Uusimmat

Ylikellotustestit, LN2-tuloksia maailmalta & loppuyhteenveto

28.04.2010 00:01 Muropaketin toimitus

 

Ylikellotustestit

MSI R5870 Lightningin ylikellotustestit suoritettiin kotelon kylkipaneeli auki ja Twin Frozr II -coolerin 80 mm:n tuulettimet manuaalisesti asetettuna 100 % kierrosnopeudelle. Koska näytönohjain alkoi throttlaamaan Cypress-grafiikkapiirin saavuttaessa 92 asteen lämpötilan, jouduttiin ylikellotusasetukset hakemaan niin, ettei kyseinen lämpötila-arvo ylittynyt testeissä. Ylikellotusten vakautta ja vaikutusta suorituskykyyn mitattiin 3DMark Vantagella ja Crysis Warhead-, Battlefield: Bad Company 2- ja Metro 2033 -peleillä.

Aloitimme testit nostamalla MSI AfterBurner -ohjelman avulla Cypress-grafiikkapiirin kellotaajuuden suoraan gigahertsiin. Vakiojännitteellä testipelit kaatuivat kuitenkin heti alkulatailuihin ja käyttöjännitteen korottaminen 1,275 volttiin ei juuri parantanut tilannetta. Grafiikkapiirin kellotaajuus jouduttiin lopulta laskemaan 960 MHz:iin, joka osoittautui vakaaksi 1,24 voltin käyttöjännitteellä. Seuraavaksi haettiin GDDR5-muisteille korkeinta kellotaajuutta ja lopulta 1250 MHz osoittautui korkeimmaksi mahdolliseksi kellotaajuudeksi, jolla Cypress-grafiikkapiirin lämpötila ei noussut yli 90 asteeseen.

Ylikellotustesteissä MSI R5870 Lightning -näytönohjaimen Cypress-grafiikkapiirin ylikellottaminen 960 MHz:iin (+ 6,7 %) ja GDDR5-muistien ylikellottaminen 1250 MHz:iin (+4,2 %) paransi 3DMark Vantagessa tuloksen P19053 pisteeseen (+3,7 %). Crysis Warheadin keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus parani 2,2 FPS:llä, Battlefield: Bad Company 2:n 0,8 FPS:llä ja Metro 2033:n 1,4 FPS:llä.

 

Ylikellotustestejä maailmalta LN2:lla

HWBot.org-sivustolta löytyy useita ylikellotustuloksia MSI:n R5870 Lightning -näytönohjaimella nestemäisellä typellä jäähdytettynä. Taiwanilainen ylikellottaja NickShih on onnistunut ylikellottamaan näytönohjaimensa 3DMark Vantage -testissä Cypress-grafiikkapiirin osalta jopa 1485 MHz:n kellotaajuudelle, mutta monet muut ovat jääneet noin 1350-1400 MHz:n välimaastoon.

ATI Radeon HD 5870 -näytönohjainta nestemäisellä typellä ylikellottaessa Cypress-grafiikkapiirin pitää olla erityisen hyvä yksilö. Jos molemmat osa-alueet ovat kunnossa eli näytönohjaimessa on järeä piirilevysuunnittelu ja hyvä Cypress-grafiikkapiiri, tulokset ovat nestemäisellä typellä jäähdytettäessä NickShihin saavuttamien kellotaajuuksien tasoa. Käytännön testeissä on kuitenkin todettu, että hyvällä Cypress-grafiikkapiirillä varustettu referenssinäytönohjainkin kykenee 1400 MHz:n kellotaajuuteen grafiikkapiirin osalta, mutta todennäköisyys on heikompi kuin erikoisnäytönohjaimilla, joissa grafiikkapiirit on pyritty valitsemaan ainakin joidenkin kriteerien mukaan.

HWBot, 3DMark Vantage – Performance Hall of fame

XtremeSystems Forums, Evga W555 + MSI Lightening 5870 X4

 

Loppuyhteenveto

MSI:n R5870 Lightning on paperilla piirilevysuunnittelunsa puolesta ylikellottajan unelmanäytönohjain. Testien perusteella tämä pätee kuitenkin vain vakiojäähdytystä järeämpiin jäähdytysratkaisuihin, sillä grafiikkapiirin lämpötila nousi jo tehtaalla asetetuilla vakiokellotaajuuksilla (900/1200 MHz) koteloon asennettuna FurMark-rasituksessa 92 asteeseen, jonka jälkeen näytönohjain alkoi throtlata eli grafiikkapiirin ja muistien kellotaajuus laski automaattisesti 600/900 MHz:iin.

Suorituskykymittausten perusteella uusissa DirectX 11 -rajapintaa tukevissa peleissä muutamien prosenttien korotukset grafiikkapiirin tai muistien kellotaajuuteen eivät paranna keskimääräistä ruudunpäivitysnopeutta kuin marginaalisesti, parhaassa tapauksessa parilla FPS:llä. DirectX 10 -rajapintaa käyttävässä Crysis Warhead -pelissä nähtiin hieman parempi yli viiden FPS:n parannus suorituskykyyn verrattuna 5870-referenssimalliin.

Ylikellotustestit suoritettiin kotelon kylkipaneeli auki ja näytönohjaimen jäähdytysratkaisun 80 mm:n tuulettimet täysille kierrosnopeuksille asetettuna. MSI R5870 Lightningin Cypress-grafiikkapiiri saatiin ylikellotettua 1,24 voltin käyttöjännitteellä 960 MHz:n ja GDDR5-muistit 1250 MHz:n kellotaajuudelle. Näillä kellotaajuuksilla grafiikkapiirin lämpötila pysytteli alle 92 asteessa, eikä näytönohjain laskenut kellotaajuuksia automaattisesti. Ylikellotetuilla kellotaajuuksilla ei saavutettu merkittävää parannusta suorituskykyyn ja ruudunpäivitysnopeus parani parhaassa tapauksessa vain parilla FPS:llä.

MSI:n R5870 Lightning on suunnattu ensisijaisesti extreme-ylikellottamiseen ja se esittelee yrityksen insinöörien osaamista näytönohjainsuunnittelussa. Tavalliselle kuluttajalle 460 euron hintaa ei pysty testien jälkeen mitenkään perustelemaan, vaan MSI R5870 Lightning -näytönohjainta voi suositella vain a) MSI:n tuotteiden hardcore-fanille b) jos kuluttaja aikoo ylikellottaa 5870-näytönohjaintaan nestemäisellä typellä.

Hyvää

  • Järeä virransyöttö grafiikkapiirille ja muisteille
  • MSI:n panostus ylikellotusominaisuuksiin
  • MSI AfterBurner -ohjelmatuki
  • Erillinen jäähdytyslevy muisteille ja virransyötölle

Huonoa

  • Korkea 460 euron hinta
  • FurMark-rasituksen 92 asteen lämpötila (throttlaus)
  • Ylikellotuspotentiaali kotelossa ilmalla

 

Sisältö

  1. MSI R5870 Lightning
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus & lämpötilamittaukset
  4. Ylikellotustestit, LN2-tuloksia maailmalta & loppuyhteenveto