Uusimmat

Emolevyn käsittely

10.05.2010 20:35 Muropaketin toimitus

MSI on paketoinut Big Bang Fuzionin kookkaaseen pahvilaatikkoon, jonka sisältä löytyy mittavin määrä ohjekirjoja ja -lappusia, joita on löytynyt mistään Muropaketin aiemmin testaamasta emolevystä. Mukana toimitetaan peräti 11 ohjeistavaa lappusta sekä kolme ajuri-CD-levyä.

Mukana toimitetaan myös seitsemän Serial ATA -kaapelia, eSATA-kaapeli, I/O-liitinsuoja, PATA-kaapeli, kolme SATA-virta-adapteria, kotelon kaapeleiden pikakiinnityskannat, jännitemittauspisteiden kaapelit, äänikortti, kaksi korttipaikkaan asennettavaa paneelia sekä OC Dashboard -paneeli sekä sen data- ja USB-kaapeli.

Ensimmäinen korttipaikkapaneeli on varustettu kahdella USB 2.0 -portilla ja toinen paneeli kahdella eSATA-liittimellä ja yhdellä molex-virtaliittimellä. Mukana toimitettava QuantumWave-äänikortti asennetaan PCI Express x1 -liittimeen ja sen muovikuorten alta löytyy Realtekin valmistama 7.1-kanavainen ALC889-äänikoodekkipiiri. Kortti tukee Creative EAX Advanced HD 5.0-, THX TruStudio PC- ja Creative Alchemy -teknologioita. Liittimien puolesta siitä löytyy digitaalista ulostuloa varten koaksiaali- ja optinen liitin sekä analogista ääntä varten kullatut 3,5-millimetrin mikrofoni-, etukaiutin-, keskikaiutin/subwoofer-, takakaiutin-, sivukaiutin- ja linjasisäänmenoliittimet. Liittimien sisällä on ledit, jotka hohtavat kunkin sisääntulon/ulosmenon värikoodauksen mukaisesti.

MSI:n mustalla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattu sinisiksi ja mustiksi, ja jäähdytysjärjestelmä on toteutettu neljällä siilillä ja yhdellä lämpöputkella. Kuvassa vasemmalla alhaalla olevan siilin alla on P55-piiri ja keskellä olevan mustaksi anodisoitun alumiinisiilin alla Lucidin Hydra 200 -piiri, joka on yhteydessä kahdeksan millimetrin paksuisella SuperPipe-lämpöputkella virransyötön siileihin.

Vaikka MSI:n edustus Suomessa on vähintään hyvällä tasolla, Big Bang Fuzionia ei onnistuttu bongamaan jälleenmyyjien tuotevalikoimista. Saksalaisista verkkokaupoista emolevy irtoaa halvimmillaan 310 eurolla, joten kyseessä on kaikkea muuta kuin edullinen P55-emolevy. Korkea hinta selittyy lähes yksinomaan Lucid Hydra 200 -piirillä, sillä vaikka Lucid ei ole kertonut piirien tarkkoja hintoja, se on vihjannut kunkin PCI Express -linjan kustantavan noin 1,5 dollaria. Näin ollen Big Bang Fuzionissa käytettävän huippumallin hinta on hulppeasti yli 70 dollaria.

I/O-liitinrivistössä on PS/2-liittimet näppäimistölle ja hiirelle, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, kaksi eSATA-liitintä, OC Dashboard -paneelin dataliitin, FireWire-liitin ja kaksi verkkoliitintä. Valitettavasti emolevylle ei ole implementoitu USB 3.0 -piiriä, mikä on poikkeuksellista, kun ottaa huomioon emolevyn hintatason.

Sinisiksi värikoodattuja PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta ja niistä ainoastaan ylin toimii kaikissa tilanteissa täydellä x16-nopeudella. Kolmea näytönohjainta käyttäessä kahden alimman liittimen nopeus on x8 ja kun käytössä on ”ainoastaan” kaksi näytönohjain, molemmat ylemmät liittimet toimivat x16-nopeudella. PCI Express x1- ja PCI-liittimiä löytyy emolevyltä kaksin kappalein. Emolevy tukee ATI CrossFireX -teknologiaa sekä lisäksi Hydra 200 -piirin kautta Lucidin useamman grafiikkapiirin teknologiaa, muttei NVIDIAn SLI-teknologiaa.

Kuvassa ylhäällä vasemmassa laidassa näkyy JMicronin valmistama JMB362-piiri, joka ohjaa kahta eSATA-liitintä, keskemmällä VIAn VT6315N-FireWire-piiri ja aivan kuvan ylälaidassa kaksi Realtekin gigabitin RTL8111DL-verkkopiiriä.

Emolevyn alalaidasta löytyy BIOSin nollausnapin vierestä OC Genie -nappi teknologian aktivoimiseksi. OC Genie on ominaisuus, jota MSI on hehkuttanut tarmokkaasti jo pitkään ja mainostaa sen ylikellottavan laitteiston yhdessä sekunnissa yhdellä napin painalluksella ilman, että käyttäjältä vaaditaan minkäänlaista ylikellotustietämystä. Kun käyttäjä painaa OC Genie -nappia, emolevy tunnistaa prosessorille parhaan kellotaajuuden ja käyttöjännitteen, jotka eivät kuitenkaan ylikuumenna tai vioita sitä. Samalla OC Genie asettaa muistien kertoimen, käyttöjännitteen ja asetukset kuntoon.

Napin painaminen pohjaan aktivoi emolevyltä ylimmän PCI Express x16 -liittimen alapuolelta löytyvän OC Genie -piirin, joka aloittaa ylikellotusprosessin tunnistamalla prosessorin ja muistien tiedot. Tietojen tunnistamisen jälkeen tapahtuu varsinainen ylikellotus, jonka päätteeksi asetukset tallennetaan BIOSin muistiin.

Oikeassa alakulmassa on harmaaksi/siniseksi anodisoitu alumiininen siili, joka jäähdyttää P55-piiriä. P55 ohjaa mustiksi värikoodattuja Serial ATA 3 Gb/s -liittimiä, joihin asennetut kiintolevyt voi asettaa toimimaan RAID-teknologian 0-, 1-, 5- tai 10-tasoon. Sinisiksi värikoodattuja Serial ATA 3 Gb/s -liittimiä ohjaa kaksi JMicronin JMB322 -piiriä ja RAIDin osalta piirit tukevat 0- ja 1-tasoja. Valitettavasti emolevy ei tue Serial ATA 6 Gb/s -teknologiaa. PATA-ohjaimesta on vastuussa niin ikään JMicronin valmistama piiri, JMB363.

Alareunassa on myös elektromagneettiset Easy Button 2 -hipaisunäppäimet GreenPower-ominaisuudelle, resetille sekä virralle. Näppäimet toimivat todella hyvin ja näppäimen hipaisusta sen yläpuolelle syttyy sininen ledi ilmaisemaan hipaisun onnistumista.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja kuhunkin niihin voi asentaa neljän gigatavun muistikamman emolevyn tukiessa maksimissaan 16 gigatavun muistikapasiteettia. Virallisesti tuettuna on 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuus, mutta ylikellottamisen kautta tuki nousee 1066 MHz:iin (2133 MHz DDR). Muistiliittimien vierestä löytyy mustaksi värikoodattu 24-pinninen ATX-virtaliitin, V-Switch-kytkimet sekä V-Check-jännitemittauspisteet. V-Switch-dippikytkimillä voi nostaa BIOSin tarjoamaa prosessorijänniterajaa 0,1 voltilla ja muisti-, VTT- ja PCH-jänniterajoja 0,2 voltilla vakiosta.

V-Check-mittauspisteisiin voi puolestaan liittää mukana tulevat kaapelit, joiden toiseen päähän sopii asennettavaksi yleismittarin mittauskärki. V-Checkistä löytyy mittauspisteet prosessori-, VTT-, muisti- ja PCH-jännitteille ja oikeasta reunasta kaksi maapistettä.

LGA 1156 -prosessorikannan ympärillä on tantaalikondensaattoreita sekä suojattuja keloja, ja hieman taaemmaksi on sijoitettu kahdeksanpinninen lisävirtaliitin. MSI on päätynyt 14-vaiheiseen virransyöttöön, josta kahdeksan vaihetta on pyhitetty prosessorille ja kaksi VTT:lle (Voltage Termination), muistiohjaimelle sekä P55-piirille. Emolevy on varustettu Active Phase Switching- eli APS-ominaisuudella, joka osaa kytkeä virransyötön vaiheita päälle ja pois päältä riippuen kuormasta.

Virransyötön DrMOS-ominaisuus käsittää yhden prosessorin virransyötön vaiheen (ohjainpiiri + kaksi mosfettia) integroituna yhteen piiriin. MSI:n mukaan DrMOSin tehonkulutus on pienempi, hyötysuhde korkeampi, toimintalämpötila alhaisempi ja vasteaika prosessorin kuorman muutoksiin pienempi, kuin perinteisessä ratkaisussa. Lisäksi virransyötön vaiheita voi kontrolloida ohjelmallisesti suoraan Windowsista.

Ylemmän PCI Express x1 -liittimen yläpuolella on 7-segmenttinäyttö, joka osoittaa prosessorilla sinä hetkenä käytössä olevien virransyötön vaiheiden määrän.

Lisäksi muistiliittimien yläpuolella on kahden pintaliitosledin pari osoittamassa VTT:n ja muistiohjaimen virransyötön vaiheiden määrän. Muistiliittimien alapuolelta löytyy vastaava ledipari osoittamassa P55-piirin vaiheiden lukumäärän.

BIOSin ensimmäisenä käsiteltävä valikko sisältää mahdollisuuden säätää prosessorin käytössä olevien ytimien määrää, EIST-, C1E- ja Turbo Boost -teknologiaa, Base Clock -kellotaajuutta, prosessorin kerrointa sekä kytkeä OC Genie -nappi toimintavalmiuteen.

Samasta valikosta hieman alempaa vastaan tulevat muun muassa muisteja koskevat asetukset sekä QPI-kellotaajuus.

Muistiasetuksia voi säätää kanavakohtaisesti ja asetuksia löytyy kaikkineen kymmenkunta.

Jänniteasetuksia on niin ikään reilunpuoleisesti ja mukana on prosessori-, VTT-, PLL- ja esimerkiksi muistijännitteet sekä VDroop Control -asetus optimoimassa prosessorijännitteen tipahtamista rasituksessa.

Tuulettimen kierrosnopeusasetuksia, lämpötila-, tuulettimien kierrosnopeus- ja jännitetietoja varten on pyhitetty oma valikko, josta aukeaa alemman kuvan kaltainen lämpötilatietoja listaava Dr. MOS Temperature -alavalikko.

BIOSista voi asettaa myös eri virransyötön vaiheiden ohjaus pois päältä, jolloin kaikki vaiheet ovat jatkuvasti käytössä tai auto-asentoon, jolloin niiden määrä vaihtelee käyttöasteen mukaan. Samaisessa valikossa on listattu myös laitteiston virta-, jännite-, tehonkulutus ja hyötysuhdetietoja.

BIOSin päivittäminen on nykypäivänä helppo operaatio, joka voidaan toteuttaa Big Bang Fuzion -emolevyssä BIOSin kautta aukeavasta M-Flash-ohjelmasta USB-tikulta. Samainen ohjelma antaa käyttäjälle myös mahdollisuuden tallentaa nykyisen käytössä olevan BIOSin USB-tikulle talteen.

Varsinkin ylikellottaessa BIOSin nollaaminen on tuttua puuhaa, jonka jälkeen kaikki tiedot täytyy asettaa uudestaan. MSI on monen muun valmistajan tavoin ratkaissut ongelman BIOSista löytyvillä tallennuspankeilla, joihin voi tallentaa BIOS-konfiguraatioita talteen ja ladata niitä sieltä käyttöön.

Sisältö

  1. MSI Big Bang Fuzion (Intel P55) + Lucid Hydra 200
  2. Emolevyn käsittely
  3. Testikokoonpano, suorituskyky & ylikellotus
  4. Loppuyhteenveto