Uusimmat

MSI GTX 780Ti Gaming 3G

19.02.2014 10:56 Muropaketin toimitus

NVIDIA julkaisi GeForce GTX 780 Ti -näytönohjaimen marraskuussa, jossa on käytössä täysi GK110-grafiikkapiiri 2880 CUDA-ytimellä. Kyseessä on markkinoiden suorituskykyisin yhden grafiikkapiirin näytönohjain, joka säilyttänee asemansa ainakin siihen asti, kunnes TSMC:n 20 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat NVIDIAn ja AMD:n huippumallit julkaistaan.

Testasimme Muropaketissa tammikuussa Asuksen GeForce GTX 780 Ti DirectCU II OC -näytönohjaimen. Tulokset lehdistökappaleella jäivät joka suhteessa niin vaisuiksi, että testasimme vielä erikseen myyntiversion hieman paremmalla menestyksellä.

Olimme yhteydessä myös MSI:hin ja Gigabyteen, jotta saisimme testattua molempien valmistajien omat GeForce GTX 780 Ti- ja Radeon R9 290X -mallit. Gigabyte ilmoitti pitkän odottelun jälkeen, että kumpaakaan mallia ei pystytä toimittamaan saatavuusvaikeuksien takia testiin. MSI puolestaan ilmoitti, ettei pysty toimittamaan R9 290X -mallia, mutta GTX 780Ti Gaming 3G -näytönohjain saatiin lopulta Muropaketin testattavaksi.

Tutustumme tässä artikkelissa näytönohjaimen ominaisuuksiin ja testasimme suorituskyvyn, grafiikkapiirin lämpötilan sekä kokoonpanon tehonkulutuksen ja melutason. Lisäksi kokeilimme näytönohjaimen menohaluja ylikellotustestissä. Vertailukohtina testeissä ovat aiemmin Muropaketissa testattu Asuksen noin 20 euroa kalliimpi GTX 780 Ti DirectCU II OC- ja noin 70 euroa edullisempi NVIDIAn referenssinäytönohjain.

 

Näytönohjaimen ominaisuuksien esittely

Myyntipakkauksen mukana toimitetaan ajuri-CD, pikaohjeet, 8-pinninen PCI Express -virta-adapteri, 6-pinninen Molex-PCI Express -virta-adapteri ja DVI-VGA-adapteri.

MSI:n kahden korttipaikan korkuisella Twin Frozr IV -jäähdytysratkaisulla varustettu näytönohjain kuuluu pelaajille suunnattuun Gaming-tuoteperheeseen. Puna-mustaan muoviseen kehikkoon on upotettu kaksi 95 mm:n tuuletinta ja Gaming-tuoteperheen lohikäärmelogo. Näytönohjaimen kokonaispituus on 27 cm ja jäähdytysratkaisu on 1,5 cm leveämpi kuin piirilevy.

MSI GTX 780Ti Gaming 3G -näytönohjaimen saatavuus Suomesta on hyvä ja se on hinnoiteltu Muropaketin Hintavertailun mukaan alkaen 665 euroa. Edullisimmillaan NVIDIAn omaan jäähdytysratkaisuun perustuvia GeForce GTX 780 Ti -näytönohjaimia myydään tällä hetkellä Suomessa alkaen 593 euroa, joten MSI:n mallista joutuu maksamaan noin 70 euroa ekstraa.

Piirilevyn takapuoli on paljas eikä sitä ole suojattu metallilevyllä. Yksi jäähdytysratkaisun kiinnitysruuveista on peitetty tarralla, jonka rikkominen evää takuun. Oikeassa ylänurkassa on kaksi SLI-liitintä useamman näytönohjaimen konfiguraatioon.

Näyttöliittiminä on kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä (DVI-I & DVI-D), DisplayPort-liitin ja HDMI-liitin. Kuvasta näkyy myös näytönohjaimen leveämpi rakenne.

Piirilevy on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimellä, jotka on käännetty 180 astetta, jotta lämpöputki ei olisi liittimien lukitusklipsujen tiellä.

Twin Frozr IV -jäähdytysratkaisussa grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kuparilevyyn, johon on yhteydessä viisi lämpöputkea. Lämpöputket taipuvat isokokoiseen tuulettimien alla olevaan jäähdytysrivastoon. Kaksi lämpöputkista on 8 millimetriä ja kolme 6 millimetriä paksuja. Muistipiireillä ja virransyötöllä on oma alumiininen jäähdytyslevy.

MSI mainostaa tuotesivuillaan Military Class 4 -komponentteja, mutta piirilevyllä on käytössä samat komponentit kuin NVIDIAn referenssinäytönohjaimessa. Komponentteja on jopa joiltain osin karsittu. Piirilevy on varustettu kahdeksanvaiheisella virransyötöllä, josta kuusi vaihetta on pyhitetty GK110-grafiikkapiirille ja kaksi vaihetta GDDR5-muisteille. Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 301 wattia.

MSI on ylikellottanut Gaming-mallissa GK110-grafiikkapiirin toimimaan 980 MHz:n peruskellotaajuudella (+104 MHz) ja 3D-rasituksessa 1046 MHz:n (+118 MHz) Boost-kellotaajuudella. GDDR5-muistit toimivat 1750 MHz:n vakiotaajuudella. GPU-Z-ohjelma ilmoitti grafiikkapiirin ASIC Quality -arvoksi 66,1 %.

Todellisuudessa grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa 1097 MHz:n kellotaajuudella ja 1,150 voltin käyttöjännitteellä.

MSI tarjoaa ladattavaksi Gaming App -sovellusta, josta voi valita käyttöön kolme eri profiilia: OC, Gaming & Silent. Vakiona käytössä on Gaming-profiili. OC-profiililla grafiikkapiirin kellotaajuus nousi 40 MHz ja Silent-profiililla laski 89 MHz.

Battlefield 4

  • OC (1137 MHz): 58,7 FPS
  • Gaming (1097 MHz): 57,0 FPS
  • Silent (1006 MHz): 53,3 FPS

Grafiikkapiirin lämpötila pysyi Gaming- ja Silent-profiileilla 72 asteessa ja tuulettimien 57 % kierrosnopeudella melutaso oli 43,4 dB. OC-profiililla grafiikkapiirin lämpötila laski 70 asteeseen, kun tuulettimien kierrosnopeus nousi 62 %:iin ja melutaso 44,4 desibeliin.

Sisältö

  1. MSI GTX 780Ti Gaming 3G
  2. Suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  3. Ylikellotustestit & loppuyhteenveto