Murovideo: Lähde taivaalle itse rakennetulla kopterilla

21.09.2016 11:51 | Video ja kuva: Mirva Kakko | 61 | 5

Kopteri

Muropaketti tutustui kesäkuussa kuvauskopterien toimintaan. Uudessa videossa käymme läpi mistä lähteä liikkeelle, jos haluaa rakentaa kopterinsa itse.

Murovideo: Kauko-ohjattava kuvauskopteri vie valokuvaajan taivaalle

Save Solutionsin Sami Vellonen tekee työkseen ilmakuvausta ja erilaisten ilma-alusten rakentamista. Hänen mukaansa kopteriharrastuksesta saa huomattavasti enemmän irti heti kun ottaa ohjat omiin käsiinsä jo alusta pitäen:

”Suosittelen lämpimästi kokeilemaan kopterin rakentamista. Silloin eri komponentit tulee tutuiksi ja samalla ymmärtää, miten kone lentää ja miten sitä lennätetään. Se avaa lentämistä huomattavasti enemmän kuin se, että käy ostamassa valkoisen muovilaatikon kaupasta ja lähtee sillä taivaalle”.

Mirva Kakon kuvaamalla ja editoimalla videolla Sami Vellonen esittelee kopteriensa rakennetta ja kertoo mitä pitää ottaa huomioon, jos ei halua tyytyä lentoharrastuksessa valmiisiin ratkaisuihin.

 

murovideo
Kaikki jutut aiheesta
Keskustelu

Osaamisen ja kiinnostuksen lisäksi suurin syy miksi käyttäjät ostavat mielummin valmiin kopterin kun rakentavat itse on se että noi nimekkäiden valmistajien (kuten DJI:n) valmiit paketit maksaa melkeen saman verran kun se valmis kopteri. Ei kannata kuitenkaan lannistua, on myös järkevän hintaisia ratkaisuja. kopterin saa rakennettua helposti alle 200€. Jos rakentaminen kiinnostaa, kannattaa tutustau Hobbykingin (http://www.hobbyking.com) tarjontaan ja esim banggoodin (http://www.banggood.com) tarjontaan. Hyviä suomalaisia foorumeita joista löytyy niin ohjeita, kuin käytettyjä osiakin ovat http://www.multikopterit.net ja http://www.kopterit.net.

Hyvä vastaus TeeSCee ja kiitos linkeistä. Missä hintaluokassa liikuttaisiin jos harrastaja tyyliin aloittaisi suoraan jostain "pro-user" tasolta? Tavallaan siis ajattelen tilannetta, että ostaa heti systeemit millä sitten harrastelee pidempään eikä ainakaan ihan heti olisi päivittämässä suurempaan/parempaan. Tai jos jotain hintaluokasta puhutaan niin mitä esimerkiksi toi videon kopteri ja plus radio maksaa, kun ilmeisesti ne jo aika pro vehkeitä olivat?

Moikka maaj. Noi videon kopterit ja komponentit on jo aika vanhaa tekniikka. Tosin tämä ala kehittyy sellasita tahtia että siihen verrattuna IT-alan kehitys on etanavauhtia.
Nykyään rungoissa käytetään enimmäkseen hiilikuitua, koska se on alumiiniäkin huomattavasti kevyempi ja jäykempi.

Multikopterit on muuten muutakin kun vaan kuvauskopterit. Kannattaa tutustua FPV racing videoihin. pienet kilpurit on tällä hetkellä alaa eniten kehittävä osa. Laitan loppuun muutaman kivan youtube pätkän.

Jos haluaa "hexan" niin tarvii kuus mottoria ja kuus nopeudensäädintä eli ESC:iä, Quadrocopter on puolestaan neljällä moottorilla ja esc:llä, muuten osat on samat. Hexa tuo häiriövarmuuden, eli jos yksi moottori pettää, kopteri ei tule vielä kolisten alas. Muitakin kopteri tyyppejä on, mut noi on yleisimmät.

hinnat karkeesti kuvauskopterille, jos tilaa ulkomailta (suomesta hinnat on tuplat tai jopa yli):
runko n.100-150€
moottorit: n.20-30€/kpl
nopeuden säätimet n. 12€/kpl
hyvä lentotietokone ja GPS: n. 200€
Akut: 20€/kpl (tarvitaan ainakin 2)
Hiilikuitu potkurit n.25€/4kpl
Johtoja ja liittimiä ja oheistarvikkeita: n.20€

Radio ja vastaanoottimet (joka tulee kopterin päähän) on sellainen aihe että siitä ollaan yhtä montaa mieltä kun on lentäjiä. Vaihtoehtoja on satoja.
Minun mielipide on että kannattaa alottaa n.60€ radiolla, joka tarjoaa todella paljon ominaisuuksia. Seuraava järkevä vaihtoehto on noin 220€. Kalleimmat radiot taitaa maksaa noin pari tonnia.

Video laitteet.
Gimbaali eli kameran vakain Goprolle tai vastavalle: 70-250€ (on kalliimpiakin)
video lähetin: 20€
video vastaanotin & näyttö: 80€
Antennit :20€

Nelimoottorinen kopteri ja radio olisi siis noin: 600€, kuusimoottorinen vajaan satasen kalliimpi.
Videolaitteet noin 200-400€ + tietty kamera (40-500€)

Harrastaminen kannattaa aloittaa ostamalla käytetty kopteri foorumeilta ja opetella sillä lentämään. crashit on ohittamaton osa harrastamista ja ne alun lukuiset crashit kannattaa tehdä halvemmalla kopterilla ja ilman video laitteita. Komponenteista rakentamisessa on se hyvä puoli, että niitä voi aina käyttää uudelleen ja kopteria voi päivittää vaikka osa kerrallaan.

Tässä vielä video siitä FPV racing (tai oikeestaan freestyle) lentämisestä.

laita YV:tä jos alko kiinnostamaan =)

Kyllähän tavallaan kiinnostaisi.. mutta mutta on kaikkia muitakin harrastuksia aikaa viemässä. Kiitos kuitenkin, ehkä otan joskus yhteyttä jos innostun kunnolla. Hinnatkin kyllä selvästi kohtuullisempia kuin mitä osasin odottaa.

Kysytään tässä nyt vielä yleisellä tasolla sen verran jos muitakin kiinnostuneita sattuu tätä lukemaan, että miten kopterien lennätys suomen talvessa sujuu vai onko yleensä vaan kesäinen harrastus tuo?
Ja millainen on tuo hiilikuituosien kestävyys, kun itselläni ainakin mielikuva, että hiilikuitu napsahtaa suht herkästi palasiksi just esim. crasheissä? Joten olisiko hiilikuitukone huonompi aloittelijalle juuri tuosta syystä vai onko sittenkin se peräti kestävämpi kuin entiset materiaalit?

Kyllä hiilari on huomattavasti kestävämpi kun monet muut materiaalit. Tietysti alumiinistäkin saa kestävän kun sitä laittaa tarpeeks paljon, mutta sitten ongelmaksi tulee paino. Noissa pikkukoptereissa, 4mm hiilikuiturungot on aikalailla ikupelejä jos vaan on tehty laadukkaasta hiilikuidusta.

Koptereita voi hyvin lentää talvellakin. Suurin haaste on pakkanen joka tekee hallaa lentoakuile, mutta nykyään niille saa lämpöpusseja, joten sekään ei ole ongelma pikkupakkasella. Koptereihin saa valot todella helposti, joten pimeälläkin voi lentää, tai sitten voi käyttää lentokameraa joka näkee lähestulkoon pilkko pimeässä. Eli ei, harrastus ei rajoitu pelkästään kesään.

Muropaketin uusimmat