Uusimmat

Danamics LMX Superleggera

31.03.2010 20:47 Muropaketin toimitus

Danamics on Tanskalainen vuonna 2005 perustettu yritys, joka lähti kehittämään ja tuotteistamaan nestemäiseen metalliin perustuvaa jäähdytysratkaisua. Nykyään Danamics on osa 1958 perustettua Dantherm Groupia. Danamics esitteli ensimmäisen LM10-prosessoricoolerinsa vuonna 2008, mutta veti sen pois markkinoilta vuoden 2009 alussa noin 300 euron hintaan nähden surkean suorituskyvyn takia. Viime vuoden syyskuussa päivävalon näki Danamics LMX -cooleri ja helmikuussa 2010 julkaistiin LMX Superleggera -malli, joka on karsittu tuulettimien osalta ja varustettu muutamalla parannuksella. Testikappaleen toimitti Danamics. Suomessa LMX Superleggera on saatavilla edullisimmillaan noin 110 euron hintaan.

LMX Superleggera on pakattu mielenkiintoiseen pakkaukseen. Sumeasti läpinäkyvän muovikuoren sisään on kääräisty kaksi valkoista pahvirasiaa, joihin on printattu LMX-logot. Rasioista suurempi aukeaa arkun tavoin ja sen sisältä löytyy pahvikehyksellä suojattu cooleri, DVD-levy sekä ohjeet ja asennustarvikkeet. Pienempään rasiaan on pakattu PowerBooster 2 -yksikkö.

LMX Superleggeran pakkauksesta paljastuu melkoinen määrä tavaraa. Eri prosessorikantojen asennussarjat on pakattu siististi erillisiin merkattuihin minigrip-pusseihin. Toimitussisältöön kuuluu asennustarvikkeet, lämpötahnaa, PowerBooster 2 -yksikkö sekä asennusohjeet ja varoituslappusia. On hauskaa, että ohjekirjassa käsitellään pääosin varomääräyksiä ja toimintaohjeita, jos coolerin sisällä virtaava metalli pääsee vapaaksi. Asennukseen keskitytään yleisellä tasolla vain yhdellä aukeamalla, sekä erillisillä suoritinkantakohtaisilla A4-kokoisilla paperiarkeilla.

Ensisilmäyksellä LMX Superleggera näyttää tavalliselta tornicoolerilta. Todellisuudessa asian laita on toinen – putkissa nimittäin kiertää nestemäistä metallia sähkömagneettisen pumpun avulla. Huvittavana kontrastina Superleggera-mallinimelle (italiaksi ”superkevyt”) cooleri painaa 1180 grammaa ja kyseiseen lukemaan ei ole huomioitu vielä tuulettimia. Ulkomitat ovat 158,2 x 170,5 x 90 mm, eli LMX Superleggera on melko korkea ja leveä cooleri. Rivasto on nikkelöityä alumiinia ja putket sekä pohja nikkelöityä kuparia. 120 mm tuuletinpaikkoja on kaksi kappaletta, mutta tuulettimet eivät sisälly Superleggera-version hintaan. Yhteensopivuuden osalta tarjolla on AMD- ja Intel-malli. Tuettuina ovat siis joko AM2, AM2+ ja AM3-kannat tai vaihtoehtoisesti LGA 775, LGA 1156 ja LGA 1366 -kannat. Testikappale oli varustettuna poikkeuksellisesti kaikkien suoritinkantojen asennustarvikkeilla.

LMX Superleggeran alumiinirivasto on varsin tehokkaasti muovikuoren ja tuulettimien peitossa. Rivaston molemmilta puolilta löytyy paikat 120 mm tuulettimille, mutta tuulettimet on ostettava erikseen. Testikappaleen mukana toimitettiin SilenX Ixtrema -tuulettimet, joiden speksit ovat 2000 RPM, 75,7 CFM ja 21,8 dBA. Muutaman tuulettimien irrotus- ja kiinnityskerran jälkeen ilmeni ongelmia rivaston ylimpien ripojen kanssa. Ne nimittäin irtosivat putkista tuulettimien kanssa tapahtuvan kontaktin myötä ja seurauksena on huonompi kontakti ja lämmönsiirtyvyys putkien ja ripojen välillä.

Rivastoa peittävät muovikuoret ovat avoimet myös coolerin päädyistä. Lisäksi kuoret toimivat tuulettimien kiinnityskehikkona. Tuuletin liu’utetaan ylhäältä kehikossa oleviin uriin ja lukitaan pienillä oransseilla muoviklipsuilla.

Muovikuoret irtoavat jäähdytysrivaston ympäriltä pienellä kekseliäisyydellä. Yläosastaan puoliskot ovat kiinni parilla muoviklipsillä ja alaosastaan lämpöputkien ympärille kiinnittyvillä väkäsillä. Coolerin yläosasta muovikuorien alta paljastuu kokonaisuuden mielenkiintoisin osa.

Danamics LMX Superleggeran putkissa kiertää natriumin ja kaliumin seosta (78 painoprosenttia K, 22 painoprosenttia Na), joka pysyy nestemäisessä muodossa -12,6 ja 785 celsiusasteen välillä. NaK 78 -seos on suljettuna järjestelmään 0,5 baaria ilmanpainetta korkeammalla paineella. Nestemäinen metalliseos kiertää coolerin putkissa neodyymimagneetteihin perustuvan sähkömagneettisen pumpun avulla ja sen lämmönsiirtokyky on erinomainen. Pumpussa ei ole lainkaan liikkuvia osia, joten se ei pidä myöskään ääntä. Metalli kiertää järjestelmässä 60 ml/s nopeudella. Pumpun kerrotaan toimivan yhden watin teholla. Coolerin asennolla ei ole vaikutusta järjestelmän toimintaan.

Sähkömagneettinen pumppu sijaitsee rivaston päällä, joka tekee coolerista yläpainoisen. Tämä puolestaan aiheuttaa momenttia coolerin kiinnitykseen, joka ei ainakaan teoriassa ole hyvä asia. Pumppuun kiinnittyy kaksi paksua johtoa, jotka tuovat virtaa PowerBooster 2 -muuntajalta.

3,5″ asemapaikkaan sijoitettavan PowerBooster 2 -yksikön tehtävänä on muuntaa virtalähteeltä tuleva virta coolerin sähkömagneettiselle pumpulle sopivaan muotoon. PowerBooster 2 on mitoiltaan 140 x 26 x 101 mm ja painaa 420 grammaa. Se käyttää 12 voltin jännitettä tavallisesta molex-liittimestä. Punainen tarra muistuttaa, ettei molex-liitintä saa kytkeä ennen, kuin coolerille menevien johtojen musta liitin on kytketty PowerBoosteriin. Käytössä PowerBooster kuumenee selvästi. Testien aikana sen pinnasta mitattiin noin 40-50 asteen lämpötiloja. Myös PowerBoosterin ja coolerin välinen johto lämpenee sormin havaittavasti.

NaK 78 -seos liikkuu LMX Superleggeran sisällä viittä kupariputkea pitkin pumpulta rivaston läpi coolerin pohjaosaan ja takaisin rivaston läpi ylös pumpulle. Pohjan kontaktipinnassa voi tarkkasilmäinen havaita erittäin pieniä kaarimaisia työstöuria, jotka tuntuva juuri ja juuri kynnen avulla. Ristimittauksella testikappaleen pohja todettiin suoraksi.

Testikappaleen mukana toimitettiin siis asennustarvikkeet poikkeuksellisesti kaikille nykypäivän suoritinkannoille. Normaalisti mukana on vain AMD- tai Intel-asennustarvikkeet. Kuvan vasemmassa yläkulmassa on kiinnitysosat AMD-kokoonpanoille. Keskellä ylhäällä on LGA 775 -osat, oikealla ylhäällä LGA 1156 -osat, keskellä alhaalla LGA 1366 -osat ja vasemmalla alhaalla metalliset kiinnityslevyt eri kannoille. Lämpötahnaa toimitetaan pieni ruiskullinen, joka riittää useampaan asennuskertaan.

14-sivuinen käyttöohjekirja sisältää pääosin varo-ohjeita tilanteisiin, joissa NaK 78 -liuos pääsee valumaan ulos coolerin sisältä. Kyseessä on syövyttävä aine, joka on vaarallista ihokontaktissa, hengitettynä ja nieltynä. Lisäksi NaK reagoi erittäin voimakkaasti veden kanssa. Asennusohjeet löytyvät kirjasen toiseksi viimeiseltä aukeamalta hyvin suurpiirteisesti esitettynä. Esimerkiksi eri suoritinkantoja eri ole eritelty ohjeissa. Ohjekirjan viimeiselle sivulle on kiinnitetty CD-levy, jolta pitäisi löytyä asennusohjeet muilla kielillä. Ainakin testikappaleen CD-levy oli kuitenkin täysin tyhjä. Käyttöohjekirjasen lisäksi suoritinkantakohtaiset asennusohjeet on printattu myös erillisille A4-kokoisille arkeille. Arkeille on painettuna lähinnä räjäytyskuva, johon on eritelty osien nimet. Selkeää vaiheittaista asennusohjetta ei ole tarjolla.

LMX Superleggeran kiinnittäminen aloitetaan asettamalla emolevyn taustapuolelle metallinen taustalevy. Taustalevyn kulmista löytyvät reiät on varustettu kierteillä. Esimerkkitapauksessa cooleri asennetaan LGA 1366 -kantaiselle emolevylle.

Seuraavaksi emolevy käännetään oikein päin ja etupuolelle kiinnitetään metalliset kiinnityspalkit. Niiden kiinnitys on toteutettu hieman erikoisesti, sillä vaikka kiinnitysruuvit kiristetään aivan pohjaan asti, palkit pääsevät hieman heilumaan paikallaan. Molemmista palkeista löytyy kaksi kierteistettyä reikää, joihin itse cooleri kiinnitetään.

Coolerin kiinnittämisessä emolevyyn käytetään päällekkäin sijoitettavia metallilevyä sekä muovista kohdistuslevyä. Muovilevy on muotoiltu niin, että se kohdistuu automaattisesti oikeaan kohtaan coolerin pohjaosan päälle. Cooleri kiristetään neljällä ristikantaisella ruuvilla emolevyyn asennettuihin metallipalkkeihin. Tuulettimien on oltava asennusvaiheessa irrotettuina. Kiinnitysruuveissa on harmillisen pieni kanta, joten niiden vääntäminen keskikokoisella ruuvimeisselillä on hieman hankalaa. Testikappaleessa ruuvien kiristämiseen oli lisäksi käytettävä ajoittain suhteettoman kovaa voimaa ja lopulta toisen puolen kiinnityspalkin kierteet irtosivat (kierteet on toteutettu alapuolelle prässätyllä mutterilla). Kierteissä oli siis ilmeisesti jonkinlainen valmistusvirhe, joten osien työnjäljestä ei jäänyt hyvää vaikutelmaa.

Muihin nykypäivän huippucoolereihin verrattuna LMX Superleggera ei näytä emolevyllä kohtuuttoman suurikokoiselta. Merkittävin mitta on 17 cm korkeus, joka saattaa aiheuttaa ongelmia kapeissa koteloissa. Kunhan LMX:n on saanut kiristettyä kunnolla paikalleen, tuntuu kiinnitys tukevan oloiselta. Sen on syytäkin tuntua, sillä jo ilman tuulettimia painoa löytyy melkein 1,2 kiloa ja siitä merkittävä osa sijaitsee rivaston päällä.

Sisältö

  1. Monstericoolerit vertailussa: Cooler Master V10, Danamics LMX Superleggera & Noctua NH-D14
  2. Cooler Master V10
  3. Danamics LMX Superleggera
  4. Noctua NH-D14
  5. Testikokoonpano ja testimetodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  6. Loppuyhteenveto