Uusimmat

Asus M5600N

13.11.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Asus M5600N

Asus M5600N toimitettiin Muropaketin testipenkkiin suoraan Taiwanista Asuksen tehtaalta, eikä mukana tullut itse kannettavan tietokoneen lisäksi kuin virtakaapeli. Tuotetta ei ole ainakaan toistaiseksi listattu Asuksen sivuilla, eikä siitä muutenkaan irronnut mitään informaatiota, joten kuluttajamalliston mukana tulevista oheistavaroista on vaikea mennä sanomaan mitään.

M5600N on vertailun kolmesta kannettavasti tietokoneesta suurikokoisin ja sillä on leveyttä 275, syvyyttä 247 ja paksuutta 30 millimetriä. Paino lähentelee 1,7 kilogrammaa.

Synkeän mustilla kuorilla väritetty M5600N on muotoilun sekä kuorien sisältä löytyvien komponenttien puolesta pitkälti vastaava P7010:n kanssa. Centrino-brändin tarralla varustettu tietokone pitää sisällään Intel 855GME -northbridgeen ja ICH4-M-southbridgeen perustuvan emolevyn, joten näytönohjaimen virkaa toimittaa Intel Extreme Graphics 2 -ominaisuudet, jotka on integroitu northbridgeen.

Suurimman eron Fujitsu-Siemens Lifebook P7010:een tekee prosessori, joka 1,1 gigahertsisen mallin sijaan on tehokkaampi 1,6 gigahertsin kellotaajuudella toimiva malli. Prosessori perustuu edelleen vanhempaan Banias-ytimeen uudemman Dothanin sijaan. Kovalevytilaa on saman verran kuin P7010:ssä eli 60 gigatavua.

Laajakuvasuhteellisen näytön sijaan Asus on turvautunut perinteiseen 4:3-kuvasuhteeseen ja 12,1 tuuman näyttö kykenee 1024×768-resoluutioon.

M5600N:ssä vasemman käden ulottuvilla on Matshitan valmistama DVD/CD-RW-komboasema, joka polttaa normaaleja CD-levyjä 24-kertaisella nopeudella ja kykenee lukemaan DVD-R-standardin DVD-levyjä. Valitettavasti Asuksella ei siis voida polttaa DVD-levyjä, kuten Fujitsu-Siemensin mukana tulevalla asemalla.

DVD/CD-RW-aseman oikealla puolella on PCMCIA-korttipaikka, reunimmaisena yksi USB2.0-portti sekä muistikortinlukija, joka tukee Memory Stick-, Secure Digital- ja Multi Media Card -muistityyppejä. Vastaavasti aseman vasemmalle puolelle on sijoitettu RJ-45- ja RJ-11-liittimet verkkoyhteyksiä silmällä pitäen.

Tietokoneen oikea reunusta käsittää kuuloke- ja mikrofoniliittimet, kaksi USB2.0-porttia, VGA-liittimen sekä reiän, johon voidaan kiinnittää lukitusmekanismi. Prosessorin tuottama lämmin ilma puhalletaan koneesta ulos keskellä näkyvän ritilikön läpi.

Takaosasta ei suuren akun lisäksi löydy kuin virta- sekä FireWire-liittimet.

Alapuolelta ei niin ikään mitään kovin erikoista löydy. Ylemmässä kuvassa tosin näkyy hieman paremmin reilusti ulostyöntyvä akku sekä tuulettimen ja muistikampojen kohdalla olevat viileän ilman sisäänottoreiät.

Näppäimistö näyttää suomalaisittain hieman erikoiselta, sillä kyseessä on Aasiasta testiin saapunut testimalli paremmin englanninkieleen soveltuvalla näppäimistöllä eli mukana ei ole lainkaan ääkkösiä. Näppäimistö vaikuttaa käyttömukavuudeltaan pätevältä ja näppäinten painallusäänikin on kohtalaisen hiljainen.

Hiiren virkaa toimittaa Lifebookista tuttu kosketusherkkä pinta ja kaksi näppäintä. Näppäimet ovat jämerän tuntuiset ja hiljaiset, toisin kuin Lifebookissa.

Hiiren läheisyydestä löytyy myös neljä lediä, joista vasemmanpuoleisin palaa vihreänä koneen virran ollessa kytkettynä päälle. Sen vieressä oleva oranssi ledi vastaavasti palaa virtakaapeli kiinnitettynä, kun taas kovalevyn raksuttaessa toiseksi oikeanpuoleinen ledi vilkkuu vihreänä. WLAN kytkettynä päälle vilkkuttaa kaikkein oikeanpuoleisinta lediä sinisenä.

M5600N:n muistikannat on rajoitettu Flybookin tavoin yhteen ja siihen on esiasennettu Apacerin 512 megatavun PC2700-muistikampa. Kampa on speksattu vertailun muiden muistien tavoin 2.5-3-3-7-asetuksille 166 megahertsin (333 MHz DDR) kellotaajuudella.

Asuksessa saatiin ilman suurempia purkuoperaatioita esille myös heatpipe-tekniikalla toteutettu jäähdytysjärjestelmä, joka jäähdyttää Intel Pentium M 1,6 GHz -prosessoria. Lämpö siirtyy kahta putkea pitkin pieneen kupariseen siiliin, jonka läpi viileää ilmaa puhaltaa 40 millimetrin tuuletin.

Sisältö

  1. Miniläppärit
  2. Fujitsu-Siemens Lifebook P7010
  3. Asus M5600N
  4. Testikokoonpano & Testit
  5. Loppusanat