaikka yleisesti ottaen kyseessä on suurikokoinen mini-ITX-kotelo. Ulkoisia asemapaikkoja ei ole ainuttakaan, mutta sisällä on kaksi 3,5 tuuman sekä yksi 2,5 tuuman levypaikka. Tuuletinpaikkoja on kaikkiaan viisi kappaletta, joista yhdessä on esiasennettu suurikokoinen 200 mm tuuletin. Valmistaja lupaa tuotteelleen pitkän viiden vuoden takuun.

phanteksenthooevolvitx_5

Phanteks mainostaa Evolv ITX:n ulkopintojen olevan kauttaaltaan metallia, joka ei täysin pidä paikkaansa, sillä etupaneelin rakenteessa on käytetty myös muovia. Tarkalleen ottaen etupaneelin kyljet ovat muovia ja vain etuosan irrotettavan peitelevyn pinnassa on mustaksi maalattu teräslevy. Etupaneelin ilmanotto on toteutettu sen reunoille muotoiltujen aukkojen kautta, joka mahdollistaa ns. epäsuoran ilmanoton ja kotelon sisältä kantautuvien äänien vaimentamisen. Virtavalo on sijoitettu ohuen vaakasuuntaisen viirun muodossa etupaneelin alaosaan. Testikappaleessamme sen väri oli teemaan sopien punainen, mutta tiettävästi muissa värivaihtoehdoissa se on väriltään valkoinen. Näkyvimmin musta-punaisen värivaihtoehdon punaiset yksityiskohdat ovat näkyvillä kotelon sisällä, joka paistaa ulos vakiovarusteena olevan kylki-ikkunan kautta. Punaista näkyy myös kattopaneelin reunoilla, jonka ilmanpoistoaukot on koristeltu punaisella ritilällä.

phanteksenthooevolvitx_6

Evolv ITX:n liitännät ja painikkeet löytyvät etupaneelin yläosasta sekä kattopaneelin etureunasta. Keskellä etupaneelin yläosaa sijaitsevat kaksi USB 3.0 -liitäntää, mikrofoni- ja kuulokeliitännät sekä pieni pyöreä reset-painike, jonka ympärille on sijoitettu kiintolevyjen punainen merkkivalo. Terävä- ja lyhytliikkeinen virtapainike sijaitsee kattopaneelin puolella.

phanteksenthooevolvitx_7

phanteksenthooevolvitx_8

Etupaneelin sisäosa on alareunasta vetämällä irtoavaa mallia ja sen takaa paljastuu irrotettava muovinen pölysuodatinkasetti. Suodattimen takaa löytyy puolestaan suurikokoinen 200 mm PH-F200SP-tuuletin, joka pyörii 850 kierrosta minuutissa ja siirtää ilmaa 110 CFM 25 dB melutasolla. Tuuletin on kiinnitetty kotelon metallirungon ulkopintaan, joka luo lisätilaa kotelon sisälle. Kuten etupaneelin sisäpinnan muotoilusta voi havaita, etutuulettimien ilmanotto tapahtuu pääosin etupaneelin kylkien kautta. Virtavalo ei ole kiinni etupaneelissa, vaan se löytyy kotelon rungosta ja valo heijastetaan etupaneelin sisäpintaan muotoiltuun valkoiseen ”tunneliin”.

phanteksenthooevolvitx_9

Evolv ITX:n kattopaneeli on yläpinnaltaan umpinainen, joka on hieman erikoinen ratkaisu nestejäähdytyskäyttöön tarkoitetussa kotelossa. Ilmanvaihto on tarkoitettu tapahtuvaksi kattopaneelin viistetyissä kyljissä sijaitsevien sekä takapaneelin yläosan aukkojen kautta. Ratkaisu vaikuttaa ainakin allekirjoittaneen silmiin hieman alimitoitetulta ja ”ahtaalta”, etenkin kun punaiset koristeritilät ovat vielä varsin tiheät ja pienentävät aukon tehollisen pinta-alan silmämääräisesti arvioituna noin puoleen.

phanteksenthooevolvitx_10

Pohjan etu- ja takaosaan on kiinnitetty muovinen sokkeli, joka kumitassuineen nostaa kotelon rungon noin 20 mm irti tasosta. Pohjan takaosassa on virtalähteen ilmanottoaukko, jonka peittona on taaksepäin vetämällä irtoava muovinen pölysuodatin. Pohjan etuosassa näkyvät urat ovat tarkoitettu nestejäähdytyksen pumpputelineen kiinnittämiseen ja neljä ristikantaista ruuvia puolestaan mahdollistavat levykehikon irrottamisen kotelon rungosta.

phanteksenthooevolvitx_11

Evolv ITX:n takapaneelista löytyy hieman vertailukumppaneitaan enemmän ilmanpoistoaukkoja, mutta asettelultaan se noudattaa tuttua linjaa. Virtalähdepaikka sijaitsee kotelon pohjalla hieman keskilinjasta vasemman kyljen puolelle painotettuna. Kaksi lisäkorttipaikkaa sijaitsee lähes välittömästi virtalähteen yläpuolella ja niiden kiinnitysruuvit sijaitsevat kotelon ulkopuolella. I/O-paneelin vieressä sijaitseva takatuuletinpaikka on hieman tavallista suurempi korkeussuunnassa, joka mahdollistaa tuulettimen sijainnin hienosäätämisen. Aivan takapaneelin yläosasta kattopaneelin päädystä löytyy ilmanpoistoaukot kattotuulettimille. Kylkipaneeleiden takareunaan on muotoiltu irrottamista helpottava kahva. Kyljet ovat kiinni sormiruuveilla, jotka eivät pysy kiinni irrotetussa paneelissa. Sormiruuvien yhteydessä on pienet kumiprikat, jotka menevät melko helposti hukkaan ruuvien ollessa irrallaan.

phanteksenthooevolvitx_12

Mantan tapaan myös Evolv ITX:n oikean kylkipaneelin tapaa paljastuu merkittävä osa kotelon toiminnoista. Testikappaleessamme silmään pistää myös punainen maalipinta, joka on ruiskutettu lähes koko sisustan yläosan pintaan. Emolevyn taustalla sijaitseva prosessoricoolerin asennusaukko on yksi suurimpia näkemiämme ja se ulottuu lähes nurkkaruuvista toiseen. Erikokoisia johtoläpivientiaukkoja löytyy emolevyn ylä-, ala- sekä pystysivulta ja niistä viimeksi mainituissa on mustat suojakumit. Mittauksiemme mukaan kylkipaneelin taakse jää noin 18-25 mm tyhjää tilaa johdoille, jotka voi lisäksi siistiä nippuihin Hoop-n-loop-tarranauhojen avulla. Kotelon ainoa 2,5 tuuman levypaikka löytyy edestä ylhäältä pikakiinnitteisen metallikelkan muodossa.

phanteksenthooevolvitx_13

Kotelon alaosasta löytyy 3,5 tuuman levypaikat sekä ATX-virtalähdepaikka. Levyille on oma kehikkonsa, jonka käyttäjä voi halutessaan purkaa pois kotelosta (kahdeksan ruuvia). Lisävarusteena Phanteks myy asennusalustaa nestejäähdytyksen pumpulle, jonka voi asentaa kotelon pohjalle levykehikon tilalle. Takapaneelista levykehikon kylkeen on noin 210 mm, joka toimii myös rajoittavana tekijänä virtalähteen pituuden suhteen. Virtalähteen alta kotelon pohjalta löytyy pienet pehmustetut korokkeet ja virtalähde pujotetaan paikalleen sivukautta.

phanteksenthooevolvitx_14

Sekä 2,5 että 3,5 tuuman levyjen asennus koteloon tapahtuu levykelkkojen avulla. 2,5 tuuman levyjen tapauksessa kelkka on metallia ja se kiinnittyy kotelon runkoon kumisten pikakiinnikkeiden avulla. Itse levy kiinnitetään kelkkaan kyljistä ruuvien avulla. 3,5 tuuman levykelkat ovat puolestaan muovia ja niiden käyttöön ei tarvita lainkaan työkaluja. Levy lukitaan kelkkaan kyljistä löytyvien siivekkeiden avulla. Halutessaan käyttäjä voi kiinnittää 3,5 tuuman kelkkaan myös 2,5 tuuman levyn, mutta siinä tapauksessa tarvitaan tavallisia ruuveja.

phanteksenthooevolvitx_15

Vasemman kylkipaneelin takaa avautuva näkymä sisältää muutamia yksityiskohtia, jotka kaipaavat hieman tarkempaa tutustumista. Perusidea on tuttu – emolevy sijaitsee takana ylhäällä, virtalähde takana alhaalla ja etuosassa on lähinnä avointa tilaa. Kotelon alaosaa peittää osittain metallinen välipohja, joka on kuitenkin jätetty virtalähteen kohdalta avonaiseksi. Vakiona jäähdytys perustuu ainoastaan yhteen suurikokoiseen etutuulettimeen, joka puhaltaa ilmaa kotelon sisään. Käyttäjä voi halutessaan tehostaa ilmankiertoa taka- ja kattotuulettimilla.

phanteksenthooevolvitx_16

Sisustan etuosasta löytyy mielenkiintoinen saranoitu taso, jonka päällä on vaihtoehtoinen sijoituspaikka 2,5 tuuman levykelkalle. Vaihtoehtoisesti Phanteks myy lisävarusteena erillisiä 2,5 ja 3,5 tuuman levykelkkoja, jotka voi sijoittaa tason pikakiinnikkeisiin. Lisäksi tasossa on kiinnitysurat, joita voi hyödyntää vaikkapa nestesäiliön kiinnittämisessä. Taso on kiinni yhteensä neljällä sormiruuvilla, joten tarvittaessa irtoaa kotelosta melko pienellä vaivalla. Kotelon alaosan metallisuojan päällisosa on rei’itetty, jonka tarkoituksena on ilmeisesti parantaa näytönohjaimen jäähdytystä.

phanteksenthooevolvitx_17

Evolv ITX:n takapaneelista löytyy kaksi laajennuskorttipaikkaa, joiden rei’itetyt peitelevyt ovat kiinni tavallisilla ruuveilla kotelon ulkopuolelta. Näytönohjaimen maksimipituus on 330 mm. Takapaneelin yläosasta löytyvä takatuuletinpaikka on oletuksena tyhjillään, mutta siihen on mahdollista asentaa joko 120 tai 140 mm tuuletin. Uramaisten kiinnityspisteiden ansiosta tuulettimen sijaintia on mahdollista hienosäätää pystysuunnassa. Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi paikallaan kotelon pystyseinässä. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 200 mm, joten korkeuden suhteen Evolv ITX on yhteensopiva kaikkien markkinoilta löytyvien coolereiden kanssa.

phanteksenthooevolvitx_18

Kattotuulettimien kiinnittämiseen Phanteks on toteuttanut melko poikkeuksellisen ratkaisun, sillä kotelon katosta löytyy ulos liu’utettava metallikehikko. Kehikko on kiinni kahdella ruuvilla kotelon molemmilta puolilta, joten sen irrottaminen ei onnistu sujuvimmalla mahdollisella tavalla. Kehikossa on paikat kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle, joiden sijainnin voi valita melko vapaasti kotelon pituussuunnassa. Tarvittaessa myös metallinen kattopaneeli on irrotettavissa, sillä se on ruuveilla kiinni rungossa, mutta kyseessä on kertaluokkaa suurempi purkuoperaatio.

phanteksenthooevolvitx_20

phanteksenthooevolvitx_21

Muiden vertailukoteloiden tapaan kokeilimme luonnollisesti myös Evolv ITX:n sopivuutta nestejäähdytyskäyttöön Alphacoolin NexXxoS Full Copper -sarjan jäähdyttimillä. Phanteksin mukaan kotelon etupaneeliin voidaan asentaa jopa 240 mm ja kattopaneeliin jopa 280 mm jäähdytin.

Asensimme Evolv ITX:n kattoon onnistuneesti 30 mm paksun 280 mm kennon. Asennus vaatii luonnollisesti kattokehikon irrottamisen, johon jäähdytin kiinnitetään. Ratkaisu helpottaa sinällään jäähdyttimen asennusta, sillä sen voi lopuksi liu’uttaa koteloon valmiina pakettina. Kiinnityspisteiden epäkeskeisen sijainnin ansiosta 120 mm tuulettimia käyttävän jäähdyttimen kyljestä jää emolevyn pintaan matkaa 74 mm ja 140 mm tuulettimia käyttävän jäähdyttimen kyljestä vastaavasti 54 mm. Näiden mittojen puitteissa kattoon voi siis kiinnittää paksummankin jäähdytinkokonaisuuden siitä huolimatta, että kattokehikon ja emolevyn reunan väliin jää vain noin 25 mm etäisyys.

Etupaneeliin sovitimme ronskisti 60 mm paksun 240 mm jäähdyttimen, joka sopii tarjolla olevaan tilaan ongelmitta. Toki kotelon etuosassa sijaitseva saranoitu taso sekä edessä alhaalla sijaitseva 3,5 tuuman levykehikko on poistettava tieltä ennen tätä. Välipohjaan tehtyyn aukkoon sopii mittaustemme mukaan jopa 105 mm paksu jäähdytinkokonaisuus. Sen sijaan on varsin hölmöä, että samainen välipohja ahdistaa leveyssuunnassa niin, että 280 mm jäähdyttimien asentaminen etupaneeliin ei onnistu, vaikka etupaneelista löytyykin paikat 140 mm tuulettimille.

phanteksenthooevolvitx_22

phanteksenthooevolvitx_23

Kokoonpanon asentaminen Evolv ITX:ään on hyvin samantyyppistä, mutta muutamilta osin hieman yksinkertaisempaa kuin NZXT Mantaan. Tilaa on mini-ITX-koteloksi hyvin, eikä komponenttien asennusjärjestyksellä ole juuri merkitystä. Phanteks on testikolmikosta ainoa, johon 3,5 tuuman levyjen kiinnitykseen ei tarvita ruuvimeisseliä. Sitä tarvitaan kuitenkin edelleen mm. emolevyn, virtalähteen, 2,5 tuuman levyjen ja lisäkorttien kiinnittämiseen, joten työkaluvapaaksi Evolv ITX:ää ei voi kutsua. Kuten kuvasta näkyy, näytönohjain asettuu varsin lähelle välipohjaa, joten ilmanvaihtoreiät ovat varmasti avuksi. Kokoonpanoa asentaessa huomasimme harmiksi mm. kylkipaneeleissa sekä kattokehikossa teräviä reunoja, joita ei nykypäivän koteloissa toivoisi enää näkevänsä.

Evolv ITX:n johtoläpivientien sijainti ja muoto on hieman erikoinen, joten johtojen sijoittelua kannatta miettiä hieman etukäteen. Suurin läpivientiaukko sijaitsee melko edessä ja vaakatasossa ja ylhäällä lähempänä emolevyä sijaitseva läpivienti on puolestaan melko pienikokoinen. Kokonaisuudessaan johdottaminen on kuitenkin melko helppoa ja ylimääräiset piuhat saa piilotettua näppärästi kotelon alaosaan virtalähteen viereen.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

  • Tilaa on mini-ITX-koteloksi hyvin.
  • Ruuvimeisseliä tarvitaan monissa kohdin.
  • Kotelon pohjalla on hyvin tilaa ylimääräisille kaapeleille.
  • 3,5 tuuman levyjen kiinnityksessä ei tarvita työkaluja.
  • Kotelossa muutamia ikäviä teräviä reunoja.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Fractal Design Define Nano S
  3. NZXT Manta
  4. Phanteks Enthoo Evolv ITX
  5. Testikokoonpano, melumittaukset ja lämpötilatestit
  6. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat